Skip to main content

sotong celop tepung pok nong di mengabang talipok batu rakit terengganu

ceritanya bermula, plan yang jarang dirancang, hehehe. kebetulan ada kenduri kahwin opismate aku, dan bila cek jadual, aku tak perlu nak kerja sabtu & ahad, makanya ambil kesempatan join mereka yang nak ke Terengganu untuk memeriahkan majlis officemate kami.

Tahniah kepada pengantin. cerita pasal pengantin kemudian ya.

ni kisah kami mencari sotong celop tepung pok nong. serius korang yang ke sana, wajib lah singgah di sini dan makan time sotong masih panas & baru keluar dari kuali ye)

tipsnya mudah, sila sampai ke lokasi pada pukul 3pm, kerana kedai ini akan mula operasi pada 3.30pm, datang awal, boleh beratur awal, pok nong jenis yang goreng terus hidang untuk direbut, sekali goreng adalah dalam 10ekor sotong..hah semoga tabah menunggu kerana yang merebut sah-sah lah nak amik 4-5 ekor,, bayangkan satu kuali menggoreng je yang ada, lepas tu nak gilir-gilir goreng ikan dan udang..bayangkan lah berapa lamau mau siap daaa...hehehe semoga tabah...
ya masa ni kami sampai pukul 3.15pm, dah ada dalam 6 keluarga yang menunggu,..bayangkan ya..baru 6 keluarga..belum lagi yang mengelat taknak beratur kan..main kasar kan..tapi orang lain semua sabar,, takpe paling koman pon dia tercekik sotong je..hehehehe
 
nilah sotong yang kena potong sendiri... 
puas hati dapat kerjakan sendiri sotong-sotong tersebut... 
dan muka gembira boleh mula makan setelah beratur dengan sabar..huhuhu
 
untuk cari kedai ni, banner dia belakang kedai..tp dari simpang selepas masjid & dalam xsampai 50meter....kedainya  tepi jalan sahaja... selamat mencuba ya kengkawan

Comments

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…