Skip to main content

Rindu bertandang

Copy & paste dari BONDA NOR (FB) **tq so much dear**

CERITA ATAS BUKIT
Hari ini mereka berbicara tentang ini.
Tentang sekolah di atas bukit ini.
Padanya ada sejuta memori
Ada yang sudah ku lupa
Ada yang masih jelas terbayang di depan mata.
Ada yang buat ku ketawa
Ada yang buat jiwaku sebak seketika
Ada rindu pada sesuatu yang telah hilang
Ada sesal pada peluang yang tak mungkin akan berulang.
Sungguh!
Kenangan itu menggamit rindu
Tentang gerobok baju yang sering menyembunyikan aku
Tentang kubur depan asrama dan cerita hantunya yang lucu
Tentang melangit tinggi anak tangganya yang tidak pernah cuba ku kira
Tentang lepak di bawah pohon mangga sambil mengira biji saga
Tentang jeritan warden dan pengawas menyuruh diam
Tentang dewan makan, potong q dan berebut sayap ayam
Tentang kain senteng, skaf tebal dan biru baju yang terlebih nila
Tentang semuanya!!
Aduhai
Di mana lagi boleh ku temu kenangan semanis itu?
Di situ
Di atas bukit itu
Manisnya bukan sekadar pada ilmu
Namun di situ ku selusuri alam remajaku!


-----------------------------------------------------
serius buat aku rindu sangat2 dekat sahabat2 & guru2 semasa di sana. memang bukan sekadar tempat menuntut ilmu tetapi lebih dari itu..yang lebih rindu....ramadhan & tidur surau (memang sinonim)...benda yang di program adalah lebih baik dari merencana sendiri..baru ku faham kenapa kami diwajibkn (paksa rela) utk bangun qiam..ini adalah untuk membiasakan kepada amalan sebenarnya..allahuakbar (dulu asik lah merungutkan..sebab ganggu program qada' tidur time weekend)..sekarang dah rindu...itu lah manusia..ya aku manusia yang biasa....yang suka merungut lepas tu menyesal (sangat2 biasa)....semoga perangai yang 1 ni dapat dinyahkan...
dan walaupun selalu masalah air..tapi kau tetap dirindui

Comments

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.

No Plat Kereta dicuri

Perkara kecil tapi impak nye besar.

Sedar Tak Semua bahawa kes kecurian no plat kereta bukan lah perkara yang boleh di pandang enteng/sambil lewa. Perkara ini merupakan satu perkara serius, di mana ianya terjadi kepada sahabat saya sendiri. Kejadian ini baru sahaja berlaku pada minggu lepas dalam rabu mlm khamis, di mana beliau mendapati no plat kereta nya telah di curi, di bahadian hadapan & belakang. pelikkan. kebiasaan, org akan mencuri tayar ataupon mencuri kereta itu teros. Kalo bagi saya lah, itu adalah perkara kecil jek..no plat jek kan...baru berapa ringgit kite rugi. tetapi sedarkah semua, kehilangan no plat ini patut dilaporkan pada pihak POLIS dengan kadar segera & simpan lah salinan aduan anda utk kegunaan di masa hadapan.

Berbalik pd cerita kisah benar yg berlaku pd sahabat saya yg namanya si Jan [Bukan nama sebenar] yg pd asalnya mengingatkan, no plat nya di ambil oleh pihak management tpt kediaman nya, memandang kereta beliau tidak menampal sticker utk parking.tet…