Skip to main content

33 Tahun

Yehaaa...eh alhamdulillah.

rasa macam baru je tahun lepas makan kek, dah kena makan lagi sekali..alhamdulillah boleh makan lagi.

rasanya 33 tahun ni adalah paling best dan yang tidak akan dilupakan sebab 18-20 ogos aku kena attend bengkel mukmin professional. thank you so much pada pihak pengurusan company aku yang memilih aku antara ramai-ramai untuk ke bengkel berkenaan.

Apa yang boleh disimpulkan, berbaloi sangat-sangat even aku rasa terlewat untuk mendapat kesedaran tetapi sangat2 berbaloi untuk memulakan pada usia yang sedemikian.

semua yang ditunjuk ajar adalah benda yang sama tapi dengan pendekatan yang berbeza yang sangat2 menusuk kalbu..

ya, benda simple yang memang kita dah pernah tahu...

1) solat di awal waktu
2) ibadah berterusan (yg wajib, sunat dan umum dilaksanakan dengan niat ibadah)..part yg umum ni kita jadikan ibadah untuk melengkapkan konsep ibadah berterusan.
3) perbanyakkan tempat sujud..ni lagi mudah untuk praktik tetapi kebiasaan kita adalah tempat solat dirumah adalah tetap..walhal....dekat mana2 pon boleh solat.
4) sentiasa menulis apa yang didengar.
5) belajar untuk suka dengan apa yang kita ada. (ya, ada hikmah bila pada usia begini aku masih berstatus bujang, dan jangan ada yang mempertikaikan, kerana ianya semua adalah ketentuan dariNya..dia maha mengetahui apa yang terbaik untuk setiap umatNya)
6) dan banyak lagi..

dan 1 benda yang nak aku tuliskan untuk peringatan sendiri dan untuk dikongsi.... sekiranya ada kawan-kawan yang mengulang cerita yang sama...belajarlah mendengar tanpa  memberi komen kerana sebab ianya akan menjadi kebiasaan untuk kita memberi alasan pada ilmu yang kita dah dengar berulang kali tetapi diperdengarkan lagi..sebab manusia memang perlu diingati sentiasa...makanya, bila dengar ilmu,cerita2, kisah atau tauladan yang sama, dengar dengan ikhlas sehingga selesai dan sesungguhnya kita tak tahu bila ianya akan memberi kesan pada hati kita. lebih baik dengar berulangkali untuk kita lebih memahami dan lebih mengingati.

Semoga ada ilmu yang tertinggal kekal dalam hati dan istiqamah dalam perubahan. insyallah.

Terima kasih tidak terhingga pada kawan-kawan yang wish, memang xsempat reply kerana phone hamba sangat-sangatlah nazak sekarang..dan yang terkini dia berjaya mendelete kesemua contact no di dalam phone berkenaan..sadis...

Semoga tuhan memberkati dan melimpahi rahmat dan rezeki pada rakan-rakan sekalian.


Comments

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.