Skip to main content

Langkawi Punyer Story

Cerita hari Per-1 di langkawi
Al-kisah yang berlaku pada tanggal 13 - 16 januari 2008 di mana aku, yam, faizul [hubby si yam], DD & kak mas aku dengan selamatnye berjaya melaksanakan misi kami utk menawan langkawi...hehehehe actually ni idea spontan dr yam mase air asia [now everyone can fly - mmg macho lah trademark air asia ni] wat promotion bln 10 2007 aei2..di mana yam mengajak aku bercuti2 ke langkawi...dengan selamba ayam aku ajak DD & mira & kak mas but dd ngan mira jek setuju pd asalnya...kami dpt tiket berharga rm103.58 tok pegi-balik..wow cheapest than tiket bas+feri..hehehehe but tym tok pergi mira xdpt follow becoz xdpt cuti..almaklumlah awal tahun..como dia xmcm comp aku leh carry fwd cuti & dia pon baru lg keje so..cuti mmg xde lg..hak33 sedih jugak but without her..we all still enjoy our trip...:P alhamdulillah flight kami kol 11.15am selamat sampai di langkawi 12.15pm dengan pesawat AK6305. sesampai di langkawi kami ala2 blur jugak...coz either nk terus carik taxi or rental car on da spot...huh setelah ding dong around 20 min..kami terjumpe en.halim..tokey rental car..dia offer kami sebijik waja tok 4days ngan harga rm180..wow kami teruja..hehehe last2 kata sepakat diambil..dimana bile memikirkan if naek taxi..kami kene amik 2 taxi coz berlima...ok..deal..we take da car & start gerak..tension gak coz kete 2..minyak dah menyala merah..hampess...kami pon carik lah stesen minyak..jumpe lak name tah pape tah yg mane kedai dia warna biru..isi rm50..cukup kot tok 4days..hehehe:) setelah isi minyak kami lak kene isi tong perut kami yg mmg dah menyala color oren ni..kire kalo ultraman 2 dah tinggal nyawa2 ikan..pas2 kene mintak tlg ngan kaum keluarga lak tok dpt knpower blk..hAHAHAH balun jek..setelah merenung2 kedai di tepi2 jln..kete kami telah melangkah masuk ke warung HJ. Ismail..hahaha teruja tgk makanan & lauk pauk..semua nampak lazat pd mata kami..hehehe dah sudah makan sesi pembayaran.,.teruja kami sebab harga nya agak murah dr KL..hehehe opss lupe lak..kami bukan di KL ketika itu..hehehehe..so next station lak kami terus bergerak ke sri kijang tok check in...aku ni memikirkan mcm mane lah rupe resort bank negara 2 ek..sekali smpai perghh aku sgt lah teruja dgn kebestan tpt 2..pergh mcm ni..bisa buat aku xmo pulang ke KL..hak33 setelah berehat seround 2 dlm bilik yg best di sri kijang...oppss lupe lak..aku nk bagi 5 star kat sri kijang..sebab facilities dia yg superb..best oo if aku dpt umah mcm 2...dia wat style banglow..pergh mmg best...
setelah hilang lelah td..mcm jauh perjalanan ngan flight 2...hehehe kami pon start meneroka langkawi...carik2 tpt2 sekitar resort lah kn..area pantai chenang..kami terlihat laman padi..so kami pon masuk tgk ape yg ade..ahahah dah name pon laman padi..kompem lah kan padi..kire ok lah even ngah panas terik dok kat sawah..mcm 2 lah suasana kat situ..tp yg klako..ade gak padi di tanam atas bangunan..hahaahaha setelah berpanas tok mensnap 10-30 keping hehehe kami melangkah keluar..kak mass bising nk carik air kelapa sbb dia haus..kami pon skodeng area terdekat..jumpe lah signborad air kelapa..hahah masuk jek jln 2..nmpk lah pantai chenang yg mmg cantek view nyer..sorang2 balun sorang 1 bijik air kelapa..hanya rm 2.50 sebijik..layannn..dok tepi pantai sambil minum ayak kelapa..wow rase nk pegi langkawi blk jek..ok..dah ilang haus kami mula kan perjalanan...berpandukan map yg kami dpt mase kat airport..hehe so lokai berhampiran ialah beras terbakar di padang maksirat...alhamdulillah sepanjang di langkawi..kami mmg xsesat almaklumlah semua alert ngan signborad..rasenyer if aku pg langkawi lg..kompem leh jadik tourist guide..alah tok tpt yg aku dah pg ajolah kan..hehehehe

dlm kol 4pm kami sampai kat tpt beras terbakar..beras terbakar ni merupakan kawasan di mana padi yg di kumpulkan semasa perang siam - langkawi di bakar...so, mcm 2lah tpt 2 dpt name beras terbakar..kat depan kawasan beras terbakar ni ade kedai jual cenderahti, kain baju & mcm2..pd pengamatan aku lah ..setelah ke pekan kuah...or area pantai chenang..aku rase kat pdg mat sirat ni lah yg paling murah brg2 nyer..hehee so nnt nk shopping leh lah ke sini k! abes jek beras terbakar dilawati kami meneruskan XPDC kami ke makam mahsuri...yg mane terletak atas sket dr tpt beras terbakar..kire 15min jek perjalanan...kami smapi aorund 5pm..oppss seb baek sempat lg..sbb tpt ni ttp kol 6.30pm...nak masuk kene bayor rm5..kire tpt per-1 yg kene bayo..kire ok lah 2 kan..hehehehee....tpt ni bak kate mereka yg dah penah sampai...dah byk perubahan..ntah ler kan..aku bkn nyer penah smpai pon..so aku sempatlah..melawat...makam mahsuri..rumah kedah & perigi mahsuri..hehehe..ok citer slket bout kisah mahsuri yg aku dpt dr hasil lawatan aku 2..ade 3dongeng or mitos pasal mahsuri ni..di mana dia telah di hukum sula oleh bapa mertuanya sendiri akibat fitnah yg disebarkan oleh wan mahora,..erm fitnah 2 yg kunun nyer mahsuri dah buat onar ngan Deramang semasa ketiadaan suaminye Wan Derus . tetapi mahsuri xdisula sbb beliau hny boleh dibunuh menggunakan keris pusaka bapanya...dr situlah langkawi mendapat sumpahan mahsuri utk 7 keturunan...hehehe aku teringat 1 mitos ni jek..yg laen2 lupe lak..jap aku cube ingat2 kan kembali..hak33 .. short giller aku nyer summary pasal mahsuri ni..kang aku mengarut lebih...ade yg tertido lak membaca nnt..hehehehe
malam nyer lak jkami makan ikan bakar kat restoran siang td..ahahah hj.ramli lah kn..ahaks... price dia not bad...mcm ikan bakar kat melaka jek harga nya.,.hehehehe
ok cukup tok hari per-1..nnt sambung lak tok hari ke-2 lak ...hehehehe

Comments

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.

No Plat Kereta dicuri

Perkara kecil tapi impak nye besar.

Sedar Tak Semua bahawa kes kecurian no plat kereta bukan lah perkara yang boleh di pandang enteng/sambil lewa. Perkara ini merupakan satu perkara serius, di mana ianya terjadi kepada sahabat saya sendiri. Kejadian ini baru sahaja berlaku pada minggu lepas dalam rabu mlm khamis, di mana beliau mendapati no plat kereta nya telah di curi, di bahadian hadapan & belakang. pelikkan. kebiasaan, org akan mencuri tayar ataupon mencuri kereta itu teros. Kalo bagi saya lah, itu adalah perkara kecil jek..no plat jek kan...baru berapa ringgit kite rugi. tetapi sedarkah semua, kehilangan no plat ini patut dilaporkan pada pihak POLIS dengan kadar segera & simpan lah salinan aduan anda utk kegunaan di masa hadapan.

Berbalik pd cerita kisah benar yg berlaku pd sahabat saya yg namanya si Jan [Bukan nama sebenar] yg pd asalnya mengingatkan, no plat nya di ambil oleh pihak management tpt kediaman nya, memandang kereta beliau tidak menampal sticker utk parking.tet…