Skip to main content

Ronggeng Rokiah [Ver 2.0]

Welcome to Melaka..ooo ni kes ronggeng rokiah ver 2.0, diz tym aku DD & fit jek..hehehe lepas depa shoot kenduri kawen kat air tawar [umah isteri along] ptg 2 kami merayap ke Banda Hilir [aktiviti wajib] saje jln2 nk tgk banda melaka nih..yg mane si fit dah lame xmai..katenyer last 2001..lame jugak 2...hehehehee dia nk shoot kat A famosa..aku bwk lah...terkejut berok lah jugak dia tgk perubahan melaka kn..yg mane a fomasa dah xleh tgk dr jln besor sbb dah dilindungi dek Pahlawan Megamall [melaka makin maju ..babe] sejarah macam dah tgl sejarah..hehehehe melaka menuju ke arah "melaka maju 2010".
Ok gamba ni aku ngan DD fit yg shot...kami belajar menembak utk dpt kn efect matahari yg cun seperti di gamba sblh & bawah..ni hasil dr si fit..aku curik dr Fotopages dia...sila lah melawat Fattery Fotopages tp menarik jugak teknik ni..aku mmg teruja..smpai ke la ni..dok prektis lg ha..ngan laling aku 2..oppss laling aku dah ade 2 k! hak33....1 laling tok berjalan2 1 lg utk jalan2 jugak tp leh simpan kenangan punyeeeeee....aku ngan DD smpai dah merah mate menahan panahan cahaya dr speedlight 2...erm pape pon hasil nyer mmg best lah kn...lame jugak bertapa depan afamosa ni..ssh nk menembak sbb ramai org lah tym 2...almaklumlah ari sabtu kn..pelancong mmg ramai...dah lah tgh panas terik [panas ptg]..mmg berasap lah kitaorg...dah lah park kat bwh megamall 2..berjln lg..huk22 mmg kepala dah kuar asap...kitaorg xpanjat pon..juz jln jek ikut bangunan merah 2..xlarat dow nk memanjat tangga 2....nnt semput nnt lak...dah dulu memanjat ngan heel..mmg feel lah sgt lepas 2..even kali xpakai heel..tp mmg malas..sbb aku dgn mengantok sbb pg-pg kene bangun awal tok pg test DPLI [ntah le ..hanya mencuba..mak suh jadik cikgu..dia ingat test 2 senang ke....& payah nk lepas..tp ape2 pon cube ajolah kn..hak22]
ok ni model..2 yg aku suke kalo berjalan bawak budak kecik bawah umo ni..hahahah blh buli jadik photog..ngeh33.....tp DD ngan fit dah jadik biz partner..jgn jadik life partner udah le...aku jadik tukang gelak jelah nnt..hahahahahhaahaha
aku mls nk gosok tudung tym ni..so sarung jek tudung munawwarah..baser ni jadik anak tudung aku jek..tp tgk org pakai jadik tudung baser..ok jek..2 yg cube try...ha ok pon..so lepas ni mmg jadik tudung fav aku lah..sbb senang nk pakai.sarung saja..xyah gosok lak 2..[plg penting] ni..hehehehehe
tp so sad sbb tudung mahal..pas2 pg servey kat kedai ari2 sbb teman sharna carik tudung tok nikah dia..uishh rege tudung pon naek..mak oiii...alamat mmg xberganti lah tudung..pakai ajolah yg mane ade kn..hak22....
weekend ni..oppss esok mlm lah nk gerak g penang lak..g kenduri sharna lak ..... erm since last year + diz year dah bape kali aku ke utara ek...asik makan kenduri kat sana jek ni..uishh...usihh..uishhh..hope sempat lah jalan seposen dua kat penang..tp xharap sgt kn...sbb aku pon dah bape kali jejak penang 2..impian aku nk tour island pakai kete pon dah termakbul....take 4 1/2 hours jek..hehehe ni pon ade singgah minum lah kn...
ok.."jgn cube aksi ni at home" kate si fit...erm mmg xleh pon sbb kat umah mane ade meriam ni..tah pape jek budak baru nk membesar ni...tp versi aku ngan DD xsempat upload lak..sbb ni pon aku curik dr fit nyer flickr..hehehehehe [aku xcurik k....aku tempel kn ajek]

ok yg ni lak kt jln jonker walk..DD nk sgt jln2 kat sini sbb dia teruja ngan bangunan2 kat sini...erm sbb kalo kat KL kat chow kit jek ade...tp menempah maut lah nk jejak ke chow kit 2..seram kn..hehehehe so kat sini dpt lah kami menembak .. menembak & menembak sesuke ati..hahahahaha kebetulan tym 2 ade pasor...ha amik ko..jln penuh sesak org nk bukak both..ngeh33...jln2 smpai ketihan..fit dah emo....aku lak..setakat jln landai ni..aku xemo lah kn..carik kedai minum..jgn harap lah..tpt cina..korang sume kompem was2 nk masuk kedai2 / cafe2 yg ade kat area ni..hahahahahaha
tp best jugak sbb dulu aku smpai sini if kak mas aku ajak beli baju ke ape ke....skrg jgn harap aku nk jejak kn...pas2 pusing blk lalu jln belakang lak...sbb depan dah crowd ngan org nk meniaga..kang emo lg lak kn..heheheheheehe

ok ni tym odw nk ke parking sbb nk pulang..DD sempat pose kat sini"MERDEKA"..pic si fit malas aku nk upload bebanyak..menyomak ajo..hak22 gamba2 pon dah xtersusun..ikut suke aku jek nk upload yg mane..citer pon jadik tonggang langgang ha..jgn jadik si tanggang udah ler....tym ni syiok gelak kan si fit emo..hahah alah baru jln sikit nk emo2..naik rajah ok jek kn...xkn jln kaki ronda2 melaka nk emo lak...kate nk travel pasni..asik emo jek..mcm mane nk backpack lg kn..ngeh33 tp serius nk travel kene bersabar kn...2la nnt

mase jln kt jonker walk 2 ade mcm2 masjid + tokong + kuil..sume dekat2 jek...ni lah penempatan zaman dolu2 kn...setempat jek..sume ade.....mane menarik aku shot..yg xmenarik aku mls nk shoot sbb tgn aku dah lenguh nk angkat camera berat 2..hehehe yg ni sbb name dia menarik "Masjid Kampung Kling" aku ingatkn Tg. Kling jek ade..ruper2 nyer Kg.Kling pon ade.....aku ni jln aku tau kat melaka..tp name tpt aku agak failed lah kn...kalo jln2 cilok pon aku leh tau insyallah..name pon anak jati melaka kn..tp name2 kg ke ape ke..kalo glem aku tau..kalo xglem jgn harap aku tau..hahahaha
yg plg aku muskil & penah tau kewujudan makam Hang Kasturi kat tengah2 antara bangunan kat jonker walk ni..serius aku mmg xtau..even aku selalu ke sini dulu..tp naek kete..mane nk memerhati kn sume kn..aku tgk kedai jek..hahaha ni jln kaki baru feel memerhato sume bende...kalo ikut nk citer sume..xlarat aku nk menaip lah kn..tgu aku betol2 xde keje kat umah lah aku wat karangan lengkap..hahahahahaa...xpe sekurang2 nyer belom terlewat utk aku mengetahui akan kewujudan makan hang kasturi kat sini...sbnr nyer kiteorg sempat pg kat perigi hang tuah tp xjadik trn sbb fit kate macam dulu yg dia pg..so dia dah penah bergambar dulu..hahaha hampesss tol mamat 2...DD hanya mengikut perintah as a driver ari2 kn..hehehe

ni dia guest house yg menarik perhatian aku...menarik tang name jek..tp macam menyeram kn jek..hehehehe tp mat saleh jek yg ramai...si fit suh tny rege ..mls aku..nk tny sndr..aku org melaka..ape kehal nk dok guest ouse kn..even aku majuk ngan mak aku pon aku blk jugak umah..hahahahaha xde keje lah nk membayar kat guest ouse ni..better bayar kat ayah aku lg baguih...sejuk ati org tua 2 lak kn..hehehehe

aku suke jek design pintu ni..ingat nk shot gamba DD tp xsempat kn..xpe nnt aku repeat ngan mira lah..design dia dah mcm dlm citer spanyol..sbb color dia..hahahahahaa b4 smpai sini jumpe lah org tempatan yg dok area ni..lepak2 minum ptg..ko tau depa minum beer 2 utk minum ptg...hampess..bau dia dah lah kuat kn
tahan hidung ajolah...erm depa ni ape lah suke sgt...bkn sedap pon aku rase..hehehehe [pandai jek aku..bkn penah rase nk komplen2 lak] tp 1 jek hajat DD xtercapai nk pg lepak kat perkampungan portugese...xpe DD next tym kompem kite jejak sume tpt2 2 k..nnt aku g servey umah melayu melaka yg best2..utk dijadik sumber ilham kite k..heheheheh dah servey senang aku nk bawak kome nnt..hahahaha xyah tercarik2 lagi kn
2 dia muke org emo..tp dlm gamba blh lak tersenyum lg....ni kat deretan kedai yg sume dah ttp [awal giller..mase ni baru kol 5pm kot] sbb depa ni sibok bukak gerai kat night market 2 lak...mase aku lalu kat depan MP..aku terperasan lah yg melaka dah ade downtown..hahaha tp mlm 2 konon nk lepak situ xjadik sbb macam kedai chinese jek..xjadik lah kn..so kami lepak kat subaidah kat Hang tuah mal..ha kat sini lom shoot ape2 lg..masuk dlm list to do list utk next nyer episode ronggeng rokiah...byk 2....sempat ke x nak laksanakan dlm mase 2days jek...erm hope sempat lah kn...dah nk try shoot tym sunset kat tepi pantai....
ape yg aku suke kat papan tanda ni..adalah name & material utk signboard ni..ni nmpk classic lah plak..hehehehe ni sume kat jln jonker walk 2...mcm2 kg ade..mcm2 jln ade..heheheeh
2la..org kate jauh berjln luas pemandangan..tp kalo jln kaki lah kn..kalo jln naek kete..haram lah kn nk nampak sume..lg2 signboard yg kecik mcm ni..kompem xperasan..hak22...tp signboard ni mmg cool....aku sgt suke..hehehee rase nnt nk letak depan umah aku 2...tah ape2 jek..sighboard pon layan..ooo ni gamba terakhir utk n3 ni..xpe nnt aku upload lg kat n3 setrusnyer...ade lg sket gamba best ni..hak22

Comments

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.

No Plat Kereta dicuri

Perkara kecil tapi impak nye besar.

Sedar Tak Semua bahawa kes kecurian no plat kereta bukan lah perkara yang boleh di pandang enteng/sambil lewa. Perkara ini merupakan satu perkara serius, di mana ianya terjadi kepada sahabat saya sendiri. Kejadian ini baru sahaja berlaku pada minggu lepas dalam rabu mlm khamis, di mana beliau mendapati no plat kereta nya telah di curi, di bahadian hadapan & belakang. pelikkan. kebiasaan, org akan mencuri tayar ataupon mencuri kereta itu teros. Kalo bagi saya lah, itu adalah perkara kecil jek..no plat jek kan...baru berapa ringgit kite rugi. tetapi sedarkah semua, kehilangan no plat ini patut dilaporkan pada pihak POLIS dengan kadar segera & simpan lah salinan aduan anda utk kegunaan di masa hadapan.

Berbalik pd cerita kisah benar yg berlaku pd sahabat saya yg namanya si Jan [Bukan nama sebenar] yg pd asalnya mengingatkan, no plat nya di ambil oleh pihak management tpt kediaman nya, memandang kereta beliau tidak menampal sticker utk parking.tet…