Skip to main content

Siri 1 - Panggilan Strawberi

Actually, cameron ni mmg dah ade dlm planner aku since june lagi..but partner aku yg nak join aku membuat keje giller ni agak bz lah kate kan..pas2 ngan aku2 pon terbz sekali sbb byk plak panggilan makan nasik minyak FREE..huhuhu :P kene lah postponed ke lepas raya. hehehe but apsal b4 puasa dah terlaksana lak program ni kan? heheheehe..syyyhhh rahsia lah kn...

since aku ni malas nk simpan rahsia 2 lelame sgt kan...plus ngan enjin kereta aku yg dah lame xdihidupkan..[almaklumlah, skrg ni start exercise naek bas + tren tok ke opis kan]..huhuhu sian laling aku 2 kan..dah lame xbergerak...ok lah rahsia nya...DD aka pilot on dat day [sbb if dia xdrive..dia bakal mabok melalui laluan yg agak menyeramkan dgn kona sana kona sini..hehehe] xjadik shoot wedding..so weekend 2 suppose aku mmg xde program [dlm otak aku hanya lah nk mendobi baju saja lah] but on thursday, dd tny nak ke mana weekend since dia sangap xde program...mule2 mcm nk maen layang2 but..tetibe otak geliga aku ni..ckp cameron..sbb strawberi dah memanggil2 name aku tok **tut** oleh kerana jumaat 2 hari bekerja kan...so, 4 sure aku g keje, mane leh amik cuti kan...cuti dah tgl 13days jek kn..hahaha nk cuti raya lagi + cuti terkejot aku lagi..hehhee
Nyum nyum..best nyer makan strawberri ngan muke2 aku skali berkerut sbb..kelihatan manis..rase masam kan..hehehe 2 lah org kate dont judge a book by it's cover..huhuhu tp kalo kene yg betui2 masak..mmg sweet lah rase dia..tp nk lebih slmt makan lah ngan honey..kompem selamat lah jugak..sbb rase masam manis..hehehe
ok as warm up n3, aku letak gamba aku yg sakan jakun tengok strawberi..hahahaa sian kat aku kn..coz diz is 2nd tym aku smpai. 1st tym mase aku 10 taun...so, dah 16 taun berlalu..perghhh lame 2..2 pon seb baek sekolah wat rombongan..ala-ala rombongan cik kiah..aku dpt pg pon sbb teman kan kak ijah aku..hahaha kalo x, mane penah umo aku ikut rombongan sekolah ni kan..2la aku xsure apsal ayah aku xbg..& kenapa ayah aku xsuke bebenor nk bawak aku jenjalan dulu..pdhal resort TM 2 melambak jek...booking ajelah kn..maybe ayah aku xde budget utk itu kan..but i don mind..sbb skrg even aku sesengkek mane pon..aku akan pastikan percutian budget aku tetap terlaksana..hehehee:P
ok aku citer sket pasal budget + time tok trip ni...

Destinasi: KL – Cameron Highland [exit tol tapah]

Jarak Perjalanan :3++ km [pg - balik]

Minyak/km: Dalam RM 70 pegi balik. [kete savvy yea] ni sbb mase pg minyak maseh rm2.70/litre, but tym balik minyah dah turun rm2.55/litre :)

Tol: RM 19.40 -143 km ( from Jln Duta – Tapah)

(sila check di sini http://www.plus.com.my/ )

Tempoh Perjalanan: estimate time 3 hrs

Accommodation:
Kang Traveler hotel at Tanah Rata– RM40 per nite (shared bathroom)leh cek kat sini ha utk others info http://malaysiabudgethotel.com/accommodation/cameron-highlands/kang-travellers-hotel.html [amik hotel murah jek..even ade jek aprtment rm200/nite, tp name pon aku pg ber2..xde maknenyer lah aprtment 3 bilik 2 kan..membazir jek]

Places of Interest:
1] Strawberry farm - sbb ni mmg tujuan aku kan...almaklumlah name pon lambai strawberri..hehehe

2] Sungei Palas Tea Centre - ni wajib lah kn..sbb dah smpai cameron..mane ade org tnm teh kat tepi2 highway KL-Melaka 2...

3] Flower Nurseries (Cactus Valley) - aku bungkus strawberi + tomato comei + cactus ..sangat suke dpt jugak koleksi cactus [aku pon xtau berapa leh bertahan di bawah jagaan aku..setakat ni OK lagi lah]

4] Kedai bunge rose [tpt ni lah wat aku nak naek sawan jadik nyer sbb sedozen rose only rm5...wawawawa aku nak jugak]

Tempat makan :Banyak jek kedai makan melayu + halal & harga pon berpatutan, tp aku maseh xpuas ati sbb xdpt lagi mkn steamboat cameron..kene repeat lagi lah jawab nyer..

Peratus Kepuasan : 70% [sbb kejap sgt & xberapa nk puas meronda lagi] lagi 30% bakal dikutip utk trip yg seterusnya
Budget utk sorang bg trip ni: rm100 [makan & minum, penginapan, pengangkutan & seditkit cenderamata utk bdk umah aku] :)


Conclusion yg dpt di buat, di mana ade kemahuan, di situ ada jln, sbb di mana keinginan itu melampui thp keserabutan otak...maka blh lah wat keje gile ni lagissss skalissss...sape mo join angkat kaki..jom lah kite gerak~~~~lalalaa sbb utk menghiburkan hati yg serabut ngan keje opis yg xpenah sudah... mslh diri yg xpenah surut....hanya kita yg tahu tok melegakan nya...hehehehe

TBC

Comments

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.

No Plat Kereta dicuri

Perkara kecil tapi impak nye besar.

Sedar Tak Semua bahawa kes kecurian no plat kereta bukan lah perkara yang boleh di pandang enteng/sambil lewa. Perkara ini merupakan satu perkara serius, di mana ianya terjadi kepada sahabat saya sendiri. Kejadian ini baru sahaja berlaku pada minggu lepas dalam rabu mlm khamis, di mana beliau mendapati no plat kereta nya telah di curi, di bahadian hadapan & belakang. pelikkan. kebiasaan, org akan mencuri tayar ataupon mencuri kereta itu teros. Kalo bagi saya lah, itu adalah perkara kecil jek..no plat jek kan...baru berapa ringgit kite rugi. tetapi sedarkah semua, kehilangan no plat ini patut dilaporkan pada pihak POLIS dengan kadar segera & simpan lah salinan aduan anda utk kegunaan di masa hadapan.

Berbalik pd cerita kisah benar yg berlaku pd sahabat saya yg namanya si Jan [Bukan nama sebenar] yg pd asalnya mengingatkan, no plat nya di ambil oleh pihak management tpt kediaman nya, memandang kereta beliau tidak menampal sticker utk parking.tet…