Skip to main content

Time Flies Very Fast

Huh tanpa kita semua sedari..next week dah start PUASA...alhamdulillah..yg patut diganti..dah bereih..:) tgh td ade ceramah mengenai "BUlan ramdhan engkau datang lagi" by ustaz haslin. erm harap2 dipanjangkan umor utk merasi nikmat bulan puasa tahun ini. Rase mcm baru jek awal tahun & awal muharam masuk januari lepas...bln 8 pon dah nk mengakhiri tirai. Semoga kite sama muhasabah diri utk kedatangan ramadhan kali ini...supaya ramadhan kali lebih bermakna.Amin.


Semalam seharian aku duduk terperap kat rumah..sbb mmg xde arah tuju..so lepak aja dirumah sorang2 sbb yang laen2 dah bertempiaran kuar rumah sbb masing2 ade program sendiri...erm aku lak yg ala2 mati kutu sbb...TV pon semendang jek probelm connection ngan astro..almaklumlah..smlm kn hampir2 24jam hujan jek..hehehee nk bukak siaran biase..kompem lah menyakitkan ati jek kualiti gamba dia kn..erm aku pon ala2 buhsan...sempat lah skodeng kat dapor..hahahahaa sbb perut aku ala2 bergendang hip hop dah kn...erm teringat akan ubi keledek yg aku bwk dr kampung last week..hehehe akal pon naek kat kepala..ape lagi..zasss keledek 2 bakal aku trasform jadik kuih keria...hahahaa


ok ni lah hasil lepas aku dah siap2kan dowh 2 jadik bulat2 ala2 donut..xsempat amik gamba dr awal sbb xterpikir..hehehe..nk buat kuih ni senang jek...sbb bahan-bahan yg diperlukan hanya ubi keledek, tepung gandum, garam secubit [ikut suka nk letak ke idak], gula melaka..dats all k! Mula2 rebuih lah keledek 2..smpai lah masak..pas2 lenyek-lenyek lah keledek 2...& gaul dgn tepung gandum smpai rase brape nak kenyal...aku xtau term ape yg sesuai di gunakan..kire smpai jadik dowh lah kn..jgn lah keras bebenor dowh nyer..adelak yg makan kuih keria keras cam batu lak...pas2 buat lah bulat2 seperti rajah di atas [ayat skema alam lah plak]...
hehehe ni dah siap goreng...ha dah siap buat bentuk seperti sedemikian..blh lah panaskan minyak & goreng seperti di bawah ni..berhati2 lah yek ketika menggoreng..hgn jadik mcm tragedi aku menggoreng keropok lekor suatu ketika dulu..hahahaaha.....wat naya jek...mengerikan semua org jek nnt!
ok ..goreng..goreng..goreng..jgn xgoreng...kalo xgoreng xleh lah nk makan kan..huhuhuhu aku siap call mak aku tok memastikan teknik nak mensira kuih ni ngan gula melaka xtersilap langkah...kang jadik lah..kuih keria style air gula..hehehehe
ok setelah siap di gorang..kenelah sejukkan dulu..hehehe..tp tym ni lagi aku dah balun..sbb aku lagi suke..yg xde gule..huhuhuhu..layan seh..dah lah kat luar ujan...pas2 makan smbil minum teh o ade ummphhh..perghhhh!!!!! kan bagus kalo aku selalu rajin macam ni..hahaha kompem lah berat badan aku..xkn turun dah...sure naik laju macam lift kat opis ni..hehehehe
ok ..dah sejuk kene lah sira ngan gula melaka..ooo cm mane nak buat ek..sonang aja..bak kate sume org..kacang goreng..tp yg ni xgune kacang k! gula melaka 2 dibelah kecil2 supaya senang nk larut lah kn..panaskan kuali kosong yg bersih..pas2 isi sikit jek air..tgu air 2 mendidih..nk cepat tuang jek air masak..hehehe..diingatkan sekali..sikit je k! ha pas2 tabur lah gula melaka...2..kan style aku mane ade sukatan ..sori k...aku maen agak jek...hehehehe pas2 tgu dia larut....& smpai lah gula berbuih-buih...hahaha nmpk cam best jek air gula 2 tym ni..pas2 ape lg..tabur lah sume kuih 2..sambil..rata kan..& goreng lah dia smpai kering k......api lak..jgn lah kuat sgt.,.,kang hangit plak kuih 2...huhuhu

ok lah..JOM makan bersama aku..hahaahaha ni nak dekat bulan pose...naik aje tanduk antena kat kepala aku ni pikir kan..ape yg nk di buat tok juadah berbuka...idea jek byk..buat nyer xpenah lah nk rajin..huhuhuhuhu......kuih keria..kuih keria..esok aku ada training..so, xmasuk opis..hehehe

ha..lupe lak..nnt aku akan update pasal gamba di bawah ni k....[kire percutian singkat aku jumaat ptg-sabtu lepas].....TBC....

keje gila aku ke cameron highland 22-23 August 2008

Comments

jiwa kacau said…
noks..pekata kaw p jual kuih keria dgn doyaki tu kat bazar ramadan ..meletop uolss!..ramai cikjan dtg..nyah shana tukang jerit..dier mmg seswai tang tu..serah kat dier..akaq dtg kutip 40% keuntungan..sebab ni idea akaq..bley!
Yun said…
xde maknenyer nyah oiii!
aku wat utk mkn ajo k!
kalo ko nak meh...aku suapkan..hahaha [eeiii kejik jek rase~~~]
dr aku jual keria 2 better aku jual ko jek kat pasor malam 2..hehehe :)

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.

No Plat Kereta dicuri

Perkara kecil tapi impak nye besar.

Sedar Tak Semua bahawa kes kecurian no plat kereta bukan lah perkara yang boleh di pandang enteng/sambil lewa. Perkara ini merupakan satu perkara serius, di mana ianya terjadi kepada sahabat saya sendiri. Kejadian ini baru sahaja berlaku pada minggu lepas dalam rabu mlm khamis, di mana beliau mendapati no plat kereta nya telah di curi, di bahadian hadapan & belakang. pelikkan. kebiasaan, org akan mencuri tayar ataupon mencuri kereta itu teros. Kalo bagi saya lah, itu adalah perkara kecil jek..no plat jek kan...baru berapa ringgit kite rugi. tetapi sedarkah semua, kehilangan no plat ini patut dilaporkan pada pihak POLIS dengan kadar segera & simpan lah salinan aduan anda utk kegunaan di masa hadapan.

Berbalik pd cerita kisah benar yg berlaku pd sahabat saya yg namanya si Jan [Bukan nama sebenar] yg pd asalnya mengingatkan, no plat nya di ambil oleh pihak management tpt kediaman nya, memandang kereta beliau tidak menampal sticker utk parking.tet…