Skip to main content

Alkisahnya D'kerinchi

Macam-macam ragam lah bebudak umah aku puasa kali ni..[pdhal mmg tetiap taun ade jek ragam nye] tp serius kali ni serius lawaksssss.....baru ari ke-4 puase..dah mcm2 perkara berlaku...kalo anda stress ngan keje..meh layan cerita bangang aku nih!
Situasi 1: Anda pening ngan report yg xsudah-sudah sehingga ke hari ini..xpon anda susah hati nk isi ape dlm work plan/work progress korang yg mane boss nk tgk every week..hehehee
Situasi 2: Anda sangap nk memikirkan coding yg tah pape..[mcm lah coding 2 leh set kan otak manusia lak...]..aku mencik coding yg xbagi kerjasama ngan aku!


Sekiranya, anda xberada pd kedua-dua situasi ni, better teruskan keje korang..kang ade boss kome kate kome makan gaji buto lak...

1st story:

aku nk citer pasal xterpikir pon dek pikiran aku..perkara mcm ni maseh berlaku + berlaku lak disekeliling aku..hehehhee kisahnya bermula begini...2 mlm lepas, bdk umah aku yg dah nk layan mata, tetibe jantung berdegup kencang sbb terdengar suare sayup-sayup dr luar seperti org menjerit-jerit..ape lagisss osmate aku g lah skodeng kat tingkap kan..ruper2 nyer..adegan bdk umah sebelah ngan bdk umah sebelah bwh nyer mengadakan aksi ngorat mengorat ala2 style P.Ramlee dlm masam-masam manis..hahahaha tp kisah P.Ramlee 2 dgn org sebelah umah..ni anatar umah atas & umah bawah [ni lak dah ala2 3 badul..orang di sana, orang di sini, di sinun]...kes nyer bermula dr bdk umah atas [perempuan] punye baju di ampaian dah jatuh masuk ke balkoni bdk umah bwh nyer [lelaki] hehehee...so, terjadilah perbualan seperti ini [aku tlh mengubah suai ayat serba sedikit..kasik lagiss panas...tp overall perbualan adalah lebih kurang]
orang atas: Assalamualaikum org bawah.

orang bawah : wa'laikumusalam. boleh kami bantu? dr mane suara nya?

orang atas: dr atas. nak mintak tolong, boleh?

orang bawah: ishhh mintak tolong jek kan, boleh aja..kata kan je..ape yg ptt kami tolong?

orang atas: baju kami jatuh lah kat rumah korang tu, baju yg warna &^*&^*^* boleh tolong x letak kat luar umah korang?

orang bawah: nak letak kat luar depan ke kat luar belakang?

orang atas: ?????? [sambil menggaru kepala yg sememangnya gatal disebabkan masalah kelumumur yg kronik]

orang bawah: aik...xjawab lak...nak letak kat mane ni?

orang atas: kami kompius lah..yang balkoni luar depan ke luar belakang?

orang bawah: hahahahaa [gelak smpai nk pecah perut..tah ape yg lawan aku pon xtau]

orang atas: apsal gelak lak?

orang bawah: hehehe xde pape, saje jek hobi baru di bulan puasa. erm menjawab persoalan orang di atas..balkoni ni luar depan...[maseh gelak xsurut2 lagi]

orang atas: kalo macam 2 letak kat luar belakang lah [meaning pintu masuk lah ni kot] hehehehe

orang bawah: ok. xde upah ke?[sambil gelak merenyam] :P

orang atas: erm nnt lah kami belanje [perghhhh....senang nyer dpt belanje..ke same2 nk jual minyak ni..tgu yeaa..teruskan bacaan anda]

orang bawah: wah...kami sangat suke...nnt rajin-rajinlah jatuh kan baju..mane lah tau..hari-hari leh makan free kan..[xptt punye lelaki...hampess..mintak perempuan belanje..ni dah masuk kess pisau pencukur nih]

orang atas: ade ke patut [sbb masih blurr]

kawan orang atas: brother, mintak no phone lah senang...nnt xyah lah jerit..kami call jek [uikss giller advance minah ni..straight to da point nk jadik perigi carik timba..hahaha lawak jek layan perbualan depa nih]

orang bawah:erm 0194444444 [sbb aku lupe dahhhh]

orang atas: ok, noted!

ok suasana sunyi kembali..aku xtau lah bdk atas 2 dah dpt blk ke x baju dia..ke bdk bawah 2 dah mandrem kan baju 2..hahahahaa [serius lawak giller teringat kisah kawan aku terjatuh kn pakaian yg xsepatutnya jatuh...hehehe jatuh lak atas moto mamat yg tgh lap motor kat bawah..the rest is history...kabarnye kawan aku akhirnya couple ngan mamat 2..but xde jodoh..depa putus di tgh jln..& kawan aku 2 pon dah kawen pon]..tetibe...ade suare jeritan kembali

orang bawah: orang atas, nk tny....bapa orang atas keje ape? [aku pon xpasti apelah relevan nya soalan ini..nk kate style ngorat xptt kuar ayat ni..bdlk girl td lagis power ranges kn]

orang atas: ayah saya lecturer [serius lurus bendul sbb jwb..nmpk sgt mmg dok tepi pintu 2 jugak...hahaha]

orang bawah: oooo same lah..ayah saya lecturer jugak...macam ade jodoh lak kite ni ek sbb ayah kite same-same keje sebagai lecturer..awak asal mane? [ni lagi aku muskil..apekah keserasian di antara bapa mereka ngan adegan tackle menakle mereka ni?]

orang atas: kuantan

orang bawah:saya orang sabah, kalo nk bercuti2 ke sabah, habaq mai lah..blh sy bawak jln-jln

perbualan lepas 2 dah mls nk layan..sbb asik perut gelak dowhhh....lawakkss sesangat...terjadik lak kejadian yg baser masuk dlm ruangan keluh kesah kak esah dlm UJANG kn berlaku depan mate sendirik! tp yg best mlm smlm...bdk bawah 2 main guitar + nyanyi kat balkoni..[konon2 nak mendodoikan orang atas lah 2] serius lawakssss.....moga adelah jodoh antara mereka..nnt bakal anak-anak depa tny mcm mane parents mereka bertemu jodoh..leh bace kat blogs aku..hehehehee

2nd story:

Kisah ke dua ni berlaku malam semalam jek..kat umah sewa aku lak....bile teringat balik..sedih plak rase nyer sbb maybe diz ramadhan would be our last berpuasa bersama-sama..almaklumlah, lepas ni sume nk bawak haluan sendirik..yg tgl 3 ketui org jek..yg len nk kawen + posting keje tpt laen..[wawawa kompem rindu bangat ngan bebudak ni nnt sbb byk jugak kenangan di 10L ni]

ha melalut lak..kisah semalam pasal sup periuk...hehehe Untuk mengetahui kisah selanjutnya alkisah nasib si sup periuk click lah kat "Kisah Sup Periuk" hehehee sbb mira dah terlebeih dulu mengarang kisah benar ini kat blogs dia...

Setiap mlm .. hehhee sebelom mlm lagis..dah kene pikir..nk sahur ape kan? org wajib makan sahur kat umah 2, adalah aku, kak shikin, & mirae..hehehe yg len2 2 mkn2 cubit2 jek...OK selamat hari khamis semua..chalooo~~~~

Comments

mirae said…
woooh sakit perut aku baca story mory in the morining glory ko..hahaha.apa jenis mengorat daaa..yg xtahan tu siap tny ayak gheja apa..hak33
xy~han said…
huhuuu...time kaseh kerna mencerekaramakn tragedi itu..hrp2 peraduanku mlm ini penuh kelenaan.. ;p

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.