Skip to main content

Apa anda buat sabtu & ahad yang lepas?


Such a long story tok Sabtu & Ahad lepas [bagi aku lah kan..korang..i dont have any idea..:p] nk start macam mane pon aku ngak ketahuan...

sabtu

ok let me start with "IDEA" mengejut aku pada Pagi sabtu..dikala-kala bangun sahur 2 kan..tetibe teringat nk belikan sumthing tok my mom&my dad & my adik-adik lah kn... actually ade adik aku yg dah request [ala yg tgl tok di support pon 2 org jek kn..pejam kn ajolah mate..cucuk ajelah mesin ATM 2..] hehehe yg sorang mintak tudung [sbb dia gurl lah kn..hehhee] dia mintak tudung jek..sbb baju raya dia dah paw aku siap2 mase bln mei ari2..kalo dia nk paw lagi..mmg aku paw muke dia ngan penampar aku yg xbrape sulung ni..hehehe pas2 yg lagi sorang 2 yg budget ensem terlebey nk bergaya ngan kasut COnverse baru..pergh..ni mmg kopak lah poket aku dibuet nye..sbb dia mmg jenis taste nk cantek..kalo dah cantek 2 duit yg bakal keluar 2..kompem lah secantek kasut nyer kn..xpe lah..layan kn ajo...bkn selalu kn..[tp selalu jek paw topup ngan aku!] wateverlah...kan...tp selalu jugak time dia mintak aku wat2 bodoh alam jek..hahahaa[kompem time 2 aku sengkek] pas2 tang my mom lak..aku teringat yg mak aku sibok dok carik tudung warne light brown 2..asik xjumpe..sian lak aku tgk..hehehe aku kn selalu jugak paw tudung mak aku kn..[tp ni istilah pinjam ok!] so, aku pon bercadang lah belikan dia 2-3 helai wat koleksi..hehehe [nnt aku blk kg pon sonang..sonang tok aku pinjam..kekekeke] pikir punye pikir..teringat lak..yg ayah aku mmg xbeli baju melayu baru tok raya ni..sian lak aku rase...

so, aku ade duit lebey yg xbrape sen ni...memasang angan-angan murni lagi suci bersih tok beli kan dia sepasang baju melayu..erm kire 1st tym lah belikan baju melayu tok ayah aku..sbb aku bkn reti sgt nk bace isi ati ayah aku 2..taste sgt unpredictable ok!tapi pada firasat aku lah..sbb sumtime aku dapat rasekn..my dad ok jek kalo dpt present mcm 2..but sumtime..dia xgune pon..2 yg leceh 2 nk paham ape yg dia suke sebenarnya..hehehe 2la kompem aku kecik ati if dia xgune ape yg aku kasik kn..hehehe 2 yg malas nk belikan ape2 tok dia..tp rase nyer..since dia dah jadik retire man..dia belasah jek semua..even makan pon dah xbrape nk jage...kalo dulu bab eskrem ..dia plg anti lah kn..skrg dia balun jek aku tgk..hehehee [aku tau dulu sbb dia jage kesihatan perut tym waktu keje..sbb kang nk ke toilet..dia kene blk umah..sbb ni mslh lagi 1 ayah aku ni..ssh nk terima toilet asing]..hahahhaaa..alamak dah off track byk ni..

so, kol 11am aku pn gerak dari umah...naek tren jek..xkuasek nk drive kang ade plak mengalami mslh xleh kuar dr JLN TAR 2..erm sesampai kat stesen masjid jamek...cool lagi suasana..aku pon assume xde mlsh mase nk blk nnt sbb aku plan nk pg kejap jek..hehehee dlm sejam 2..oklah kn..dpt barang yg di carik..aku chow...skodeng-skodeng + servey menservey dari 1 kedai ke 1 kedai..dapat lah ape yg di carik..mule2 start dengan broach..[mira pon tumpang order..nk yg kecik2 2 dlm 8 ketui = Rm20..tapi aku dpt 10ketui tok rm20..hehhee..sume kedai aku skodeng kn..so, adelah yg offer baik punye..baru aku beli]..after dat, aku try usha tudung mak aku lak..smbil2 skodeng tudung dubai aku..erm tp so sad sbb dubai yg ade kat jln TAR ni..mmg xsesuwai tok aku lah..sbb dia punye muncung kat head dia [ape tah istilah dia aku xtau] 2 agak kecik & membuatkan muke aku ala-ala sangat bulat ok!so, terpakse lah aku gagah kn ke PKNS..cadangnya lepas ke JLN tar 2 before ke intekma tok berbuke aku nk singgah PKNS..tp dah aku amik mase lame sgt kat jln TAR ni..so, terpakse tunda ari laen..oleh yg demikian, aku beli tudung mak aku ngan adik aku jek..tok my mom ade 4helai bawal "majalara"[glemer lah mak aku raya nnt!hehehe]..adik aku 2 helai..cukup lah 2 kn..pas2 ternampak lak..deretan baju melayu..hehehe payah giller nk dpt kain yg best + sesuai warna nya kn..kedai terakhir aku melawat..aku jumpe lah 1 baju melayu best..hehehe color purple jugak aku rembat..dah alang2 tema aku + my mom + my sister purple..sekali ajolah ngan ayah aku kn...sebab basernyer ayah+mak hanya ade anak 2 org jek [yg setia mengekor tym raya kn..tp sebenarnyer terpakse..yg lelaki ngelat!] dapatlah selai baju melayu siap ngan butang nyer...[gambar barang-barang nya..aku xsempat shoot lg..nnt kalo rajin mlm nnt aku wat keje giller 2 yek..]

dah abis shopping..nak balik baru aku tgk jam..perghhh mak aiii kui 4pm dahh..ape lagiss kelam kabut lah aku blk kn..seb baek lak..aku cuti umum tym 2..kalo x, mmg leceh lah kn...kompem deretan air kat kedai mkn tepi2 2 mengiurkan tekak aku..hehehehe xdapat aku nk g PKNS kn..erm sampai stesen putra masjid jamek..mak aiii punye lah pjg + berlingkar-lingkar barisan nk beli tiket..nyosal den xbeli awai2 & xbawak T&G card..wawawawa 40 minit ok kene beratur baru dpt beli tiket....lenguh lutut den..smpai jek rumah..dengan cargas aku bawak laling aku tok di mandi kan kejap..sbb dah xsanggup tgk daki yg tebal 2"..hehehe seb baek xramai org kat car wash + seb baek aku cepat sket..kalo x kene beratur lg panjang hehehe...siap jek terus cabot balik rumah tok aku lak yg mandi pas2 cargas ke shah alam...tp kecik lak lewat sbb aku smpai umah dia xde..ingatkan dah pg..tp ruper2nyer dia wat misi giller g KL Sentral carik "Blouse" + "Kasut baru"..mak aiii bkn main lagi..mcm nk g dating ngan cik abam lak..nak beli baju baru bagai..pdhal kami nk ke small gath sempena bulan ramadhan ni iaitu aktiviti berbuke puasa bersama ex-ISE 20032005..dia smpai umah around 5lebey..so, kui 5.45pm baru gerak ke shah alam..smpai shah alam baru kul 6.05pm..aku pon wat lah keje gilak nk g tgk anak si yam..dah rindu sgt ngan nisrina..dpt jumpe kejap pon jadiklah..terpakse lah kecik bertapa dlm kete sbb xmo join aku naek atas..hehehe rezeki aku murah sbb nisrina dah bgn tido..tgh main2..hehehe so, ape lagis ngan cargas aku angkat dia..hehehe belek2 dia kejap..dah besor dahh bdk ni sbb dah meniarap pon..pas2 pandai ckp ngan fish..hehhee ni bapak dia yg ngajor...tp kejap jek dpt mesra-mesra ngan bdk kecik ni!!!!!!! rindunya nk tgk lesung pipit cik kak kecik ni...tp mase cam baser mencemburui waktu-waktu aku nak bermain-main ngan cik kak kecik 2..erm xpe nnt raya hope jumpe lagis...

lepas tu..terpakse cargas ke INTEKMA..memandang time dah nak dekat kol 6.45pm..hehehe seb baek aku reti jln shah alam ni..ok lah smpai terus masuk dewa & berjumpe rakan-rakan seperjuangan dulu kala..rindu nyer kat mereka..mcm2 tukor cerita..as usual aku dok ngan dila..hehehehe tp best jek tgk kawan-kawan semua..sbb ramai yg dah kawen tp TT&Chern dan Ulin& Ajib jek yg dah ade anak yg mai..shavira&wifey nyer xdapat mai..last minute cancel..so yg dtg hny lah [Din&wife (kak azfa aku kenal..senior aku kat dungun), Kham&hubby(si afam 2), Dila&hubby(alah acap jek pon..mcm xkenal), Dayah&hubby(aku xkenal hubby dia tp aku tau depa couple since sekolah), Ulin&hubby siap bawak baby dia si zakuan(ajib jek pon..aku kenal sbb same dip kat dungun dulu), TT&Chern siap bwk si kahleff yg comei itew(bdk sekelas yg kawen sesame..heheh), Seipul&Wife(si sarah ni..), Zam&Pizam (sori yea amir aku mmg kenal pizam ni..sbb zam kn best fren aku..hehe), Azam&aweks nyer(ntah bile lah nk kawen tah..since belajar lg dok ngangkut anak dare org nih), Kichi&Tunang nya(hehehe aku xkenal tunang dia..), rina&BF nyer(hehehe sape lagi kalo bkn abg macho nyer yg byk membantu kami ketika nk submit thesis dulu & ketika nk dinner ISE..hehehe), pas2 yg single lak aku, syuhadah, zaila, shida rahim, sabri, nuar, azrel, amir, kecik, nana..so total yg hadir semua 33org + 1org maid si TT&chern + 2org bdk kecik..hehehe] yg xdapat hadirkan diri shavira&wife, nina&hubby, mek yah, habsah, ina, leen, mek ba, delaila, sha, hajar, cdah, bon, kadir [sbb kat Euro], Man [kat Aussie], Maizan & kak anis - mane-mane yg aku tertinggal name..sori..dah xbrape ingat semua nya kn..ramai yg amat]..hope after diz akan ade lg small gtah mcm ni..sbb major pon kat KL jek kn..senang nk kumpulkan....abis jek semua..aku pon chow blk rumah tok membuta..penat tu...

Ahad

ooo program arini terpakse dipendekkan mase sbb ade byk bende lagi yg aku lom beli + kene setelkan jugak by today..hahhaahahaaa...so, aku kuar umah kol 11am jugak..kali ni aku cargas ke shah alam tok ke PKNS..so, smpai dlm around 11.25am..seb baek aku smpai awal & dpt parking..hehehe pas2 terus ke anggerik avenue..xleh merewang tpt laen kang mase aku lak yg kesuntukan..hehehe tp kat situ xbyk choice sbb dia dah distribute stok ke both kat SACC ngan kat 1 lgi outlet baru depa kat SACC tingkat 2 [Barika butik] so, sini lg byk choice & dptlah color dubai yg aku ingin kan 2..seb baek ade 1 jek yg tinggal..mmg rezeki aku lah 2...pas2 setel membeli aku pon chow..mak aii...terpandang lak vincci..saje jek nk skodeng ape yg ade..skali kasut yg guwe minat dulu dah jadik 50%..mak aiii..smpai naik roboh kotak longgokan kasut 2 aku kejekan sbb nk carik size & warna yg aku sukak..wahh mmg rezeki sbb tgl 1 jek size 2 tok dat color..hehehe ape lagiss terus rembat [pdhal aku dah beli pon sandle ari2 tok raya..hehehe] xpe lah knsekali sekala..dah setaun xbeli sandle kn..last pon raya lepas...hehehe dah perabis kat vincci 2..aku kene terus blk sbb kalo xbalik..lg rambang mata aku..lagi susut nilai dlm poket aku nnt..so, aku cargas blk ke KL tok ke mid valley lak..ni mslh sbb nk carik parking..aku mls mo blk umah + park kete pas2 nk tgu bas lagi..so redah ajelah...erm very lucky dpt lah parking lepas 2kali ronda tpt yg depat ngan entrance..hehehehe aku terus shoot ke Converse kat ngan GSC 2..hehehe dpt lah kasut yg New Arrival nyer design tok adik aku..ade ke ptt dia nk color putih..dah lah size 8 terkejut mamat yg entertain aku mase 2..hahaha terpakse aku ckp..not for me, for my brother actually....hehehee bapak bagal nyer size kaki adik-adik aku ni..erm mmg xdapek lah kn dibandingkan ngan size aku ni..kalo takat converse 2 aku pakai size 4 jek..double size aku 2..lom lg adik aku yg 3rd 2..mau nyer size dia 10 agaknye.,.hehehe lepas siap membeli [aku yg pilih design dia sbb adik aku tau..taste aku xkn menghampakan dia..hehehe]

pas2 aku try lah carik present tok mirae..tp xde yg berkenan dihati..pas2 skodeng JJ kejap nk carik t-shirt selai..almaklumlah..dah bertaun aku xganti koleksi tshirt aku 2..hehehe amik ko 70%..so rege selai dlm RM17 jek..aku rembat 2 helai..pas2 aku rembat kemeja tok keje aku 2 helai jugak..sbb murah giller RM23 jek..ahahahahaa xpe sekali sekali/..tp aku dah off track budget aku k!..mak aii..kene lah lepas ni berjimat cermat kembali...xleh jadik ni..aku kene larik keluar dr JJ ni..berfore aku makin muflis...aku kene skodeng kek tok mirae sbb esok aka arini kn birthday dia..tp xde kek yg menarik ati..xpe nnt kat the curve aku beli lah..lupe lak aku ade majlis berbuka kat the curve ngan "geng wartawan"a.k.a geng gossip harian di opis...chow jek dr mid valley aku blik umah dulu..tok mandi manda..oppss smpai umah pon kol 4 lebey nk ke kui 5pm..gabra aku jap..hehehe sbb cyana kate kunun kui 5.30pm kat the curve..aku pon bersiap2 ala kadar & angkut camera aku cargas ke sana...ooo aku makin teror jln2 di Kl [syabasss kepada diri aku] tp tpt2 merapu..aku xterorr ok! kol 5.30pm aku dah smpai..i'm punctual ok1 tp cyana masih kat umah hampes..nk kene tgk map dulu sbb nk kene booking tpt kat penang lil. cafe..hehehe punye lah jenuh nk memaham kan map 2..last2 aku nk smpai tp saz dah menyapa dulu..dia dah booked..seb baek..so jenjln ngan saz & abg soljar nye ajolah..hehehe pas2 nk berbuke kami ke sana & ape lagi...semua nafsu makan aku naek tgk menu 2..hahaahahaa pdhal tangki punye lah cipot..last2 aku amik set meal "Aromatic chic" & Bandung Cincau jek...wahh lazatnye+nikmatnye=makan smpai kenyang..hehehee lepas berbuke semua bersurai...ooo aku lupe g skodeng kek..tp xde yg menarik mmg kene carik kat tpt laen ni..mid valley blk lah 2...erm xpe esok2 ajelah kn...so, smpai rumah aku pon agak letih..nk tgu 12am..xlarat daaa..aku nyer mate dah layu & aku terus tertidor ngan selimut baru [after 13years aku xpenah tukor..arini aku terpakse berlaku curang tok merasa selimut baru yg colorful..beli dr kak karma..hehehee]

setelah dikumpul-kumpulkan brg yg aku beli tok family raya ni..baru aku tau lah kn..bebanan ayah aku dulu nk menanggung semua kaum keluarga...perghh mmg perit 2..nk memenuhi impian anak2 semua...walaupon aku beli ala kadar jek..tp mmg serius...mmg terasa lah kn..so, berjimat cermat lah & ber ala kadar lah di hari raya...ingat 2..berjimat-jimat yea kawan-kawan..hehehee:)

Comments

mirae said…
Sakan mama yun bershoping yee..hehehe.xpe demi keluarga terchenta lah kan...layankan ajo laa
cyana said…
mmg byk nyer adek yun sopping... khidmt tuk kelurga... baguih2!!!

mk ko tdung bawal manjelara... ko dubai... very over d sea...
*Yun* said…
yolah .. xmaen lah stok malaysia neh~~~ mo ikut jijon nyer taste k! hahaha larikkss

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…