Skip to main content

Hari-hari di bulan puasa

Masalah jugak bile bulan puasa menjelma..mslhnye adalah..hari-hari pening pikir nk makan ape kn...pas2 xleh lak nk bedal mcm2 kan..kang sakit perut lak muncul..sape nk jawab? Itulah pening di bulan puasa, sepatutnya, ikut sunah nabi kite kene wasatiah + ala kadar dlm bln ramdhan ni..kene perbanyakkan ibadah tp situasi di tempat kite berbeza..kalo bln biasa aku bkn kesah pon xmkn mlm kn..heheehe tp bln puasa ni..kene lah ade makanan tym berbuka 2 [tp masih konsep ala kadar + budget rendah ok] pas2 ditambah pening nak sahur ape? ni plg penting sbb kalo x sahur..alamat nyer kat opis aku bakal lemau sepanjang hari..mmg xde tenaga lah jwb nyer..ntah apsal lah skrg ni..xleh kalo xsahur..kalo tym zaman sekolah + belajor 2..xsahir pon xde masalah kn..tp 2la sistem badan dikala umor makin meningkat ni..menjadikan ianya makin kurang berfungsi cargas mcm zaman muda belia dulu..hehehee 2la puasa kali ni..aku ngan bdk umah baser masak sndrik jek..sbb lauk kat luar kureng menyelerakan lak..hehehe kadang2 jek tapau nasik kukus 2 jek..nk mkn lauk kat kedai 2 ari2 pon boring lah jugak kn...tp baser nye yg kene buli masak si miera lah kn..aku tukang request jek..hahaahahahaa
Aku suke bile bulan puasa ni sebab jumaat, sabtu, & ahad ade citer ni..even juz 5min jek b4 berbuke 2..tapiiii aku amat suke..hahaha last week mase blk kg..aku tgl kn jek dapor tym ni ngan selambe..mak aku smpai geleng kepala..sbb mcm bdk kecik jek..tp siyes terpikat ngan watak upin & ipin yg comei amat 2...teringat kat wafi yg dah pandai bercakap 2..even pelat...rindunya kat anak kak ida yg makin maco + ensem 2 [sape lg kalo bkn wafi]...seb baek dah jumpe dia last week mase my partners wat berbuka puasa..hehehee paling cute bile dia ckp "lu pikir lah sendiri" dgn gaya-gaya tgn skali..hehehe 2la kak ida xbawak aisya skali..aisya pon dah nk berjln kate kak ida..kompem cun + ayu gitew si aisya kn..hehehe hope raya nnt dpt jumpe blk adik beradik 2...erm...berbalik pd upin & ipin..kalo korang nk tgk..leh bukak kat sini godek-godek sendirik lah yek. selain tu, aku suke bln puasa jugak..sbb waktu keje dipendekkan..hehehe pas2 bln ni jek dpt kite lebih mendekat diri kita padaNya sbb kurang nya aktiviti lain di luar kn!

Note: OK selamat meneruskan hari-hari terakhir puasa & selamat mencari & memburu malam lailatulqadar dengan penuh kekhusyukan!Semoga mendapat rahmat dariNya...Amin!

Comments

fariefarihan said…
baru dpt melihat blog kamu!~ hehe...minat u&i gakss...samela dgn!~

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…