Skip to main content

Jom Layang-layang

wah ni lah layang-layang milik aku...erm murah aja dey! RM10 kalo xsilap aku..erm actually impian nk join otai2 layang2 kat kepung 2..tp tgk kan layang2 mereka..aku lom layak join lah kn..erm almaklumlah..nk invest tok lelayang 2..mau makan ratusan duit..perghhhh!!!!! tp syiok giller maen lelayang ni sebenarnye..tym kecik2 dulu...mane ade beli layang2 ni..sume adalah hasil kreativiti sendirik..nk beli sebuah layang2 ni makan rm 0.40 ..mase zama aku dulu..duit poket aku sehari pon hanya 20 sen..mane cukup kan..so, care terbaek adalah buat sendirik..lagi menarik..even hanya pakai surat khabar lame...kalo berjaya curik plastik terpakai dlm laci kat umah 2..lagi menarik lah layang2 aku...hehehee..tp 2 sume zaman dah berlalu kan~~~~perghh rindunye zaman tuuuu....erm kat kampung aku dulu..layang2 ni antara permainan bermusim lah kan...dlm setaun 2 ade beberapa games lah..aku pon xtau mcm mane leh wujud akan name permainan bermusim ni..kire mcm mane lah putaran musim 2 berlaku..aku dah lupe..yg pasti...antara games yg ade batu seremban, layang-layang ku putus talinya, pas2 game ala2 baseball, Polis Santri , Baling Tin / Selipar, Pakau - kad bergambar (tepuk, tiup, laga pakau kot) , Gasing, guli, galah panjang, getah [ala yg lompat getah 2..aku xhengat name dia ape], nyorok-nyorok, carom, congkak, ping pong lah....byk lah...kalo nk diingatkan..hehehe rindunye zaman kanak2 dolu kala kan...

Ok yang ni lak layang-layang si DD..hehehe tp versi beli ni...senang sket..sbb kompem xde problem ngan tali anju dia...aku pon xsure nk pakai term ape tok men describekan mende alah 2..hehehe so paham2 sendirik lah yek~~~
actually kite org maen layang-layang ni dah lame..awal taun ari2..mase semua org sangap tym cuti awal muharam...so, aku lah wat idea giller lepas kat gold coast + main layang2..hahaha & sambil2 2 ape lagi..,korek carik kepah lah kn..leh wat bakar..tp so sad, tym 2 kepah xnk muncul..pakcik yg sumber pendapatan dia menangkap kepah pon..xbyk hasil..bkn xbyk..tp mmg ala2 xde kate nyer..kesian lah jugak...erm plan terkejut ni pon..agak ramai jugak lah yg join hehehe..adelah dlm 7org [aku dd mira fit idan hadi & ed]
layang-layang aku skrg ni bertapa dlm bonet kete aje lah...tym blk kg nak jek maen join sepupu sepapat aku yg kecik2 2..tp kang adelak makcik2 kat kg 2 kate aku buang tebiat lak kn..so pendam kn ajelah impian 2..so, next tym kene g pantai lg tok maen layang-layang..hahahaa
so, ni lak gamba ala2 layang-layang aku fighto ngan layang-layang si DD..tp dah name pon tali same pjg kan..hahahaha so same lah ketinggiannye..ngeh33 tp layang-layang DD dah berjaya di terbangkan kat PD...huhuhu jeles nih~~~~ xpe nnt ade budget leh ronggeng rokiah ke PD lak....tp pasal cameron 2..ramai lak yg hangen ngan aku ngan DD sbb pg xajak..alah kitaorg nk release tension kan..xkn nk ajak reramai..serabut otak aku lagi nnt..hehehehee xpe next tym aku ajak k!

yg ni adalah adegan poyo aku ngan DD hahahahaha cam lawak jek pon ade....tp aksi bukan rok mane2 majalah k! aku sebenarnye baru dpt gamba ni..hehehe aku copy dr storage atat si fami 2 kn..almaklumlah..b4 diz..aku mane penah copy gamba2 dr dia..accept gamba dr sabah 2007 jek...erm ni dr camera si fit..sbb tym 2 hanya si fit jek yg bawak camera kan..huhuhu
pape pon aku nk repeat layang-layang di gold coast ni lah!!!!!! tapi..[tapi lagik] bkn bulan pose ni lah kn..nak mampos kegersangan di tenagh2 panas 2..huhuhuhu 2la teringat zaman kanak-kanak ni....rase nk kembali ke alam yang xyah pikir bende laen selaen..main main & main..hahaha celik mate jek dah ingat nk kuar main ngan kengkawan...kan best kalo kecik jek..xyah besor dah...hahaha leceh jek jadik org dewasa ni ruper2 nyer...hahahahaa byk mende nk kene pikir....menambah stress dlm diri jek..huk33 tp pasal permainan ni jugak lah aku selalu kene rembat ngan ayah + mak aku..hahaha tp best jek aku rase kn..sbb adelah kenangan kene rembat huhuhuhu kebiasaan kene rembat xpon kene kunci rumah, so kene dok kat luar rumah lah jwb nyer mlm 2..hehehe..kebiasaan nya denda-denda ni aku dpt tym musim maen layang-layang..nak tau kenapa..sbb tym main layang-layang ni kn kat sawah..hahaha pas2 bile tali layang-layang putus kene lah kejar kan..sbb nk dptkan layang2 2 kembali..sumtym smpai ke bukit lintang aku kejor...mase 2 xpenah pikir pon dlm sawah 2 ade ular ke...naga ke...rimau ke..[ade ke? ular 2 adelah kot] ngeh22 so, kompem lah smpai umah lambat kn...hahaha tp kalo kene rembat ngan mak 2..sbb aku curik dia punye benang lah kn dlm mesin jahit dia..hak22...wahh rindunyer zaman tu....

tp alhamdulillah lah kn sbb di jadikan sebagai hambaNya di muka bumi ni..sbb dpt menikmati segala kenikmatan yg ada. pape pon..if ade mslh sndr..xkire lah kt tengah lautan ke..dlm hutam rimba ke..kenelah dipikirkan jua..bkn blh amik mudah semua perkara kn..efek yg bakal ditempuhi 2 pon harus dipikirkan jua...erm...hari ni dah masuk 2nd day puase...best plak puase kn...rase relaks sket sbb...aku xde lah mengalami mslh bgn lambat tym pagi..hahahahaaa xyah lah nk berebut toilet bagai kan..ngeh33 thanx to fit sbb bg aku copy gamba-gamba nih!ape lagis kengkawan..jom layang-layang..boleh lah kite release kn tensen..dr lepak kat restoran yg bleh menggemokkan diri kita or dr lepak kat shopping mall yg sesak ngan umat..better lepak kat pantai...heaven~~~~~damai jek kat sitew kn!

Comments

Murni said…
bila masa lak ko pegi main lelayang ni .. huhuuhuh
jiwa kacau said…
noks...akaq konpess..kalo akaq main layang-layang...akaq la layang-layangnyaa.....auwww...bagai diarak angin taufan badai...
Yun said…
Murni: awal muraham ari2..kan aku dah tulis dlm 2...

Jiwa kacau: ko ni, kalo ko layang-layang itu..mane nk ikat tali nya di mana? hehehe
cyana said…
jiwa kacau: kalo ko men layang2, akak saggup tarik tali nyer.. auww
dd said…
kak yun..bile hamek gambo neh.i jeles ok.

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.