Skip to main content

Melemang & Merendang

Tarikh: 5-6 Sept 2008
Masa: Tiada batasan waktu..cume waktu makan jek ditetapkan..hehehe
Tempat: Teratak Arai, di Hulu Langat
Ahli terlibat: semua geng yang menghadirkan diri...xterkira..ramai sgt nak list kan pon..
Aktiviti: dah kate pon kat title 2, "melemang & merendang" kan...but semua ni dilakukan secara gotong royong..rase mcm raya lak [tp xleh lah kn sbb bulan pose pas2 makayah aku xde..kalo bebetul..wajib meraung aku..hehehe:P]...tp ni sebenarnya utk aktiviti berbuka & bersahur bersama-sama rakan-rakan..memandangkan kami kureng berminat dengan buffet-buffet yg ade sekitar KL & selangor ni...[sbb harga xberbaloi dengan rasa makanan yg disediakan]
Tema: Hari raya di kampung...syiook oooo...
Makanan yg disediakan:
SAHUR [nasik goreng kerabu + mee hoon goreng + kerang kukus + keropok goreng + cempedak goreng + air teh O + air kopi O + sarsi yg sgt sejok]
BERBUKA [lemang + rendang + nasik impit + kuah kacang + nasik putih + udang masak tempoyak (wahhhh sangat sedap..nyum nyum..i lyk it!) + sambal tempoyak ( ni pon sedap sehingga menjilat jari) + keli masak sambal (ni sedap xterkata lah kan) + labu masak lemak (apsal sume pebret aku jek nih) + telor masin + ulam-ulaman + air tek O + air kopi O yg pekat ]

ok ni suasana ketika berbuka beramai-ramai

yeahaaa...gamba raya beramai-ramai [nk hantar kat utusan wat salam perantauan] hehehe

ni tym lepak after bertungkus lumus

jgn tiru aksi si blek 2 yeaaaaa...hehehe

bergamba bersama org kuat makan..hehehe [semasa menunggu azan maghrib]

ni dia..ultraman membantu membakar lemang..hahaha

aksi-aksi sopan ketika belajar membuat lemang

1st tym aku basuh kerang yg byk pakai lepah pisang..serius experiance baru..hehehe baser pakai berus jek kn

semua ni lakonan tunjuk baik semata-mata [juz kidding!] sebenarnya..rajin nya mereka kan!

inilah udang masak tempoyak + keli sambal yg sangat aku gemari..hahaha jom makan!

untuk melihat gamba-gamba aksi versi penuh sepanjang aktiviti ini dilakukan leh lah ke multiply si apai sbb semua gamba aku amik dr dia & dari si si fattery yg degil! [mampos aku kene saman ngan si fit ni..hehehe bdk-bdk mane leh marah org tua kn..berdosa!..hehehe] & nak bace cerita lagi..leh lah ke blogs si didi. akhirnya siap jugak entry aku ni..lame betul aku amik mase utk mengarang cerita ini..sorry lah aku mls betul nk susun gamba 2 ikut time frame yg betull..hehehehe almaklumlah ari-ari morning blues jek... sbb lepas sahur xtido blk kn...hehehehe..ok ini saja cerita saya utk hari ini..selamat berpuasa semua & selamat beramal.

Comments

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.