Skip to main content

Kekasih Lama Aku

Riwayat dia masih ade..kire masih bernyawa & khidmatnya masih diguna pakai ketika ini..cuma bertukar pemilik jek..sbb aku dah pass kekasih lame aku ni pada adik-adik2 aku..sape nk pakai..gunelah..hehehe bkn aku lupe pd kekasih lame aku ni..tetapi aku dah ade baby baru kn..so, kasik lah peluang adik2 aku gune dia plak...walaupon depa xyah keluarkan modal [mmg xpenah pon..asik aku jek yg kene pikir macam mane nk kumpul duit sbb nk beli gadget baru..depa tau pakai jek..xpon pinjam aku punye]...2la untung nya jadik adik..apsal lah aku dilahirkan as yg sulung..hehehe [mcm xbersyukur jek bunyiknyer..but aku mmg bersyukur sgt sbb aku xpenah gune barang terpakai dr org laen mcm kakak or abg aku..sbb mmg aku xde..hehee 2la cume aku kene ikhtiar cari modal sndr mcm mane nk dptkn jek..semua nye ade hikmah sendirik kn] hehehhee

Aku beli Canon Powershoot A400 ni mase Jan 2005, gune duit elaun PLKN aku..terbang lah RM860 aku tym 2...menggigil lah tangan aku mase nk bayor kn..almaklumlah tym 2 kan student lagi..tp xlarat nk gune Canon lame aku 2 yg pakai Film kn..sbb nk maintain Film a.k.a analognyer style 2 kn mahei..kalo gune digital ni xyah lah nk print bagai tok tgk hasil dia..hehehe 2la aku nekad jugak nk beli..tp tym 2 digital camera mmg mahal banget lagis...almaklumlah..baru2 nk glamer kat malaysia ni kn..hehehe

Mase tu A400 ni pon dah dikira canggih lah dikalangan membe2 aku kn..hehehe almaklumlah masih student lagik kan...pas2 ngan 3.2MP [kalo skrg xde org heran dahh sbb yg 8.0MP pon dah ala2 leh jual kat pasor mlm..hahhaaa] pas2 rege A400 ni pon ala2 RM200 jek pon leh dpt dah..hahahahaa 2la technology...growing very fast..xterkejor lah kalo nk jadik seorg yg up-to-date ngan trend kn..hahhaaa so, pakai ikut kemampuan ajolah...walaupon setelah hampir 4tahun berkhidmat, A400 ni maseh kekal ngan prestasi cemerlangnya..sentiasa bg hasil yg terbaek kepada tuan nya..hehehe Jasanya mmg xdapek nk dibalas lah kn...

Untungnya jadik A400 ni sebab dah mcm2 tempat dia smpai, even puncak kinabalu pon dia dah smpai..& jasanya mmg sangat lah dihargai..sebab dia lah perakam detik2 manis aku mase kat puncak 2..erm kalo korang ke fotopages aku mmg majority gamba dlm 2 yg dr 2005 - June 2008 adalah hasil dr tembakan aku menggunakan A400 ni...korang bayangkan lah jase nyer...selain itu, dia juga penenam aku ketika aku melaksanakan XPDC aku merentasi 5buah pulau di sabah timur..pergh..untung jadik seorang A400. Kalo ikut semenanjung ni..semua tpt aku dah redah bersama dia...[sbb 2 aku panggil dia kekasih aku sbb dia lah yg sentiasa temani aku suatu ketika dulu]

2la, even aku xpenah smpai Bangkok lagi..tp A400 aku ni dah pon sampai sane tok seminggu lame nya sbb menemani kawan aku ke sana di sambil tugasan A400 ketika itu adalah utk merakam kan detik2 manis+masam+pahit kawan aku ketika di sana..sungguh lah berjasa A400 ni bkn utk aku saja, malahan pd kawan2 aku...ke sekolah pon dia penah..[sbb kawan aku yg cikgu lak pinjam tok merakam detik2 bersejarah anak murid kesayangan dia] itulah walaupon dia dah calar balar badannya & dah luka sana sini..dia masih bernyawa utk meneruskan khidmatnya..sungguh lasak A400 ni...semoaga dia boleh terus berjasa sehingga ke akhir hayatnya [semoga dia dipanjangkan usianya untuk meneruskan khidmatnya sebagai pekerja cemerlang]. Sungguh lasak A400 aku ini..sebab ade antara rakan-rakan aku yg baru setaun memilik A400, tapi..A400 nye sudah rosak..bkn rezeki mereka kot...maybe yg latest batch xsegagah 1st batch...kire ikut rege jugak lah kn qualitynye..hehehee

Tapi kini, dia meneruskan jasanya pada adik-adik aku pula...walaubagaimanapon..sekali sekala..aku maseh menggunakannya..dikala aku malas tok mengangkut kekasih baru aku itu..ooo siapakah kekasih baru aku itu? hehheehe nnt kan lah yek aku ceritakan...kekasih baru aku ni agak hodoh sikit..sbb dah lah itam mcm Dayang Senandung jek rupenyer..sbb dia itam legam ok! hehehe dah 2 gemoks plaks!...kalo dah gemoks kompem lah berat nk mampos kn...lenguh jugak lah bahu aku ni nak angkat dia...

Terima kasih xterhingga pada A400!

Comments

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.