Skip to main content

Aktiviti Di Bulan Syawal


Syawal kembali laghi...aktiviti syawal yg baser adalah..serang umah open house..aku pelik kan tebiat manuasia kat malaysia skrg ni..kalo jemput dtg beraya ke rumah..sure depa akan tny "ko buat open house ke?" kalo kite ckp TAK! kompem lah..depa akan reply begini ruper "Alah ko buat lah open house, nnt aku dtg beraya time tu" ape motif mereka..adekah konsep ziarah-menziarahi ni telah ditukar kepada konsep "open house a.k.a rumah terbuka"...alah dtg ajelah kan...pandai lah tuan umah nk handle..but 4 sure kene habaq mai dulu..kang dtg tuan umah xdek...jgn nak mengamuk pulakss...aku pelik..normally bile aku ajak membe2 aku mai beraya ke umah..kompem depa akan tny..ko wat open house ke?..bile ku kate kan TIDAK..of course depa xkn datang nya..tp...tp..tp.. umah aku kat kampung mmg xpenanh wat open house...sape nk dtg..bgtau jek..aku prepare ape yg ade..tp...kalo ckp nk dtg tp aku tgu dr pg..smpai ke ptg..pas2 bawak ke mlm baru smpai..xdek makanan..ha ko hadap lah kuih raya...hehehe [jgn marah..aku lg emo jadik nyer sbb mcm tunggu buah durian yg xmo luruh!]..jgn nk slh kn aku..sbb normally aku prepare pas2 sape dtg ikut nasib lah kn...kire style first come first eat huhuhuhu :)

oppsss nnt ter off-track lak... actually mo story mory in da morning glory bout open house di rumah Puan Sharna & Tuan Mus'ab... dia menjemput rakan-rakan terdekat..yg jauh-jauh xdigalakkan dtg..hahahaa sbb wat menyemak jek nnt! [acah je..aku jek memandai-mandai reka statement ni..motip???] .. tragedi ni berlaku pada 11 Oktober 2008 bermula jam 2.30pm tapi aku smpai kui 2.45pm di sebabkan federal highway jem! mmg damn lah! azab nyer lah nk smpai shah alam dr kerinchi tu. sesampai aku di rumah yg tersegam indah di hadapan pintu gerbang UiTM shah alam 2...aik..pintu pagor pon xbukak lagi..ni dah sah lah aku org perTAMA..hahaha mmg betul pon...aku lah Juara di hari itew..[ohh sesungguhnya lah aku mmg seorang yg punctual! hehehehee time is gold ok! - motip puji diri sendirik..huhuhu:P]
tunggu punye tunggu kuil 3lebey baru lah pasangan askar malaysia muncul..hehhee [padahal si laki nyer jek yg askar..yg perempuannye berangan nk menawan awan biru..lupe lak bace paper smlm ade advertisement..MAS nk carik calon-calon baru tok wanita-wanita anggun & jejeka-jejaka bergaya..ape lagi sazz...g lah apply lagi..apply smpai dapat k!] so, sesampai nyer pasangan askar ni...abg soljar yg mmg dah kelaparan thp se geng ngan warga-warga afrika telah menyerang meja makan..akak yg sampai dulu pon maseh maintain thn perut even mmg lapor thp dewa...hehehe kenelah kontrol kn kang terlepas lak adegan bergamba bersama rakan-rakan gossip...[gamba-gamba laen aku masukkan dlm n3 seterusnya & dekat fotopages aku nnt]...sila cek kemudian ok!
ni lah antara makanan yg membuat kan aku makin lapar...kak sharna dengan geygeihnyer memasak mee hoon sup [sedap nyer ayam itew..nak lagi!] pas2 ngan mee hoon tom yam [kire di beri pilihan lah kn..kalo xmakan sup leh layan tom yam..nyum nyum] lagi ade nasik impit ngan kuah kacang + kuih seri muka + cookies yg byk..heavennye...lah makan..pas2 air barli yg sgt sedap [ menjaga kesihatan] di samping air oren penyedap tekak!.. sume jenis masakan aku balun hahha..last-last perut aku yg sengkak..kekenyangan!!! dlm kui 4pm..ujan turun dengan lobatnye...mak aii..mmg lobat lah siap ngan kilat sambung menyambung..alhamdulillah aku dah smpai..kalu x..kompem lagi jem...

4.30pm geng-geng askar kene cargas ke markas laen...tp miss uganda ngan miss malaysia terengganu xsampai lagi!..mmg depa xdapat nk tunggu lah..aku jugak kene jadik penunggu setia..huk22 xpe..aku xde plan laen pon ari2.. tunggu-tunggu punye tunggu..kui 6pm baru muncul [ni bkn janji kel..tp dah masuk kategori janji neg dah ni]..mak aiii lambat bebenor mmg nk kene DENDA..ok denda masih dlm perancangan kami...

geng-geng yg baru smpai [dah lah miss malaysia terengganu bawak sebatalion askar] melahap sisa-sisa makanan ajolah..sape suh mai lmbt kn..kan dah di balun oleh trip yg laen..yg xmasok list pon pd asalnyer..hehehe xpe name pon raya..dtg jek..& makan ape yg ade jewk kn...oklah pape pon thanx to sharna & mus'ab sbb menjamu kami di hari..kenyang perut2 kami yg dah berdondang sayang ni! len kali wat lah selalu yek..kak sharna mmg teror masak [puji ade motip ok!] hhehehe teringat zaman kite selalu wat potluck..sazz kompem amik duty masak nasik jewk!!! xaci betui..tp aku ngelat jugak...masak sayur jek..hahahaa yg kene buli masak lauk bagai..kak sharna...hahahaha nnt bukak restoran cam ur parents ajolah..aku mo keje ngan ko..tp aku mo jage kaunter lah..hahahaha

budget pose utk cover majalah ni yek? hehehe

ha keluarga askar xde dlm gambar potrait keluarga kami!

ha dewi..ape motip dok dekat-dekat ngan si vince 2? ade sesuatu yg kami maseh xtau ke?:P

Nota Kaki: Ade ke sape-sape mo bukak rumah luas-luas lagi sempena raya ni..kalo ade jgn lupe lah roger I ok! heheheehe ohhh terlupe lak yg sabtu nnt akan ade potluck di rumah Yam..hehehe xsabo nk tunggu Pizza resepi mak kahtul tapi kali ni khatul yg buat..hehehehee

Comments

mirae said…
haha beraya umah org mmg best2 dgnn makanan yg lazat2 tp kalo perut meragam..huhu mau smp ke Subuh xmampu nk tido k!!tambah lg kalo gigi tgh saket...huhu
cyana said…
ohhh... korang nie buli akak yer... tkpe2. len kali dtg jek umh... pasti ade yg bley d mkn. tk perlu tunggu open house pun. hehe

kalo tkde food pun korang minom jek aiyk kosong. hahaha

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.