Friday, April 3, 2009

Kenangan Biru + Putih

Dah lame aku plan nak buat entry pasal ni...tapi..aku xreti nak mule cerita macam mane kan...pehtu xtau nak susun cerita nye & paling paling sebenarnye..aku xtau nk citer ape...hahahaa ni ala-ala dah dpt ilham nak citer ape...tapi makan berhari2 lah jugak nk susun semua citer nye kan...

Owh lupe....xbg intro lagi..ape sebenarnye yg aku nak karutkan kali nih...tgk gamba aku rase kowang dah tau lah kan..ape kah cerita nya...

yang mane satu aku???

ni lah antara geng-geng aku kat kem dulu...

Erm sebenarnye..aku nak bercerita Pasal Baju Celoreng Biru Putih....sekali sebot kompem TAK sume org tau kan..if PLKN....ha kompem tau...ade yg suke dgr ade yg rase menyampah nak dengar...hehehe :P

Ape yang best pasal PLKN nih?

pada aku, BEST lah kan...sbb aku bercerita dr sudut seorang "Juruletih" jek [tp setiap org ade pandangan dia sndr]... ape yang best ek..owh kat sini, mcm dok asrama but lebih mencabar lah..sebabnye..kat asrama..kite hanya belajar utk jadik pandai + berdikari lebih kurang lah kan...but dlm kem tu aku tgk...lebih kepada belajar mcm mane nak idop...& byk belajar erti kehidupan + kenal diri sendiri..experiance aku mengojor bebudak remaja nih..xlame mane 2years jek..tp amat bermakne..

mau nye xbest kan..kat sini..mcm-macam aktiviti dpt dilakukan..dr aktiviti ilmiah + addin + lasak + sola-sola + semua nye boleh merasa.... leh masuk utan..diajar mcm mane nk survive kalo dlm utan....dok dlm kem..mcm mane idop berkawan..tolong menolong...

dlm kem ni..kene bgn seawal 5.30am..sbb dah kene ke surau...pehtu after subuh prayer ade perhimpunan pagi..aku rase 6.30am dah terpacak kat padang ngan baju celoreng or baju sukan [sbb gilir-gilir kawad ngan sukan..xsemua hari kawad & xsetiap hari ade sukan pagi..alah sukan tu..cume senaman pagi jek pong]

pagi kul 8.00am - 12.30pm ade lah waktu kelas... ptg lak either sesi class or sesi aktiviti sukan ke aktviti lasak seperti kayak, Rappelling & Abseiling, Wall Climbing dan Jungle Tracking... pehtu ade jugak perlawanan persabahatan antara kem seperti bola jaring, futsal, bola sepak, ping pong dan mcam-macam lagi...kelenngkapan sukan aku rase lengkap jek..aku pon suka sbb ptg2 ade jek aktiviti riadah utk aku...hehehehe :)

Ape yang syiok plak dok dalam kem ni?

ha...ni syiok sbb ko ade lah experiance tido dalam suasana utan [walaupon aku selalu jek camping kan] even dah disediakan bilik...bagi budak bandor lak..kenal lah kolah air camno kan...kire kolah yg besor mandi secare jemaah tu...tp bebudak lelaki ni perangai tah ape2 tah..JAKUN terlebih kot..tah ape2 jek lah aktiviti berendam lah ape lah..kesian kat cleaner sbb kene cuci kolah tetiap ari..huhuhu:P tp seyes layan..kalo yg xde experiance berendam dlm swimming pool tu..berendam ajolah dlm kolah bosar tu..huk22

pehtu makan dikelilingi lalat-lalat sekelian alam...& ngan makan lauk ayam hari-hari disebabkan ramai pelatih komplen lauk xsedap..maka, depa wat lah lauk ayam yg kunun2 nye sedap itew..tp pada aku..mmg muntah lah kan..makan ayam jek...



Ape Yang baik pasal PLKN nih?

even ramai yg kondem idea kerajaan ni but sebenarnya kite kene tgk dr positif side lah...bagos sebenarnye program ni..sekurang2 nyer..budak luar bandar yg xpenah merasa melakukan aktiviti or budak2 yg xpenah bercampur ngan org luar leh bergaul & bersosial dlm erti kate yg lebih baik..bergaul dengan tatatertib yg dipertunjukkan...

sum more, budak yg xpenah merasa dok hostel..leh tau idop berdikari...aku rase kat sini depa akan dpt ramai kawan & tau erti persahabatan tu mcm mane..sbb ramai bebudak aku yg mmg still keep in touch each other even kenal dlm 3 bulan..but mereka sgt rapat...

selain itu, pelajaran yg diterapkan tu..aku rase mmg bagos...ni adalah satu platform utk mengajar bebudak tu build derang punyer attitude [yolah remaja kan suke memberontak], & utk bukak minda depa ttg pentingnya jati diri tu...

so, to mak pak kat luar tu..think +ve yeaaa....pangkal didikan yg tlh ade dlm diri anak-anak tu...dlm kem tu..kalo pandai pilih kawan..maka pandai lah jadik nye...hehehe kalo sebaliknye tu...renung-renung kan & pikirkan sendiri...sebab aku jumpe ramai jek anak murid aku yg berubah jadik baik... sbb aku ade jek experiance yg anak buah aku tu...seorang penagih before join PLKN..but smpai skrg..alhamdulillah lah..even juz belajar smpai PMR jek..skrg dia dah ade kehidupan sndr..di mana..dia lagi maju dr aku ok! sbb dia dah ber biz...& aku hny mampu doa..dia terus kekal baik..jgn balik ke perangai lame tu...last skali aku jumpe dia...awal taun aritu...alhamdulillah masih ok!

Ape cabaran semasa anda di PLKN

owh cabaran mmg byk ok! mane TAK nye..sgt lah mencabar ok..nak mengajor budak2 yg dlm pelbagai bangsa + pelbagai kategori..yg xpenah sekolah pon ade ok! lebih mencabar kalo kene ngajor budak chinese yg xmakan saman + xreti cakap melayu or omputih k! mmg cam org bisu bercakap lah jwb nye...

lepas tu lebih cabaran sbb umo ko beza bape taun jek ngan bebudak tu...mmg xmakan saman lah kn..kalo xreti nak tackle depa tu..jgn harap lah depa nak bg kerjasama dlm kelas nnt or aktiviti...maka byk lah gune teknik psikologi...di mana sumtime kene jugak jadik berat sebelah ape lah kn..sbb kalo dah degil tu mmg degil ok! but depa tu ok sebenarnye..cume baser lah..remaja..mudah memberontak + nak perhatian lebey... tp kalo aku...aku layan tp ade limit lah kan...terlebey sgt mmg kene jerit lah ngan aku..xpon.. penah sekali lah kan..aku diam-diam kan jek perangai bebudak tu...kunun nak jadik fasi yg sporting sket..tp makin lemak..amik ko..kene halau ngan aku dr kelassss.....ko ingat aku bg warning sesuke jek... but budak yg kene halau ngan aku tu...merajuk ngan aku lame lah jugak....but at the end dia dah dpt pikir waras kenapa aku wat camtu kot..& now, dia lah yg paling rapat ngan aku & rajin melawat aku tetiap kali raya + if ade ape2..aku selalu jek melawat dia pon..tp melawat kat kedai dia..beli ayam..hahahahaa dia tokey ayam skrg ni...

selain tu, ade sorang student aku mase 2004 [time ni kat UiTM melaka..lom dok kat kem] ade sorang budak china ni..dia pelik sket lah kn...ni budak siri 2/2004..budak perempuan china...dia nih..xreti ckp melayu tp blh paham aku rase...dia ni mmg payah selalu sgt sakit..asik MC jek..aku xdelah kesah sgt..tp aku jadik kesah sgt bile dia ni nyusahkan aku..bukan nk berkire ke ape..but kalo ari biasa tu aku layan kan jugak..ni dah smpai weekend pon ngengade..mmg aku hangen lah jugak...owh sebab aku hangen..dia nye perangai sbb xtau lah nape dia suke sgttt lah nyusahkan aku...even aku hormat lah dia jugak...sbb dia suke aku as cekgu dia..but lebey lak..di mana..bile sakit nak aku jage..nak aku jugak yg teman dia g klinik or sepital...ingat aku xdek keje len..sbb dia ni pelik..dia xmo ngan cekgu len ok...even aku x onduty tym ty...kene lah jugak jage + teman dia..kalo x dia ni suke menyeksa diri..fouuuhh letey jugak...tapi..name pon tanggungjawab ko kan sbb dia tu anak murid ko..layan kan ajo...paling selalu..aku dpt call kalo aku blk umah...kene dtg ke UiTM segera sbb student aku si polan si polin...wat hal...fouuhhh mmg mencabar kesabaran jugak lah..tym aktiviti pon kene bg lebih perhatian kat dia..kalo x, kompem dia wat perangai nye... cekgu len yg ngajo CB ke Kenegaraan ka.sume pelik..sbb dia tu jenis yg xkan bg kerjasama dlm kelas ok...masuk kelas pon payah..tp kelas aku..alhamdulillah lah..dia xponteng kecuali dia MC jek....

Ape yg nak diperkatakan..cabarannya ialah...cara nak menangani masalah memahami pelatih PLKN tu,...almaklom lah xsemua masuk dengan rase gembirakan...& xsemua tu yg jenis berpelajaran..leh pikir baik buruk kan...

Apa yang TAK Best pasal PLKN ni?

erm ape ek yang xbest..aku rase xdek kot...mmg lah kelengkapan xcukup..kate nak belajar berdikari kan...

sumtime yg xbest bile ade org amik kesempatan kepada ketidak kesahanan kita...hehehe tp tu adat lah kan...

Apa pengalaman paling best?

Biarkan gamba-gamba ni menceritakan segalanya yeaaaa....

PLKN#1

PLKN#2

PLKN#3
dah mcm suasana ari raya jek rupernyer...[persiapan utk majlis kemerdekaan malam tu]

sambutan hari kemerdekaan 2005..walaupon xleh keluar utk melihat bunga api...tp pihak kem gigih usaha kan kami dpt merasai nya even bukan bunga api yg hebat-hebat tu..

persiapan utk sambutan kemerdekaaan jugaaaaa

Apa harapan aku?

Cewah..cam interbiu diri sendirik lak..pedulik ape aku kan...aku juz harap aktiviti ni diteroskan... & diberi peluang utk semua org merasai nya..sbb setau aku..xsemua bernasib baek terpilih tau! kalo dah diberi peluang tu..cuba lah...lom cuba lom tau ok!

Nota kaki: hehehe sumtime terpikir..nak jek aku jadik cikgu PLKN tu balik...bile tensen ngan keje lah...bukan nak kate keje dlm kem tu xtensen..but aktiviti dia byk..so, setidak2 nye..dapat lah mengurangkan stresss....selain itu, byk pengalaman leh di perolehi...bukan nak kate keje nih xde pengalaman..tp dah keje aku programmer kan...mate aku ni dah berair dok ngadap PC jek ha...hehehe tp dok dlm kem..mmg seminggu sekali jek aku ngadap PC..bile nak buat report...hahahaaaa

tetibe rindu nak pakai celoreng biru putih tu ngan kasut dia skali...heheheee rase cam askar jek.. nak jadik askar xcukup syarat...pakai baju celoreng PLKN pon..dah dpt aura askar..heheheee

[aku type mende alah ni since 26/03/2009....lame tu..seminggu baru siap..hahahaaaa]

4 comments:

SakamotoMiharu said...

bestnyer .. sarah nyer permohonan ditolak sebab cicak kubing sgt kot. wkakak

Mira Suhani said...

haha...tu ah sila makan daging byk siket yeaaaa...

BEST je tgk xtvt dak2 PLKN ni...tp Diana Danielle nangis OK!!!

amoi said...

syok jugak jadi jurulatih plkn ni ek..camna ko leh terpk nak jadi jurulatih ni?

blur42nd said...

mmg syiok lah..tp kene bekorban byk bende ok!

owh camne aku terpkr eh...best fren aku si yam..ajak aku join mase 2004..hehehe

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...