Skip to main content

Yuran Sekolah

MMg benar kah isu ini telah melegakan semua pihak?

adekah ianya benar2 mengurangkan beban ibubapa/penjaga?

Awal tahun haritu mmg kite dah kejutkan dengan berita baik ni..semua ibubapa/penjaga bersyukur..LEGA

Pasal isu Yuran sekolah ... Cerita satu | Cerita 2 | Cerita 3 [aku rase citer 1&2 same jek..cume dr blog yg berlainan..hehehee]

bagi cerita 3 "Sepatutnya ada penjelasan dibuat oleh Kementerian Pelajaran sekiranya yuran yang dimansuhkan hanyalah yuran RM 4.50 bagi sekolah rendah dan RM 9.00 bagi sekolah menengah.'" betol tu suppose dia kene highlight yuran yg di mansuhkan tu yg bernilai yg tersebut seperti di atas...

aku bangkitkan isu ni..sbb nye...mcm nak bayarkan yuran sekolah adik aku yg bongsu tu kan....sbb nye aku dah set dlm mind...murah jek..yuran SPM pon dah dimansuhkan kan...mcm mampo jek lah kan nak bayor...tp sangkaan aku meleset sbb nye, bile adik aku tunjukkan kertas senarai yuran yg kene bayor....mak eihhhh...tak seperti yg ku jangkakan...nilai nye...aku rase same jek...tiada yg berubah..yg berubah hanya lah...

Yuran sekolah - dimasuhkan [ni mmg depa highlightkan]
Yuran PIBG - rm15 [semua wajib bayar..xkire ade 10org anak kat sekolah tu..kalo dulu..if ade anak ramai..yg patut bayar sorang jek kan...tp ni aku xkesah sgt...kesian kat org yg ramai anak jek]
Yuran Sukan - RM8
Yuran Persatuan - RM10
Yuran kertas ujian percubaan - rm50 [lahh SPM nye yuran takyah bayor..apsal trial nye paper kene bayar plak...dulu xdek pon..bek xyah mansuhkan yuran upsr/pmr/spm tu kan]
Yuran kertas soalan penilaian - rm10 [ni lagi aku muskil..kene bayar jugak ke?]
pehtu yuran2 len..aku xhengat lak...mcm yuran IT lah...[bkn ke barang2 IT ni disediakan oleh kerajaan ke?]..mmg lah nmpk xbyk utk setiap jenis yuran tu..tp bile dah di lump sum kan...kan byk amount tu.......

dalam petikan ni aku perasan lah ayat ni "Kementerian menetapkan amaun maksimum bayaran tambahan bagi sekolah rendah ialah RM38.50 manakala bagi sekolah menengah pula ialah RM55.50." tapi kan...kalo dah total yg kene bayor beratus jugak..mcm mane ni? kurang ke beban ibubapa/penjaga. kawan aku lak bebel kan perkara yg same...sbb adik dia..lg lah sekolah kat sekolah lame aku..yuran PIBG = rm150 [ape kejadahnye kan...] xsemua ibubapa mampooo..tolong lah....mmg makpak nak anak masuk sekolah best bg mendpt pelajaran terbaek..tp xsemua org mampu kan...tulah seb bek aku dah abis sekolah..kalo x...mmglah aku jadik mangse lagi ngan ayat ayah aku "akak xyah tukor baju+kasut sekolah dulu k, sbb nak bayar yuran adik yg len....tunggu tgh taun ok!" [ baser nye...akan dilupakan terus smpai lah ke ujung taun & muncul taun baru..hehehe..kesudahannya, kumpul duit sndr dr duit belanje...belilah kasut sndr..hahahaa] kalo mcm ni lah amount dia...mmg aku terpakse mengalah dr semua segi lah...fouuhhh nasib mase dah berlalu kan...

tapi dlm slip yuran adik aku tu...jumlah nye menjangkau rm120 jugak ok!

aku pelik mintak yuran sukan...pehtu time nk sukan nnt mintak duit lagi...muskil muskil .. yuran tu utk ape? dah lah t-shirt sukan pon nnt mntk len plak kan...tetiap taun baju sukan berubah-kene beli baru.

pehtu persatuan plak...bukan mmg ade budget dr sekolah ke...pehtu mintak yuran..nnt kat persatuan ade yuran bulanan plak...& bile ade hari terbuka sekolah ke ape nk wat jualan kene bayar tapak lah..semua nk pakai duit...

aku TAK Paham!

kenapa jadik mcm ni..kate nk kurangkan beban kan..tp ni same jek..tetap membebankan..takat jimat RM9 jek..tp tambah berpuluh2 kat tempat lain..

ha kunun bayar yuran xdibuat pada awal tahun tp start bulan april ke atas & blh bayar 3kali...tp ttp same..total amount tu yg penting...ibubapa skrg bkn kene pikirkan hal yuran sekolah semata2...tp yuran anak di universiti & kolej yg setaun 2kali.... di mana rasional nya...

kalo berada dlm keluarga berkemapuan mmg toksah pikir lah kan..aku pkr bg yg xmampo...mcm mane? kalo amik pinjaman mmg akan menyusah kan anak tu bile dah tamat pengajian sbb nye...keje utk membayar hutang...seyes..aku pon menyosal amik PTPTN dulu..tp apekan daya...tahap ekonomi PAk aku ketika itu mmg xmemberangsangkan sbb nye..semua adik aku masih sekolah + ngan nak handle 2buah umah kan....ntah le...xpe..sekurang2 nye adik aku skrg xyah amik pinjaman...

ha berbalik pd persolan yuran ni...bile kah akan berakhir dengan erti kate sebenarnya...mane tau 10taun lg..anak aku plak nk ke sekolah kan...

aku tgh pikir..mane yang dikate kan jimat / mengurangkan beban..MANE?

Comments

Mira Suhani said…
hehe saje je depa kuar statement xyah bayo yuran..sbnrnye nk beli jiwa jek tu..hihi.mana ada bnd xyah bayo skrg..bukan boleh percaya ni..ada hidden cost jugak
blur42nd said…
2la bencik jek tgk...bek xyah kate yuran dimansuhkan..

ni mcm ckp xserupa bikin lah kn
teacher lyza said…
ako yang kat skolah ni pun pening...bercakaran guru besar dgn guru kelas...kejap nak pungut yuran..kejap tak payah pungut yuran...last2 suruh pungut bulan 6...pungut buah durian gugur pun lagik ade pekdah nye..

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.