Skip to main content

Jom Carik Makan

Kalau dulu....

bawak kengkawan ronda-ronda kat melaka...

semua tempat aku reti nak bawak

tapi....

benda yg paling aku failed adalah...

tang kedai makan...

seyes...if pasal nak makan ape yg best kat melaka nih..mmg aku failed!

sebabnye

jawapan nye amat mudah

kepada persoalan yg sangat memeningkan,...

kat melaka...

aku makan kat umah jek..

hahaha sebabnye

kalau aku xmakan kat umah

nanti mak aku kecik ati...kang mak aku majuk plak kan [eik yg baser majuk mak aku ke aku?..lupe plak aku]

sebab nye...dia dah penat masak vagai..aku TAK makan...haruslah sentap orang tua tu kan...

lagi pon dulu..aku hny lepak kat shopping mall..gare2 wayang ngan bowling or lepak kat kedai kraft tepi MP tu jek....maka...aku hanya kenal foodcourt or fast food kat area situ...tpt len..sori..i xtau...

lagipon ayah aku bkn nye jenis makan kat luar yeaaaaa...

bile orang tanya..mane asam pedas yg best...

aku hanya mampooo jawab....

hehehe...sori..aku xtau....kat umah aku kot...har33

mmg aku bute kayu lah tang kedai makan kat melaka...kalo malam hari..yg aku tau hanya lah...IKAN BAKAR...ni aku expert lah kan...hik33 korang nak makan kat mane? anjung batu? ikan bakar terapung [terapung lah sgt], alai, muara duyung? which one lah yg kowang sukak...

tapi...sabtu yg lepas....g jenguk anak audi menemankan orang itu yg nak nak sangat tgk anak audi....balik dr melawat..mcm baser lah kene teman org kebulur makan..tp aku rase dia dah bgtau yg dia dah brekpes..pehtu dah lunch....2 kali lunch ok! sbb nye kuar makan kat kedai pehtu dia bedal opismate dia bawak lauk pauk vagai [so, aku harap xdelah aktiviti singgah makan kan] tp..jam aku kui 4pm..dia kate dia lapo...mcm ngok ngek jek perut dia.....seb bek audi jamu kuih jek..tp aku dah tapaukan roti yg dibeli kat tesco...3 ketui..abis semua dia bedal dlm kete..yg tinggal utk aku hny lah....air mineral...ngong jek kan..

layan kan ajo....perut ape kah itu?????

lepas chow dr umah audi..aku ngan kagumnya melihat lebuh persisiran pantai dah leh digunakan...

tapi persoalannya...mane pantai nye? xnampak pong!!!!

dia tambak giller dah jauh smpai ke tengah laut...tp nak name kan lebuh persisiran pantai...tp layan gak lebuhraya baru tu sbb dr klebang leh teros ke banda hilir..xyah lah nak bersesak-sesak kat area tengkera tu kan....maka waktu dah nak masuk maghrib mase smpai kat jalan laksamana tp oleh sebab ade orang lapar asam pedas..& dia dah janji nak ngajo aku tpt2 makan best kat melaka kan..so layan kan ajo..ngan aku2 sekali terpakse makan...mcm siot.....

maka sabtu malam tu..layan Asam pedas Munah kat jalan kota laksamana....erm seyes...dia bukak 6pm-5am..tp ahad tutup..xpe next tym aku bawak kamera snap ape yg ptt...skrg ni entry tanpa gamba dulu yeaaaaa...giller ramai orang ok! nak carik parking bapak payah..pehtu nk dok pon kene Q....sedap sangat ke?

mmg layan...aku amik asam pedas ikan pari...huhuhu tp xabis sbb before ke umah audi aku dah melantak kat umah dulu kan....last2 ngan akunye nasik + lauk dia belasah...ish ish...muskil aku perut dia mcm mane ek...lantakkan..aku xkomen pape...perut ko kan ... aku makan sikit pon..aku jugak yg gemok..

dia ade bgtau kat perigi hang li po ade jugak..tp aku xdpt nk gambarkan kat mane lak..hahaha maybe yg aku penah pg tym prektikal dulu kot....kot..kot...hehehe xpasti...

owh lupe on da way blk dr Kg Gelam ke banda melaka...kat klebang tu ade 1kedai yg aku perasan mmg berderet2 kete berenti..ingatkan jual cendol ke ape kan..aku xpenah amik port pon kan..tp ruper2nye diterangkan dek orang tu..yg tu adelah kedai jual coconut shake...blk tu nak singgah..tp sedih..xdek rezeki..sbb dah abis..org tu nak ttp kedai sudah..xpe next tym aku leh pg sndr..sbb aku dah tau kan ape yg ade kat situ..huhuhu:P

& for the first tym...aku dpt semayang maghrib kat masjid kg.hulu...hahahhaaa baser lalu jek kan...& mase asar tu..kitaorg singgah kat masjid tanjung keling...teringat mase umo 10taun masuk nasyid..kat situ lah bertanding nye...sekolah agama tu pon masih ade..cume masjid tu dah cun sket..sbb dah di renovate kasik...cun..sekolah tu pon dah ok..xuzur lagi...aku ingat lagi...salah satu nasyid yg team aku nyanyi time ialah lagu...Al-solah. mase aku 11taun...kat sekolah semabok plak..tu xhengat sgt lagu ape plak..kene g semabok kot baru ingat..hahahaaa

Nota kpd diri sndr: ape yg pasti..aku frust sbb xbawak camera...ciss..ciss tu lah kene beli HP yg ade camera cecepat lah ni

layan jugak..jalan2 kat tpt sendirik ek..hahhahaaa

amik ko...kui 9pm aku xsampai umah lagi,..ayah aku dah call...oppss lupe aku kene beli donut big apple tu...kunun2 mo celebrate mother's day + simple besdae bash tok yg lahir on may kat family aku...tp ni tertutup jek lah..tok family sajok..hahahhaaa maka..menu mlm tu amat simple...no more cake..sbb sume org nk muntah makan cake..so we decide..donut enuff tok gantikan kek yeaaa...pehtu ngan satay..yeay!! makan lagi....& sum more...ade ABC, sirap bandung + mee Kuah [i dont know...mee ape name nye..aku pgl mee kuah..hehehe]

ayah aku smpai call lah bile nak sampai umah..sbb adik2 aku yg pelahap dah xsabo nak makan..kompem sbb ayah aku xkasik makan lg selagi aku xsampai..pdn muke kowang...last2...smpai umah dah kui 9.15pm..semua sedap makan..aku dok jamu mata jek..sbb kekenyangan....& nak xnak..rase jek lah...seketui satay..kang mak aku sentap..sbb mak aku nk cepat..dia ngan ayah nak ke kenduri kawen kejap...ahahah layan kan ajolah....mak aiii!!!

maka nya..sabtu malam tu..aku xleh tidor..sbb perut sengkak giller...yang tahap xleh belah tahap kekenyangnya...giller lah....mau naek 3kg mlm tu...

nota kaki: sila bawa camera kemana saja anda pergi yeaaaaaaa!!!! [aritu aku xbudget nk jalan2 ke ape...sbb tujuan nye mmg nak g melawat anak audi jek pong..kalu x, jangan harap aku nk kuar umah kan..bek aku melekat kan muke aku kat TV or....melandingkan badan atas katil]

Comments

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.