Skip to main content

Perjalanan hidup "AKU" sebuah speaker

ni dia rupe speaker aku yg berganding bahu dengan speaker si Cdah

Suatu ketika dahulu aku amat menggilai tang sound system nih..if PC kene ade speaker best..baru leh layan movie or MP3 kan...even nk TGK TV pon aku layan kat PC dengan memasang TV card..kire dulu aku sanggup berabis lah pasal nih semua...

nak tengok model len Altec langsing nih...Jengah sini... tapi model yg aku beli dulu..dah xdek plak..kire dah DC lah tu..hehehe

Pasal speaker nih..aku sanggup ke Low Yatt dengan menaiki bas+tren semata2 tok mendapat kan speaker nih.... dah lah abis beratus kan...dulu kan kayo ngan PTPTN..hahaha 2la zaman xberingat...oppss gamba kat atas tu...kalo korang TGK ade 2 kan...1 lagi tu Cdah punye..kami berdua mmg giller meroyan pasal sound nih....TU DULU Lah..skrg aku xheran pon..KESAH pon idak....Even aku sok serumah sewa ngan Cdah..& speaker kami bersebelahan..TAKDEK lah kami ni melawan antara satu sama lain...tang tu kami mmg BEKERJASAMA...kang ade yg 1 blok..halau kami plak kan..hohoho...

Gamba ni aku amik kat link nih....Tengok sini...review model yg aku beli nih

gamba kat atas ni lah..yg setnye kire yg sebijik ngan yg aku ade....kire zaman ni lom glemmer tang wireless kan..maka remote controller dia masih pakai wayar ok! nak di jadik kan cerita...suatu ketika dulu..dia menjadi kesayangan aku..tapi kini..idop dia di ibaratkan..seorang ibu tua yang tak dihiraukan dek anak-anaknye..opsss dia ade sorang anak jek k! iaitu aku..yang dah reti nak menghargai..pengorbanan dia selama ini..ciss xsedar dek untung ruper nye aku... semua pengorbanan dia yg xmengenal erti jemu menemani aku mentelaah...membute...xkire siang dan malam..panas mau pon hujan ribut petir..dia begitu setia padaku...tapi..ape balasan yg dia dpt pada ku? ape?

sekembali nya dia ke kampung halaman aku..setelah tamatnye urusan aku di bumi Shah alam...maka dia telah bertapa di tempat yg aman...hohoho nama bapak aku plak yg kuar...pedulikkan..mmg semua suke gune name pak aku tu...ok...sambung balik..sekembali dia ke kampung halaman aku...aku seakan terpakse membiar kan dia idop melarat..opps xdek lah melarat..cume idop tanpa perhatian..di sebabkan..almaklom lah..kampung name nye..mane leh memekak..kang ade yang bapak aku baling dia kat belakang umah aku di tempat pelupusan sampah...mau aku meraung meratapi kejadian tersebut bertaun2 lamanya...mau xnya...aku simpan duit lame jugak utk memiliki nya tau!

maka nya..oleh kerana aku takut nasib nya akan jadik sedemikian rupa..maka, aku membiarkan dia berehat utk beberapa ketika tetapi....sehingga kini dia masih berehat even dah hampir 4 taun ok!...hoho lame nye lah...haih* berjasa sungguh dia padaku..kalo di ikutkan..usianya semenjak 2004..taun ni..dia dah berusia 5taun kan..sepatutnya aku dah kene wat perancangan utk memasukkan nya ke mana2 TASKA utk sesi pembelajaran taun hadapan iaitu 2010...[aik dah mcm anak aku plak..pdhal dia xberperasaan mau pon berotak]...

penah juga terpikir dek otak aku utk melelong nya di Ebay ataupon lelong.com.my..tetapi kasih aku masih terpahat utk nya..makanya aku masih memerlukan nya..maybe bukan sekarang kan..mane tau bulan depan aku nak gune balik kan...even adik aku sering meminta utk di hadiahkan padanya...tapi selalu nya..aku hanya mampoo berkata...amik lah speaker aku yg laen selaen altec aku yeay..sbb nye aku masih ade 2 buah speaker len yg agak bagus tp xberapa menjadik kesayangan [kan aku dah kate..aku amat mementing kan bab pendengaran nih]

ok lah..balik kampung minggu aku nak mencube gune balik speaker kesayangan aku nih...hahaha even PC aku dah mule wat perangai...kene demam chikungunya kot PC aku tu..kejap ok..kejap xok..kejap sakit otot..kejap badan mengigil...fonen-fonen kepala den.....sbb nye...itu melibatkan kos lagi utk membaik pulih atau menukar ganti nya....

Itu lah dia serba sedikit perjalanan hidup speaker aku yang berusia 5taun

Nota kaki: ape ke halnya aku mengarut pasal speaker..maybe sbb aku teringat yg Cdah akan kembali bekerja kat Bintulu kot sept 2009 nih....Aku akan merindui kamu my dear Frenz....[best gillak ko dpt keje kat kampung....ckp kat WAH ko...aku mo laksa sarawak+kek lapis..yummi...nnt aku serang Bintulu plak k!]

Comments

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.