Tuesday, September 29, 2009

Diari Raya Saya

Pertamanya nak bagitau..Entry ni..adalah entry tidak bergambar..sbb nye..saya xmengambil2 ape2 gamba pon tym raya aritu..sbb nye saya adalah org yg sgt BZ....xdan nak mengusung Mr.Nik saya maupon Mr. Noki saya tuh....xberani nak membahayakan kesiahatan Mr.Nik or Mr.noki saya tuh...[pdhal xberani yg melasak kan mereka ngan adegan air dan aktiviti lasak di hari raya]...xpe hari raya adelah hari mereka utk berehat2 sahaja...

& xlupe jugak...aku xdek kampung laen selain kampung Alai terchenta itu..almaklomlah..makpak den sekampung yeeeeeeee

oklah...kite mulakan dengan "Bismillah"

Diari ni bermula dr Jumaat = 28 Ramadhan 1430H sehingga Isnin = 9 Syawal 1430H

28 Ramadhan - Aku start gerak balik melaka kol 1.30pm, sbb nye comp aku baik hati..bg half day tok jumaat tu..hehehe tp sampai umah kol 4.30pm..sangat bencik..ingatkan xjem..skali byk plak eksiden..haiyooooo yoooo... xpelah janji den selamat sampai kan...sampai umah..aku pon mengQada' kan tidor smpai ke 6.30pm..ngeh33 ni ala2 charge battery lah...mlm after berbuka aku dah keen start enjin kan....dah lah smpai umah..mmg aku mengucap panjang....[paham2 sendiriklah]

29 Ramadhan - after sahur, mmg xleh tidor..sbb enjin aku yg mmg dah panas since mlm smlm nye..terpakse teros memanaskan enjin..harap2 xmeletop lah enjin ku ini...erm...mmg pulun lah mengemas + menolong ibunda kat dapor kan..kesudahannya...kami berbuka dengan nasik lomak + ikan siakap goreng + sambal sotong..perghhh mmg malatop..kalo ikotkan tradisi..mmg makan kuih raya jek lah utk berbuka hari last kan...sbb xsempat nk masak utk juadah berbuka kan..tp taun ni mantap..gara2 planning terbaek dari aku kan..hehehe..ok lepas berbuka aku dok relax kejap depan TV sambil menunggu pengumuman raya...bila di umumkan " Allahuakbar" yeay!!!!!! esok raya...tp aku lah cam lipas kudung kan...kesian kat mak aku yg dah terang2 bertungkus lumus di dapor...tp aku lagi hangen pada org yg janji nk balik datang petang tp lepas berbuka pon xmuncul2..mmg kem salam lah pada semangat aku nk berbaek....dah lah smpai nk dekat kol 9pm..pehtu juz tlg basuh ayam yg xsampai 30min pehtu ko leh terbongkang tidor..sedangkan org laen semua pulun kat dapor...sungguh lah xpatot...lebih baek ko balik beraya kat kampung ko ajelah..xdeklah den ni berasap di malam raya! kekdah nye..menunggu org2 yg nak bertakbir dr umah ke umah [tradisi turun temurun kat kampung aku kan]..last2 kol 12.45am baru lah turn umah aku..mak eih...menunggu ayah aku setel pon dah dekat kol 3am..hahaha pikirlah sndr kol brape aku tido kan [tp mmg baser lah tu mlm raya..mane leh tido awal kan..ngan mercun asik memekak jek] tp ade jugak org tido kroohhh kroohh kat sofa....lagi lah byk asap keluar dr kepala aku nih

1 Syawal - semangat raya setelah taun lepas xdapek beraya...aku bgn awal giller...even tido sangat lah lewat kan & bersiap ape yg ptt...makan dulu b4 kuar ke surau utk semayang raya [org perempuan semayang kat surau jek..sbb masjib kat kampung aku penuh sesak], after semayang..sesi bermaaf2an sesame keluarga...& paling terhru tgk dekyap mintak ampun dr dak ejat..hehehe hope ejat dah cool..^-^ & sengketa mereka mase bulan pose dah terhapus lah tu....tp dekyap byk komplen...sbb angpau dia kurang dr si Trah..padan muke..sape suh xrajin menolong aku kan..tido jek keje ko..ko mintak lah tido ko tu bg duit raya lebih! & lepas jek bermaaf2an kitaorg cargas ke umah pakngah aku kat sebelah..sbb taun ni nekad xmo kasik mereka sekeluarga sampai dulu....kat umah depa..ape lg..rendang cili padi kerang lah yg aku carik...hehehe sbb nye makan..dah 2kali makan kn...lepas makan blk umah blk..bkn jauh pon..xsampai 20 langkah...dah smpai [almaklomlah masok ikot pintu dapor]..hehehe ok...smpai jek umah..start lah org bg salam tanpa henti..& diisytiharkan..aku xdapat qada' tido TGh/ptg tu..TV pon xdapat aku nk layan...tp ape2 pon meriah.....smpaikan kene tukor dr pakaian raya kepada pakaian sejati maid2 di malaysia...aiyakkk..sunggguh xcomei aku aku di raya per-1.....dah nk maghrib terpakse tutup pintu sbb lepas maghrib nk ke alor gajah..umah maklong aku..acara wajib mlm raya per-1...

2 Syawal - xdek plan ape2 pon...hanya menanti tetamu..ehhh budak2 tu toksah cakap...seawal 9am dah "Assemekom" kan...so Raya ke-2 pon aku berpakaian Maid sajok..huhuhu...TGH tu...makcik & pakcik guwe smpai dr Klang [semangat org beraya umah baru lah kate kan..sanggop xmo tido kat kampung..hik33]..lepas makcik den belah...yam & family plak serang..lepas tu..budak2 kampung jek...sedare mare yg aku xberapa nk amik tau [boleh ckp mcm ni ke?] tetibe aku cam buhsan...call makcik aku..dia dekat mane..sekali dia kat umah makngah aku [belah ayah aku]...hehehe mmg cun..aku suh makcik aku tgu & akan ikot rombongan dia..ke umah makngah & pakude aku...so raya ke-2 aku berjaya pakai baju raya apabila ptg menjelma....blk dr umah pak ude aku..aku singgah umah busu aku ..lepak smpai tgh malam..sambil makan cup corn yg dibeli dr umah mak andak aku..beli jek..beraya nye idak..sbb aku malas...hahahaa best jugak makan cup corn smbil melayan budak kenit 3org [amak busu aku] tu main mercun bunga api.

3 Syawal - Ila & Family sampai sewal pagi..sangat lah semangat raya kan..hehehee... & the rest melayan tetamu sajok yg xputus..xleh lah aku nk lelap or syiok tgk TV..ade jek dtg mengacau..tp name pon tetamu kan..kene lah layan..xlayan pon kene lah bg makan minom kan...

4 Syawal - same jek....tiada ape yg menarik cume kuar g beli barang dapor sajok & sedare mare yg xabis2 dtg menziarah di hari raya...mmg betol konsep jumpe setaun sekalik..baru aku perasan..kalo xdek raya..mmg xjumpe lah sedare mare ni...betol x?

5 Syawal - [siang nye same jek] malam kuar lepak ngan Mira & wafi Kat Subaidah, Hang Tuah Mall....dok goss goss pasal gen2 melets berwarna oren.... sekali..mamat empunya kereta tu mmg dok belakang mira yg mane mmg aku bertatap mate dengan belakang badannya..pdn lah dia dok gaya ala2 berlagak..kompem dia dengar kitaorg dok puji body dia tp mengutuk tayar + rim kete dia..hahahahaa

6 Syawal - lepas zohor aku kuar umah utk ke MC .. hehee utk tempah baju plak...ni stok raya aji punye plak...lepas tu serang semua jenis bank utk bayar hutang[kering kotang dah bank aku]....dlm otak ingatkan nk ke Jusco kejap..tp xsempat..mlm menjelma plak..makanya kene balik...dpt sms yam tny bile nk beraya..teros lah plan mlm tu jek..sbb esoknye..kete aku akan seharian kat bengkel kan..tok service plus cek ape yg aku nk komen tu semua kan...

7 Syawal - hari bertapa di rumah sajek....& poket ku rabak....cettt ape lah mahal bebenor service kete kali ni...padahal tambah tukor plugape tah jek pon] ciss cisss mmg bedebah...

8 Syawal - aku bawak aku perabiskan duit kat Mydin..giller ramai org...pehtu ptgnye aku ke Muor..kunun2 nk teman Lyza berbuka sambil beraya dengan dia..tp haram...xsempat sbb aku stuck depan Sekolah Sains tu...mak eihhh ramai plak org nk kuar maghrib2 tu..last2 aku smpai dia dah setel makan..terpakse lah aku makan spagetti tu sorang2 kn..hehehe

9 Syawal - 1st day aku puasa 6 & terpakse packing barang tok balik KL...rase nk berenti keje dok kat kampung jek..giller buhsan blk KL nih bile dah lame cuti di kampung..haih *

maka tamat sudah lah..diari raya saya yg TAHAPEAPETAHNI..terima kasih kerana membaca:P

Nota kaki: makanya..aku hny beraya 7 buah umah sajok...hhahaa pecah rekod...selamat lah jadik pemalas....tulah..mak2pak2 sedare saya..kenapa rajin sgt beraya ke rumah ambo..kan den dah jadik pemalas...alasannya..mudah...sbb dah jumpe..ngeh33 :)

& sudahi dengan "Alhamdulillah" tamat dah entry ni...lame giller nk pikir kan ape aku buat pada hari2 berkenaan

2 comments:

Mira Suhani said...

haha mmg kompem la dia dgr kan nasib xberlaga kerusi je dgn aku kan...
tp xleh blah sbb pakai rim 15..apa brg..xkelaaaaas lah

Yun said...

2la budget dia dah abis kat body tu..hik3333333

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...