Skip to main content

Keluh Kesah

Macam banyak nye nak cerita arini...
hahaha,,,relax...relax ok..
kite mule kan one by one...
kalo x, kompem korang peneng nak bace cerita aku

kisah per-1
semalam berbuka puasa di anjurkan oleh opis terchenta aku
yeay!!!
selaku kaum BUJANG
mmg itu lah yg ku nantikan..
selamat dah..xyah pkr nk berbuka ape & dengan sape kan [eleh..xnak ngaku lah baser kene berbuka sorang2...hahaha..xdek sape lah nk melayan aku berbuka..aku pon malas nk meng contact org]
ok..makanya...aku yg buta jalan di KL..xdek lah xtau langsung..tau tu tau [ayat org xnak ngaku bodoh..mcm ni lah rupernye..kekeke] cume aku xtau name jalan [ayat cover lagik] hehehe ok..aku ni ala2 xberani nk redah..tp kalo terdesak...boleh jek..sengaja carik alasan..dasar pemalas berdikari!
ok-ok..aku bkn malas berdikari...aku jenis malas nk pikir jalan tu mane ke ape ke..aku ni tgk map pon failed ok if aku xnmpk bayang ape petanda yg aku kenal..hahaha makanya, kebiasaan aku mengambil keputusan..lebih baik aku berada di Mid Valley instead of..aku teraba2 atas jalan kan..
tp semalam..aku & naily yg 2-2 nye xtau jln telah memfollow boss aku..hahaha giller aku xdpt nk cilok mcm mereka ok..sbb kereta mereka besar & canggih..mmg org laen akan beri laluan punye...kete aku..jgn harap lah kan..kene potong Q tanpa belas kasihan adelah..haha makanya..after bukit damansara..mereka telah hilang dr pemandangan ku sgt terhad ini...wawawa..tp wa cool ok,
wa masih waras dengan mengikut sogn board jln parlimen & lake garden..makanya sampai lah...tp berpusing 2 kali jugak aku dlm tu..boss & naily dah sampai asik dok call aku jek..kekeke maybe depa risau sbb telah meninggalkan aku jauh dibelakang..hahahahaaa layankan ajo...last2 aku smpai lewat 3min dr mereka...kekekee
& mula aktiviti melanguk tengok org sambil menunggu waktu berbuka [aku tipo..kene masuk dlm dewa utk dengar bebudak tahfiz tu mengaji & tahlil ok!] lepas tu baru lah ke dewan makan utk berbuka....
ape yg best mlm smlm adalah..bukan lauk pauk nya..tetapi Adam Rifqie yg berjaya membuli aku utk mengejar nye ke sana sini..tp xpe..i redha jek..huhuhu :) sbb I suke jek melayan kerenah dia..tp paling comei " i terdengar di mengeluarkan perkataan "TINGGINYE"...sangat comei ok! dengan kekaguman dia struktur bangunan Muzium Kesenian Islam tu..aku rase dah besar nnt...dia sesuwai jadik arkitek...kekekekee memandai jek aku ek
ok lah..cukop lah...makanan semalam..boleh lah...ala2 arab gitew...i xberapa nk ok lah kan..kekeke kambing pon 2 ekor berjaya di golekkan...
balik..as usual follow da boss & berpecah kat bukit damansara..smpai umah..huh letey gillos..teros layan TV sebelom mandi manda...ok tamat dah cerita per-1 saya
Me & Adam Rifqie
terpakse crop gamba Mama Adam..sbb xcun..kang aku tempek jugak..mau kene Hamun 1 bulan
:P
sekitar majlis berbuka puasa di Muzium Kesenian Islam

[gambar2 di atas dr kamera Akram [suami si Murni & papa si Adam]

kisah ke-2
malam tadi aku mimpi kan cikgu sekolah rendah aku...xdek lah mimpi mengerikan or mimpi yg menggelikan..cume dlm mimpi tu kami berjumpe balik..ala2 jejak kasihan gitu...& ade lah ade part sembang2 yg aku dah lupe...terjage dr tidor..jam menunjukkan kol 4.23am..terkejut jugak aku..nk lelap balik mmg payah lah..asik dok pkr jek..teros aku teringat kembali kenangan xberapa indah ngan cikgu tersebut,..owh lupe..cikgu tu ofkoz le lelaki kan...tp tiada ape2 perasaan ok...sekadar cikgu & anak murid sajok...
ok lah berbalik pd cerita cikgu tu..dia masuk mengajar sekolah aku mase aku darjah 3 camtu lah..dia ajo aku math...aku std 4 pon dia ajo math jugak..kire dia ni cikgu math..owh lupe std 4 selain math, dia ajo aku subjek PJ...yg mane semua murid akan tertunggu2 subjek yg seminggu sekali tu..utk beraksi kat padang sekolah yg sekangkang kera tu..kekeke bukan nk membangga or cerita ape kan..aku mmg murid pebret dia sbb nye..maybe lah..aku excellent subjek dia ngajo dlm class...hahaha [bkn utk membangga diri ok! ni sekadar bercerita]..kalo dia offer 50sen bg yg dpt menjawab..kompem 50sen tu jadik milik aku punye lah...dpt lah tambah duit poket oppss silap..leh singgah kedai kak yah tym blk sekolah beli kuih epok2...hahahaa itulah kuih kegilaan aku...duit poket yg mak aku bg mane cukop da...setakat 40sen jek...kuih sebijik even 10sen pon...xlepas ok..nk simpan 20sen...sbb nk beli kertas lukisan utk melukis kunun2 pandai sgt pdhal...setiap lukisan mak aku yg setelkan [kertas lukisan sekeping seposen..jgn harap ayah aku nk belikan..pandai2 lah berjimat sndr ok!]..kekekekee nmpk sgt tgn bangku [wujud ke peribahasa ni?]..layan kan ajo
ok-ok sebenarnye..aku nak cerita..bile termimpikan cikgu tu..aku cume teremember pasal kereta dia dulu yg bile aku naek jek aku kutuk..hahaha jahatnakal kan aku..sebagai pelajar yg masih mentah..pandai plak mengkomen vagai ek...kerete dia jenis datsun lame tu..maybe pak dia yg punye..tp kan..yg lawak..yg membuatkan aku sentiasa nk kutuk adalah di sebabkan kereta itu..di side penumpang sebelah driver..bahagian lantai nye dah berlubang yg blh nmpk jln raya ok! mau xnye..aku sebagai kanak2 rebena tym tu mengutuk sambil gelak mengekek...kekeke...mmg dia yg mengundang utk aku bergelak ketika menaiki kete dia...huhuhu
owh lupe plak..dulu selalu naek kete dia coz..dia jek cikgu bujang yg ade dan yg paling ensem dia lah cekgu yg selalu kene buli kene nganto student yg masuk pertandingan yg mcm2 tu...aku masuk penulisan padahal aku nak masuk bercerita..cekgu yg pilih tu..dasar pilih kasih..i frust ok xdpt masuk pertandingan bercerita..nk jugak pegang mic kan..asik2 i kene masuk yg pegang pensel..kuiz kesihatan lah..mengarang lah..matematik lah..ape lah...i xsuke..i nak masuk pertandingan bercerita sajok! itulah impian kekanak ribena yg tgl impian sajek!
ok kutuk cekgu tu pon dah sudah....lupe plak..dia penah jugak anto aku blk umah..sbb ape..aku lupe..kire dia kenal jugak bapak aku [cekgu ni kuat ngadu..aku selalu buli dia..damn!!! i xbuli ok...i ejek kete dia jek:P] ok -ok enufff menceceh... abis jek sekolah..mase aku form aku dpt kad kawen dia..cettt frust i..ingatkan leh masuk list bakal suami ku kan...hahaha verangan....dia kawen ngan anak dato' ... comei plak tu..tu kate ayah aku lah..sbb aku xdpt pg..almaklumlah aku dok asrama yg cekik darah kedekut nk bg blk kg kan..kan...& aku xjumpe cikgu agak lame lah smpai lah.....
satu hari...dia tegor aku mase aku keje part time kat Tesco..dlm taun 2002 aku rase..ruper2nye dia dok taman cempaka depan tesco...dia kate.setiap kali dia lalu mesti dia nmpk aku..tp xberani nk tegor sbb takot salah org...kekeke tp finally dia tegor jugak...ayat pertama dia "dah cerah kulit awak sekarang ni ye Yun" aku cam baser..bermuka blurr..hehehe sbb nk mengingat kan sape..last2 aku teringat..cikgu ensem ku..ahaks...start tu..if dia g tesco dia akan singgah melawat kat kedai aku dulu..kekekee even dia dah anak bape org ek..berderet lah..aku lupe & dia ajak mai umah dia pon..smpai skrg aku xsampai2..,ahahahaha plg dasat aku ni...aku dah ilang kn no HP dia dlm sim card aku yg lame..kekekee lantakkan.,.& mase aku g test kpli..aku penah ternampak dia..maybe dia jadik penjaga periksa tym tu..tp xkene class yg aku ddk tu..tp aku xsempat tegor dia..sbb aku xtau nk carik kat mane dah...kekekeke..2la xjumpe lg smpai skrg....tetibe mlm td mimpi kan dia..mintak2 lah dia sihat2 aje.....
tp aayat dia kate aku dah cerah tu mmg hampehh lah kan..nk mengutuk aku jek...dah abis semua rakan sekerja aku dok tny soalan..you gelap ka dulu? iye saya mengaku..yg I macam itam berkilat ok! ari2 ko berjemur tgh sawah kejor lelayang..xpon main teng2 xpon baling tin segala mcm mak nenek punye permainan aku redah..ape yg mak kate xleh..aku buat jugak...bla..bal..kire aku ni yg jenis..kuar main pg..ptg kene hambat blk....tp tgh aku pandai blk mengaji ok..sbb xmo mengaji ngan ayah aku punye pasal...kekeke...ok b4 korang muntah ijau..skrg aku xcerah mane..cume xsegelap dulu...
nak tepek gamba...payah lah kan..sbb zaman sekolah rendah..mane ku heran nk bergambar vagai ni..ade pon..tah mane lesap tah..byk sgt khazanah lesap tah ke mana2 mase kitaorg dok menumpang kat umah arwah atok aku selama 5taun lebih kurang [menumpang smpai 5taun ek?] hahaha dasar xsedor dr lah aku sekeluarga..pdn lah org mengata..but we do have our reason ok! bkn nye nak sgt..tp terpakse....

Kisah ke-3
cehhh ade kisah ketiga...nampak gayanya..mmg korang tertido zzzzzzzzzzzzzzzz lah bace entry kali ni..kui kui kui
erm kisah ke-3 pasal aku teringat2 tudung idaman yg xmasuk dlm list "patut beli" aku setakat nih...camne nih? jgn mlm ni aku bermimpi pasal tudung plak udah le...kekkee...haih* peneng...pikir taun ni..mcm kene pakai ape yg ade jek..tp i mo selendang kat bangi tu...jaouh kan..sampai ke bangi..camlah kat pasor mlm kerinchi tu xdek..tp yg marbelles tu i tgk kat bangi..betol kan DD....tp teringat plak kat anggerik butik nye tudung..haih* ku dlm dilema...even memo kuning ade..tp budget utk tu mmg xdek..haih*..bila lah claim xbape byk tu nak masuk???? bile? bile? kalo claim dpt b4 next week..maka akan ade jodoh lah aku ngan salah satu tudung tu..kekeke kalo idak..sila tido mlm pkr kan hal tudung2 tersebut..semoga bertemu dlm mimpi dr xbertemu langsung....mcm aku selalu pkr..xdpt jumpe org mane2 lah kan yg aku nk sgt jumpe tp xleh jumpe..makanya..berharap jumpe dlm mimpi ajolah..tp kebiasaannya..mmg xdapek pon jumpe langsung..hahaha cth...mcm aku nk sgt Takuya Kimura dulu..mane penah aku mimpikan dia..mane? xpenah ok!...ah sadap..ni dah masuk kes..borak pasal laen..tp ke topik lain plak..hik22...ok lah enuff enuff pasai citer ke-3..aku xsabar nk karang citer ke-4 plak

kisah ke-4
maaf ye kengkawan..sbb masih ade lg kisah ke-4..ingat kan kat kisah ke-3 tu aku nk tamatkan jek..tp jari ni meronta2 nk menaip lagi..makanya..aku layan kan ajo....kisah ke-4 pasal..aku sedih xdpt nk join..ex-10L wat makan2 berbuka kat umah puan reen mlm esok..wawawa nk join jgk..kompem happening punye..tp ape kan daya..aku ade tugasan yg perlu aku pikul...i kene kemas umah di kampung yg xsentuh ape pon lg...ngan nak ketok kepala sorang2 adik aku kat umah tu utk ON kan button buat keje depa....haih*...xsempat ooo kalo blk esok mlm..aku kerugian sehari ok...sbb nye aku xleh blk weekend depan sbb dah ade janji ngan GGOs kan..tu plan dah buat b4 puasa lagi..kene lah utamakan..kan....makanya..den xdpt lah join yeeeee...xpe next tym ye kengkawan..sila anjurkan lagi..mmg xdek jodoh ngan zafir nampak gayanya...kalo tak blh i tackle zafir jadik kekasih hati since muiz dah ramai sgt peminat :P..ok lah malas dah..lenguuh2 sendi dah muncul..pdhal...sofa depan aku ni dah melambai2 kat aku ha.....tata

Nota Kaki: Ade kesah ke-5...tp kene simpan dulu lah....Aku plak tgh merencana nk menyusahkan Murni...hahaha aku nk follow dia blk ke Tasik Selatan sbb nk naik tren pergi Masjid Jamek..hahahahahaaa..Masjid Jamek..nnt kan aku lagik yeeeeee

Comments

saifurudin said…
cite pertame : org kate sesat jalan, nnt tau ar jalan pastu .. hehe

cite kedue : dejavuuuuu

cite ketige : haish .. erk tak tau nak komen ape ..

cite keempats : kemas2 jgn tak kemas ... nak raye dah ke . biar kemas awal ye dak ...

nota kaki ko : ajak lah aku ngan adek .. kami sedie je teman kan ko ke masjid jamek al wasalam tuuhhhh.... uhuhhuuuhh
semut-terbersin said…
halaaaaaaaaa..tak dapat join kaa? huu tak dapek la nak berposing2 sakan ngan incik camera muuuu..oh takpe takpe..nanti kita suh cik reen wat open house raye plak!! akaka..make sure ko datang yeh
Yun said…
sepul: nnt aku ko ngan sara..tp xdpt ikot..siaplah..aku belasah [alamak..mati lah nk kalahkan org blek belt ngan blue belt kot]

semut: huhuhu 2la..mr,nik aku tgh berehat b4 beraksi kembali raya nnt!
Queenin Murni said…
wooo.. panjang nyer entry.. aku baru bukak.. :P

mmg patut pon ko crop gambo aku tu.. hahahh!!
Yun said…
murni: bayangkan ko punye muncung kalo aku xcrop kan..kan:P
saifurudin said…
red belt pls... dah laama upgrade huhu....
Yun said…
yolah...i ade brown & colorful belt..leh diterima masuk team ka?

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…