Skip to main content

Weekend & Cuti Nuzul Quran

Cerita dah basi

kat kg, jgn harap aku ade mase nak mengadap PC & internet..lebih baek aku mengadap tar-tar di jalan raya sepanjang negeri melaka..sambil dpt membuat kebajikan kepada negeri kerana..aku lah org yg paling aktip mengukur jarak dr satu tempat ke satu tempat dlm melaka..di samping mengkaya kan MBMB dengan membeli & teros membeli kupon parking yg damn...... semua tempat nk kene bayor parking..haih*...makanya..entry akan terhasil bile aku di opis...di kala aku kebuhsanan....skrg mmg aku xbuhsan tp aku bengang sbb tah apsal error Sequence tu asik nk mucul dlm TEST envi..dlm development ok jek..haih*...i stress ok pepagi nih!

makanya..aku nk membuat karangan ringkas...[ringkas ke?]

Jumaat mlm gerak balik melaka ngan pasangan merpati 2 sejoli iaitu Puan Azmira & En. Wafi dengan menaiki laling ku, kire nye xdek lah aku kebuhsanan & yeay i dapat jadik mem besar dok kat seat belakang..sedapnye layan mate..tup tup dah smpai pernu [yolah kene anto pasangan merpati 2sejoli tu blk kan...kn] kire 2 weeks in a raw..aku smpai umah aku kol 1.30am..hahaha...sampai mlm tu oppss pagi bute yeee...aku kebuluran....makanya..tempat per-1 yg aku tuju...tudung saji ok!....selongkar2 ape yg ptt & amik pinggan ceduk nasik...ceduk kuah..wahhh layan...makan di waktu begitu mmg layan..lepas makan tido..lagi layan....tapi aku tido kol 3am....perut tgh penuh..mane mampo nk layan mate..layan TV yg xde cite best tu jugak lah kan dulu..skali bgn sahur aku xlarat bgn..amik ko..siap ayah aku bawak kan secawan teh masuk blk aku...sambil pakse minom..kekeke [dah mcm budak darjah satu rupernye...kekekeke] kene pakse minom...alamak...kantoi xgosok GG dulu..hahahahaa :P..dlm kelat mate tp yg sebenornye xbukak langsung..aku telan ayor tersebut ajolah...hahahaha [tp dlm ati aku sempat lagi berdetik..ni pakse2 jugak aku minom..mesti kerahan tenaga aku diperlukan siang nnt!:p]

ok..sabtu tu...aku kene tlg mak aku pulun siapkan kuih yg di order tp.... penat2 aku dah asingkn sikit utk aku wat kudap2an..tp kene pau ngan kazen aku..haih* seb bek lah ko kazen aku kn..kalo x..kem salam aku nk bg ngan rela ati..tp dlm ati rase nk bg penampar jek!lepas tu..aku kene tlg ayah aku basuh dinding umah kat luar yg dah berlumut thp umah kene tgl 12taun jek rupenyer [ni tipo...kasik sedap ayat jek!] kan aku dah kate...umpan air tu...saje jek..ade makne tu...tp ayah aku xtau..yg ari sabtu tu aku masih boleh curik minom di siang hari...hahahhaaa 2 yg aku rela jek dia suh wat keje buruh ala2 buruh indon jek..kekeke ok-ok mane yg lelaki laen dlm umah tu ek...semua ngelat...sbb nye...sorang kn dah kawen dah dok umah sewa sndr..pehtu dan dan wat alasan weekend tu kene blk umah mak mentua [aku tau ko nk ngelat!]...pehtu sorang lg..terang2 keje ari sabtu [tu lah aku suh carik keje laen yg cuti sabtu-ahad], pehtu sorang lg..saje jek wat alasan byk assignment nk siapkan....dan-dan xnak blk weekend lepas...aku paham ko ngelat dek yap oiii!!!! makanya...kerahan tenaga tgl aku & t-rah...si t-rah plak...alasan kene bace buku sbb tgh trial..alah selama ni aku xpenah tgk ko pegang buku pon..dan-dan...bz nak membace buku vagai..makanya..aku tgl sorang2 jek calon yg sesuwai kan..makanya, xleh nk elak..kesian plak kat pak aku..ayah aku hny mengarah ok...aku lah dah mcm pencacai serabai togai kene buang daerah jek rupenyer...hahahaa tp wa cool beb..wa xabiskan keje..wa tinggalkan sket utk jejaka2 ngelat kat umah tu...kekeke & malam tu..aku menjadik pak supir kepada ibunda ku utk ke parkson-jusco-tesco-tmn cempaka..giller xgiller kalo blh semua shopping complex nk tawaf malam tu jugak...ahahaha tp tmn cempaka tu dah mcm tmpt lambakan manusia..semua umat kat melaka tu berpusu-pusu plak nk kuar mlm tu..tensi aku..aku pegang tudung ni..makcik tu tarik..aku tunjuk yg sane dia mintak sane..aku ke kedai sebelah..dia pon nk jugak ikot..haih* tensi makcik ok! last2 sampai umah kol 2am...hahaha siap kene perli ngan ayah aku lg...bkn senang ok nk meronggeng mcm ni tanpa ayah aku..kalo dia folo..baru menapak 2-3 langkah..dah di ajak balik...cett lah kn...

ahad plak..ari aku pulun tido ... owh tipooo jek..pepagi aku dah kene kejut dek ayah aku sbb kene folo dia ke Tesco..haih* tesco lg... sbb nye nk beli brg adik aku si dek yap..korang nio pg lah beli sndr...aku tau ayah aku pakse aku ikot sbb xdek calon lain yg blh tolak TROLI...yee tlak troli..ayah aku kn..jgn harap dia nk tolak troli tu..nak x nak..kene lah aku ikot...haih* balik jek dr membeli belah brg org tu yg tah ape2..segala tong baju vagai...haih*..aku blk sambung tido..ni pon tipooo lagik..sbb blk kene tlg kire kelapa..ni pon tipo..tp yg sebenarnye..kene angkut kelapa yg nk di mesin ke umah mak ngah aku..

dan isnin plak..dr kol 10am-4pm..dok meneman my mom & my mak ngah meronda2 satu melaka..lenguh kaki den...& malam after isya' dah kene gerak blk KL...makanya di sini, saya ingin membuat konklusi....xlarat dah nk menenam mak2 berjalan shopping..lenguh ehhh kaki guwe...tapi ape blh buat...layan kan ajo deyyy!

Comments

Mira Suhani said…
hehe time kasih ye cik yun tompangkan I sesuami isteri naik laling u...len kali kita gilir lak..ahaks
saifurudin said…
kate sekampung .. haish ...
(eh ape poing aku ni .. huhu saje je nak sakit kan hati mira .. oohoho)

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…