Skip to main content

SLE - Systemic lupus erythematosus

Bile dah ade org sekeliling yg dikenali menghidap sesuatu penyakit,..baru lah aku terkedek2 nak amik tau kan...2 la lumrah kehidupan..kalo tak..jgn harap lah nak amik tau...tp yg ni aku sgt lah seriau or maybe lebih senang ckp...aku jadik takot + sedih sebab nye... my best fren dr sekolah... yg selama ni aku nmpk luaran dia sihat walafiat + ceria...tanpa ku duga dia menghidap SLE [plez jangan tanya siapa ok!].... nak harap dia ckp..jangan lah harap ok! tayang muka toya dia 24 jam ajolah..

Thanx to mak dia yg sanggup berkongsi masalah tu ngan aku...now i know why ... why... & why..pape pon aku hny mampo berdoa dia di panjang kan usia & hidopnya dirahmati..amin

betollah " Hidup ini tak seperti yang dijangkakan " & "kita hanya mampoo merangcang, Tuhan yang menentukan segalanya"

--------------------------------------------------------------------
**sesi memahami maksud SLE**

Lupus eritematosus sistemik
(SLE/LUPUS) adalah radang teruk (keradangan kronik) yang disebabkan oleh penyakit autoimun yang mana sistem pertahanan badan yang tidak normal melawan tisu badan sendiri. [Sumber dari Wikipedia ]

Apa itu Lupus

Lupus adalah radang teruk (inflamasi kronik) yang disebabkan oleh penyakit autoimun di mana sistem pertahanan badan yang tidak normal melawan tisu badan sendiri. Antara tisu badan dan organ yang boleh terlibat adalah seperti kulit, jantung, paru-paru, buah pinggang, sendi, dan sistem saraf. Jika tisu kulit sahaja yang terlibat, ia lebih dikenali sebagai diskoid lupus [but my pren ni, doc dah sahkan yg - sistem pertahanan badan yang tidak normal melawan tisu badan sendiri. Antara tisu badan dan organ yang boleh terlibat adalah seperti kulit,jantung, paru-paru, buah pinggang, sendi, dan sistem saraf] . Jika organ-organ dalaman turut terlibat, ia dikenali sebagai Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) [ha, yang ni lah....ya Allah! panjangkan lah usia dia, supaya dia dpt meneruskan khidmatnya pda keluarganya]

Apakah Penyebab Sistemik Lupus Erythematosus (SLE)

Sehingga kini faktor yang merangsangkan sistem pertahanan diri untuk menjadi tidak normal belum diketahui. Ada kemungkinan faktor genetik, kuman virus, sinaran ultraviolet, dan ubat-ubatan tertentu memainkan peranan.

Penyakit Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) ini lebih kerap ditemui di kalangan kaum wanita [yupp, dia seorang wanita]. Ini membayangkan bahawa hormon yang terdapat pada wanita memainkan peranan besar, walaubagaimanapun perkaitan antara Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) dan hormon wanita masih dalam kajian. [mmg lom ade ubat lg..kalo kanser kite leh wat kimo kan..but yg ni..juz bergantung pd ubat ape tah..aku lupe & kene konsisten wat check up]

Penyakit Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) bukanlah suatu penyakit keturunan [mak dia ade mention yg ni...sbb memule mak dia ingat kan sbb keturunan..mak ayah dia cube cek..tp xdek..family dia yg len pon xdek]. Walaubagaimanapun, mewarisi gabungan gen tertentu meningkatkan lagi risiko seseorang itu mengidap penyakit Sistemik Lupus Erythematosus (SLE).[owh maybe lah ni kot..aku pon xsure....kemungkinan lah...ade kah cek darah before kawen leh mengatasi masalah ni?]

Gejala-gejala Lupus.

Diskoid Lupus

Ruam di muka, kepala dan anggota-anggota lain badan.Diskoid Lupus kelihatan merah dan timbul di pinggiran ruam. Ia biasanya tidak sakit atau gatal.

Ruam ini pulih dengan meninggalkan parut.

Diskoid Lupus tidak serious dan jarang sekali melarat melibatkan orgon-organ lain.

Sistemik Lupus Erythematosus ( SLE / LUPUS )

  • Kemerahan di muka terutamanya di pipi dan batang hidung, yang berbentuk rama-rama.
  • Ulser di dalam mulut
  • Keguguran rambut
  • Demam berpanjangan.
  • Sensitif terhadap pancaran matahari. Pesakit mudah mengalami kemerahan atau ruam di bahagian badan yang terdedah kepada pancaran matahari seperti muka dan tangan.
  • Radang (inflamasi) organ dalaman akan menimbulkan bermacam-macam tanda bergantung kepada organ yang terlibat. Contohnya, inflamasi otak boleh menyebabkan pesakit berasa sakit kepala, sawan, atau berkelakuan aneh seperti pesakit mental.
  • Penglibatan buah pinggang pula boleh menyebabkan bengkak kaki dan pengeluaran protin yang berlebihan dalam air kencing. Jika berlarutan tanpa dirawat, Sistemik Lupus Erythematosus boleh mengakibatkan kegagalan buah pinggang.


Tidak semestinya semua gejala-gejala ini berlaku di kalangan pesakit-pesakit Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) pada satu-satu masa. Oleh itu penampilan penyakit ini boleh berbeza antara satu pesakit dengan yang lain bergantung kepada gabungan (kombinasi) organ dan gejala-gejala yang terlibat.

Rawatan

Rawatan-rawatan yang ada sekarang bertujuan untuk mengawal gejala-gejala dan mengurangkan komplikasi yang disebabkan oleh penglibatan organ-organ dalaman.

Pesakit Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) yang mengalami gejala-gejala ringan atau tidak serious tidak perlu ubat-ubatan tetapi memandai dengan ubat anti keradangan / (anti-inflamasi) untuk jangkamasa singkat sahaja. Jika organ-organ dalaman yang terlibat, ubat-ubatan seperti steroid atau gabungan bersama ubat immunosuppression adalah diperlukan. [yeahh...mmg idop bergantung ngan ubat ajo]

Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) dan wanita [ini yg penting]

Memandangkan Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) lazim ditemui di kalangan wanita, masalah kehamilan selalu dipersoalkan. Antara masalah-masalah yang boleh dihadapi ialah :-

1. Risiko keguguran kandungan.
- Terutama di peringkat awal atau akhir mengandung.
2. Komplikasi lain semasa mengandung.
- Penyakit lupus menjadi aktif semula semasa mengandung.

- Risiko mengidap darah tinggi, kencing manis dan komplikasi buah pinggang adalah tinggi.

Oleh itu pesakit-pesakit Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) wanita adalah dinasihatkan untuk berbincang dengan doktor yang merawat sebelum mengandung [sedih kan, kalo doc kate xleh..wawawa]. Pesakit-pesakit Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) yang mengandung pula perlu membuat pemeriksaan antenatal yang kerap dan digalakkan supaya melahirkan anak di hospital. [tp alhamdulillah..penyakit ni xdelah masok dlm kategori kronik + mengerikan ke]

Bagaimana pesakit Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) boleh mengelak penyakit ini menjadi aktif.

Mengenal gejala-gejala Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) yang menandakan penyakit menjadi aktif semula supaya rawatan dapat diubahsuaikan diperingkat awal sebelum ia menjadi lebih teruk.

  • Mengelakkan banyak terdedah kepada pancaran matahari. Ini boleh dilakukan dengan memakai baju berlengan panjang, berpayung, bertopi, dan juga memakai sunscreen.
  • Mengelakkan daripada putus ubat terutamanya steroida tanpa nasihat doktor yang merawat.
  • Perlu mengikuti rawatan lanjutan di klinik-klinik yang mengubati pesakit-pesakit SLE.

[hope, kawan aku tu...ikot lah peraturan yg dah doc aturkan tu...sbb aku tau dia tu mmg keras kepala ok!, degil lak tu...ikot suke dia jek..hope diz tym dia mmg jadik org yg mendengar kate plak]


Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) adalah suatu penyakit yang boleh membabitkan pelbagai anggota badan, dan berpotensi menyebabkan penyakit yang serious.

Walaubagaimanapun, kebanyakan pesakit Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) boleh mengecapi kehidupan normal seperti orang lain [lega rase nye bile aku bace yg ni]. Kunci kejayaan ini bergantung kepada interaksi pesakit dan doktor yang merawat dan pemahaman terhadap penyakit Sistemik Lupus Erythematosus (SLE).

Rujukan
"Sistemik Lupus Erythematosus ( SLE / LUPUS )", 2003, Unit Rheumatologi Jabatan Perubatan Dan Jabatan Pendidikan Kesihatan Hospital Selayang.

**[ petikan ini aku amik dari sini ]**

------------------------------------------------------------------
Mak dia pon suh aku cek Website Persatuan SLE Malaysia, utk tgk aktiviti org-org yg menghidap SLE ni. aku sangat bersyukur sebab setakat ni, Tuhan memberi aku kesihatan tubuh badan yg baik...semoga kesihatan yg baik + umor yg panjang utk menikmati keindahan hidop di dunia teros menjadik milik ku...amin....

Nota kaki: Kite xdpt nk elak Qada' & Qadar dr yg Esa... kite hny mampo berusaha yg terbaek utk diri sndr...

Comments

amoi said…
oh kesiannya member ko...semoga dia tabah dan sihat sepenuhnya nanti..aminn...

btw osmet aku pun mengidap SLE...mula2 aku pelik pesal ada tanda kat muka dia...satu hari tu baru dia cerita...kesian sangat kat dia...tapi dia sangat tabah n nasib baik dia baru peringkat awal...

tapi aku rasa SLE ni ada kaitan dengan sinaran UV or matahari sbb osmet aku tu ckp dia kena lepas balik dari kem apa tah...dak PLKN dulu tu pon kena masa PLKN kan?huhu...kawan ko?ada dia join xtvt lasak or terdedah pada matahari?
chajuya said…
erm..simpati ngn kwn ko...sle ni kene kt pompuan slalu nyer..lelame dia mkn organ2 dlm bdn..diam2 dia bunuh pepelan
blur42nd said…
amoi: aku rase membe ko tu diskoid lupus...dia effect pd kulit..yg mane effect dr sinaran UV...

but membe aku ni...SLE-Sistemik Lupus Erythematosus, yg mane dia makan organ dlman [mcm yg chajuya said]...kire depends pd antibodi seseorang tu..ade yg cepat jek..ade yg makan mase lame...kawan aku ni..mmg doc dah sahkan dia SLE...mak dia pon kate..if lupus jek xpe...kire gune uv protection jek...xffect organ len..ni dia mcm silent killer...kite xtau..dia effect bahagian mane dulu & berapa lame dia amik...

pape pon..kite berdoa jek yg terbaek utk dia...& hope dia tabah...

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…