Skip to main content

Tag by Jijon

Semput aku nk siapkan TAG dr Jijon utk kesah seabad ni, si sunplawer, HSM ngan kemboja dah selamat jawab kan, aku jek malas nk karang..peneng jugak nk mengingat balik detik2....dah lah xdek diari nk refer kan...[kene get ready utk 10 taun mendatang plak...siap tulis dlm belog kejadian2 penting..nnt xpayah nk jawab soalan cepumas macam ni kan]

try nk wat karangan..tp tu lah..bahasa aku...xkire bahasa malaysia ke bahasa omputih malahan pak arab aku...mmg hancusss ye...sumtime..laen nk dikatekan..lain plak susunan ayatnye..kekdahnye..wat point mcm ni pon udah le

2000
  • Matrikulasi, tempat SKEMA mengalahkan zaman dok asrama kat SHARODZ denu....
  • kat matrik aku kenal si Deen, Ayu, Shah, Farah, Zai, uda, Ayu2, Emi1, Emi2, Zana [rindu kat korang lah!], Kene Gossip ngan mamat Skinhead, tp dok jeling2 manja kat mamat Suke ponteng Class...hehehe sbb otak dia smart! JELES..xpi kelas..tp excellent!Aku yg rajin p kelas...perah otak cam nak mati..stay up lagik....tetap cukup2 makan jek markah tym TEST!
  • UiTM Dungun, Pekan Koboi, kalo nak main bowling kene baling buah kelapa jek kat tepi pantai...aiyoooo, tapi pantai sangat cantek ok tetapi dah byk telan nyawa org, xberani nak posing2 bikini kat situ...wekkk:P!
  • Di sini lah perkenalan dengan Farah, R-yern a.k.a roomate aku, Wanie a.k.a onegurl, Nurul yg dah slim, Mona d' Diva, Eiy si sotong, Ibu, Kak Syira, Kak Jimun, & kak Ira & yg penting mula merasa selesa dengan keadaan Umah Pantai yg sempoi
  • Mula merasa terkezut ngan suasana di UiTM tu yg mengalahkan asrama Sekolah Agama...Arghhhh,,,spoil perasaan Budak nak merasa status budak U..dah rase dok asrama SHARODZ balik dah...
  • Cube utk mintak transfer ke Shah Alam...tp Makpak xrestu ok! SENTAP!
  • Zaman meminjam henpon canggih alcatel si Wanie & bergayut di tepi tingkap [hazabnye lah nk dptkan line yg clear kan]
  • Ayah aku hny bekal kan kad telepon cap Telekom tu or duit syiling sekampit utk aku teros bertapa public phone utk bertanya kabar org kampung, SENTAP lagik skalik..sbb BAPAK xkasik i pakai henpon
  • Tahun ni lah..aku mula berjinak2 aktiviti hiking & camping ni...

2001
  • Seronok sbb nk pindah ke kolej baru yg bernama Redang, tp dah dok kat sane..rase xmeriah cam dok umah Pantai plak..yolah..dah name pon bilik2...ala2 aprtment kan..mane ade hall tok melepak tym malam2...kan..lepak dlm bilik ajolah. Owh lupe...dpt dok sebilik ngan Farrah.
  • mule rase..kalo stay kat Matrik lagi bagus..dr masuk UiTM ni..hahahahaa
  • owh tym ni...hormom gatal aku mule naik...asalnye..kene cabar dek kengkawan...last2 aku betul2 terminat kat Si A [name sebenar adelah rahsia ok!].
  • best dpt kawan dengan Si A...hahahaha tp xdeklah kapel mapel ni kan...kawan jek ok
  • bapa ku dtg dr melaka...bapaku bawakan nokia, nokia 3310 kaler biru, boleh gune selalu[aku gune smpai ke taun ni..b4 aku tukor mase ogos aritu]...sayang ok! ko ingat senang ke bapak aku nk belikan....ni pon bersebab..sbb aku wat perangai..xtepon2..disebabkan hostel baru aku xdek public phone + segan nk pinjam henpon kengkawan....makanya, adelah tragedi mase nk balik raya yg membuatkan ayah aku berpikir...henpon tu penting sebenarnye..hahaha [xpe yg penting..bende FREE...]

2002
  • Aku mule berkawan ngan si B
  • 1st dating ngan si A...siap tym semester break...dia lepak melaka...wakakakaa
  • Sem terakhir kat Dungun...yahooooooooooo
  • 1st tym aku beli camera mase nk MAPRA [majlis pra graduan utk diploma aku..nk pinjam camera org..sesekor cam berat hati nk bg..xpelah..i korek tabung..beli lah satu]
  • aku keje part time kat kedai gambar dlm Tesco
  • Start berjinak2 ngan photography..tp pakai film camera lah kan...
  • permulaan aku kenal si Lily, Ah lim, Chow, Ape name minah lg sorang..aku dah lupe plak & Ah-Hammmmm

2003
  • mule practical kat TM jln banda Kaba
  • masih keje partime kat Tesco tym ptg-mlm
  • Mule kenal kakak aku si MASS [tym tu tpt aku nk pakai org..gantikan position aku kan, makanya...tym interbiu..boss aku suh aku yg nilai & pilih..cett...makanya, aku pilih dia..hehehe]
  • & dpt offer as Supervisor kat Situ
  • baru 2minggu aku sign terima offer tu...dpt plak tawaran sambung belajar kat UiTM..upset tau, bapak suh belajar lagik!Dah lah i berniat nk sambung degree ngan seseorg..tp anak yg TAAT..kene lah patuh ckp MAKPAK kan...
  • bermula lah perjuangan aku di SHAH ALAM pulak!
  • kat Shah alam, aku se geng ngan Dila, Shida & Rina
  • Dok sebilik ngan Wanie
  • Si B bengang aku sambung belajar tanpa pengetahuan dia...ehhh nk kate BF aku bukan, Bapak aku lagik lah bukan kan...makin lame..mamat tu tah mane2 tah..malas aku nk carik kan!

2004
  • Student, bergelumang ngan buku jek lah
  • Jadik juruletih PLKN time semester break, time ni lah..mcm2 perangai budak aku kenal..hehehee ade jugak yg masih kontek aku smpai skrg
  • mase kat sini lah..aku kenal Kak Zila & family..sbb kami same2 jadik juruletih
  • aku berjaya kumpul duit tok beli Komputer baru berharga 3K, tp kene marah ngan bapak! tp alasan aku munasabah...marah ditarik balik
  • aku start join KEMA [kelab mahasiswa aktip..mula meneroka gunung laen..selain gunung ledang..yolah b4 diz..aku tau gunung ledang jek kan]
  • hasil duit riban2 mase jadik juruletih PLKN, aku perabis beli perkakasan hiking.
  • Tata si A & si B sbb taun ni aku kapel ngan Si C

2005
  • Aku break off ngan Si C, xdek jodohkan
  • focus utk menyiapkan thesis...giller hazab kan...sumpah xmo dah belajar lagik kalo ade thesis! wakakakaa
  • finally gred ngan result yg so-so-so jek..i kn xpandai & xikhlas nk belajar
  • sambung keje as juruletih, best jek..setiap siri, kompem kat kem berlainan & kawan yg berlainan
  • kenal As, Maria, Azrul, Abg Ensem [aku lupe name dia], pastu yati, emerdhan, azizul, bib, farhana, dan ramai lagi...
  • dah masuk puasa & kem PLKN pon cuti, che' kham offer utk mai interbiu kat Comp dia iaitu MP kat KL, maka aku, dila & kecik ke sana...& kami dpt lah keje contract tok 2bln [oct-dec]
  • bermulanya sejarah aku menjadi warga Kg. kerinchi, sbb aku menumpang di bilik zam&ulyn kat VA

2006
  • masih bekerja di MP
  • pindah umah ke Flat PKNS
  • Aku start berbaik2 ngan Si D [ni kawan aku since sekolah..tp bukan satu sekolah yeee..dia baru lepas break off ngan awek dia...layan kan je]
  • Taun ni adelah taun aku...giller bekerja
  • start usha Mr.Nik..tp mampoo usha dr jauh jek lah
  • Start join budak ATAT

2007
  • Berjaya meredah kesemputan+kepancitan utk menawan puncak kinabalu
  • start rapat ngan Mira , DD
  • aku tukor kerja kat Comp B
  • mule2 berkenalan dengan Kak Sunplawer ngan Adik Muncung Itik
  • oklah..sbb join wat coding balik kan
  • Mak sedare aku start wat keje giller nk ehem ehem kan aku ngan si E..huh...tp kene layan kan jugak....mane tau kalo dah jodoh kan...
  • Berjaya jugak pakse ayah aku beri kelulusan utk aku memiliki laling [tp skrg rase cam xmo dah..nk baling jek kat sg. klang tu...ahahaha]
  • impian utk memiliki mr.nik ade, tp.....masih lom ade jodoh

2008
  • Abis projek...yahoooo
  • tp tersurat & tersirat...aku ngan Si E leh kawan jek....dia dpt keje kat KL...mungkin dah jumpe org yg seperti keinginan hati di tempat kerja baru
  • Aku berjaya menawan Mr.Nik dengan memecahkan semua tabung ikan, tabung buluh, tabung otromen, tabung hello kitty & semua tabung yg aku ade
  • Adik aku kawen / yam dpt baby si Nisrina [masuk jugak list ni..wakakaka]
  • nyiok kebana kawen
  • GGO ditubuhkan, mase ni lah..kenal kat akak Manjalara, nyiok Jijo, Nyiok Dewi & Mimi Damia hasparagas
  • musim kengkawan aku mengawan
  • lagik sekali...Kazen aku dok kenalkan plak ngan Si F [ni mmg aku rejek...wakaka...sbb kene kontrol...xleh blah ok!] & mak sedare aku dok kenalkan plak ngan Si G [ni aku suke]
  • percubaan menjadik photog di majlis perkahwinan budak umah aku

2009
  • Tah..masih Kat comp B...
  • masih dok umah sewa yg same
  • kengkawan tetap same
  • Mira pulak yg kawen
  • minat kat photography lagik
  • tp dah malas nk mengaktipkan diri dlm bidang hiking
  • cume aku berjaya tukor 3310 aku kepada 5800 sbb xleh thn..asik wat perangai meng CALL no-no dlm phonebook sesuke ati..maybe mslh keypad dia tu
  • aku ngan si D...on & off jek....tetibe tau si D mau kawen..SENTAP i tau!
  • Si G kawen ok, tp xjemput I! [mak sentap lagik skalik!]
  • 2la..jodoh pertemuan mmg di tentukan olehNya kan kan kan
  • nak setelkan PTPTN...tp asik rongak jek bayor..wakakaa....
  • azam nk clear kan CC pon kene BF ke 2010 lah jawabnye
  • tp aku berjaya menaikkan berat badan secare "BESAR BAGAI JOHAN" [nk turun blk dah payah ni!
  • ape yg pasti..aku masih kawan ngan si A...hahahaha [aku rase dia dah ade awek...sbb style ayat dia cam dah poyo plak skrg ni...keh keh keh...xlame lg..kompem citer kat belog..teros jadik jiwang xlarat aku nk bace dah!]
  • yg penting...aku masih lom kawen lagi & masih lom ade kesedaran utk sambung belajar or belajar tips nk kayo cam IK atau pon..cube2 utk bergesel bahu ngan Mr.F pemilik AA [kalo geng ngan dia..leh mintak sponsor tic utk ke bandung jek..sekali sebulan]
tamat sudah..even ade yg xlengkap...tp ni jek lah serba sedikit..cebisan ingatan yg masih ade dlm kotak memori aku sebelom dia di lupuskan sepenuhnya... ahaks...

utk 10 taun akan datang...jengah lah ke sini lagi..kalo belog ini masih wujud & tuan hamba masih bernyawa di muka bumi Tuhan yg ESA ni...

Nota kaki: GGO & fwen..ape lagik....carik point utk di kondem...heheheheee

14-01-2010 : arini aku dpt tau si mamat skinhead..dah kawen..UPSET ok! sbb kawan i hupdate citer dia!,...hehehee

Comments

chajuya said…
sape mr f yg leh sponsor tiket gi bandung sebulan skali tu? hmmm..byk betol lelaki dlm idop
Yun said…
mr.f tu tokei air asia la
jiwa kacau said…
akaq hanya ade 1 komen..apa kata yu letak jisim dlm kilogram bukan kati ya..bagi setiap tahun..nanti leh la buat graf...ops~
didi said…
byk tul bf yu.aih~
Yun said…
jiwa kacau: syuuuuhhhhhhhhhhhhh..main jejauh!

dd: tu bkn bf i...u mau yg mane? i leh kasik ..hehehehe

setau i...dlm penceritaan diari i tu...i ade sorang bf jek!
zakiahck said…
WAHHH....penoh kalepul & wanewarni idop koo..agak kalu aku wat cm nie mesti cerite aku tiap thn same jek!!ahaksss :-p
Yun said…
ck: cube ko wat karangan ..pehtu ko letak sket ajinomoto..kompem lauk ko sedap...huk22
Mira Suhani said…
dh almost 3 years kita rapat dan kongsi suka duka yabeda bedu kan
dewman said…
A B C D E F semuanya ensem kaa? hahahaha!!
Yun said…
ok aku bg tau: si A - cute, si B - ala2 pecah umah muke dia [ni dia yg kate]. si c - ni leh thn lh ngan pandangan mate aku :P. si d - org kate dia ensem,..tp aku xrase dia ensem :-(. si e - muke jambu....baby face sgt...not my taste. si F - ni hensem...tp perangai xleh blah ngan otak aku. si G - xhensem ye...so-so jek ruper dia..tp aku tgk sweet jek :) wakakakaka....

si H...ko tgu..sape plak si H nnt ek...tp citer akan di hupdate mase 2020 lah kan?
amoi said…
haha..syok baca cerita ko...byk betul warna warni kehidupan...kalo aku, flat jek..ehhehe...
Yun said…
amoi: ape kate ko pkr...susun blk citer..kompem menarik..aku ni pon mule2 ingat cam xbest ...flat jek..tp dah siap karangan berupa rumusan ni..ok lah llak....wakakaka

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…