Skip to main content

Tersebut lah Kisah

Di suatu ketika....oppppsssss silap!

Kisah Langkah Bendul


Semua org sedia maklom, langkah bendul ni..di mana, adik kawen dahulu dr si kakak or si abang. utk zaman serba canggih teknologi terkini ni, isu ini masih lagi menjadik suatu topik hangat sekiranya ianya berlaku dalam kelompok kehidupan kite.

Ye, secare jujur, aku tidak terkecuali mengalami situasi ini. Kalo org tanya dengan soalan "Adekah aku kisah akan situasi ini?" Serius aku akan jawab sejujurnya, "TIDAK KISAH" kerana aku paham akan konsep..Jodoh pertemuan rezeki semuanya datang dari Tuhan yg Esa. Antara cepat atau lambat jek utk menentukan nasib seseorang itu. Lambat tidak bererti tidak diberi nikmat itu langsung kan...kan org kate..biar lambat..asal selamat. begitulah konsep yg aku terapkan dalam diri....kenapa perlu push diri sndr kan...kalo dah bukan jodoh...ko buat lah mcm mane pon....dah termaktub dlm ketentuannya, org yg bercinta dr dalam perut pon...end up bertemu jodoh dengan org laen kan.....perjanjian di dunia semuanya boleh berubah...sebab kite manusia yg tentukan....tp perjanjian yang tuhan tentukan...hanya dia yg lebih mengetahui...kita sebagai hamba...hanyalah mampu, berusaha, berdoa & bertawakkal...seperti yg kak gee olah kan dlm entry beliau.

aku bernasib baek..sbb adik2 di bawah aku adalah lelaki...sekiranya, mereka kahwin dahulu..aku xdeklah terkena semburan tanpa racun [selamat lah sket] dr pihak2 laen yg semuanya tidak mahu utk menginsurans mulut mereka.

Mengikut adat, sekiranya adik perempuan berkahwin dahulu sebelum kakak nya, makanya, adik perempaun tersebut dikehendaki utk memberi hadiah sebagai saguhati kepada kakaknya. Tradisi ni masih diguna pakai sehingga ke hari ini. tapi secara peribadi, aku tidak nampak apekah kelogikan dari perkara tersebut...adakah utk menjaga hati kakak atau memberi upah sbb membenarkan nya berkahwin dahulu..entah le...aku xpaham konsep kot! ehehehe...pendapat peribadi aku, ianya seolah2 tidak sesuwai utk dipraktikkan lagi kerana sehinggakan ade permintaan mengarut yg xleh masuk dek akal kan nnt.

& biasanya, akan menjadi buah mulut org.....yg kunun mereka akan men sok-sek..si kakak tidak laku lah....si kakak tu...memilih sangat lah....adakah mereka sedar akan konsep, rezeki, jodoh pertemuan kematian semua ditentukannya.

sesungguhnya, bukan kerana isu langkah bendul itu akan menjatuhkan martabat si kakak...tetapi buah mulut org itulah yg akan menjatuhkan martabat si mangsa keadaan.

siapa yg xmahu perjalanan hidup yg teratur...contoh...yg tua kawen dahulu,,,kendian adik ngah..adik lang...& last adik su....sape xmo kan..tp semua nya kententuan dr yg Esa...kita hanya mampu merancang & berdoa....

Kisah Suka Duka

Hidup kite di dunia ni ade pasang surut.....mcm roda...[tp kak gee gune eye on malaysia]..kejap atas kejap bawah...

sekali sekala berada di bawah adalah perlu...utk kite merasai hakikat hidup ini tidak lah indah sentiasa...supaya kite sebagai manusia ini boleh lebih matang...yupp...tanpa perasaan stress...kite payah utk matang...payah utk kite mengetahui hakikat berdikari.

sukatan sesuwai utk hidup yg serba serbi warna warni adalah....Suka = 65% & duka = 35%...hehehehe anggap jek duka tu Pak ajinomoto dlm masakan tu...hehehee [korang paham kan?]

Duka tu perlu..sbb kalo tidak berduka...kite xkan tau utk mengurus diri or menyelesaikan masalah.....org yg sentiasa suka jek....adalah org yg xreti menyelesaikan masalah..pd aku lah..tp lebih kepada org yg sentiasa mendatang kan masalah...

yuppp..ni rentetan...dr diri aku yg suam2 kuku...mcm2 masalah skrg ni....ade mslh yg menggumbirakan..tp byk jugak yg menduka kan..haiyooo....tu lah org kate....pasang surut nye kehidupan...ape yg boleh...redah ajelah~~~~


Kisah Jodoh

Owh nasib baek..aku lom ade mslh seperti si Dewman....makanya, isu ni...xberapa nk HOT dikala ini....

seprti yg di ulaskan dalam KISAH LANGKAH BENDUL.....rezeki, jodoh pertemuan kematian semua ditentukan OlehNya yg ESA.

Kisah Kerja

erm...malas nk ulas kot...mmg lah semua org bekerja ade mslh sndr...rasenye...masalah aku ni xseberapa kot! kalo diceritakan..mmg wat bahan makian org jek nnt! uhuk~

satu jek konsep....xdek masalah kat kerja..meaning ko TAK KERJA sebenarnya..kalo ade masalah tu...means...adelah kerja tu namenye...wakakaakaka

Kisah Keperluan vs Kehendak

ni lah yg paling kronik yg melanda diri aku.....sbb aku maseh gagal utk membuat keputusan pd diri sndr adekah ianya...keperluan or kehendak semata2...

haiyooo........rase nk kawen skrg supaya ade org buat keputusan dahhhhhh

Kisah Klasik utk masa depan

owh ni lagu SO7...layan dulu seposen...tata...citer kisah dah tamat ok!

Comments

Anonymous said…
jodoh pertemuan memang telah di tetapkan oleh Allah, akan tapi sebagai manusia kita perlu berusaha untuk mendapatkannye.

usaha tangga kejayaan.
Anonymous said…
manusia di jadikan berpasang pasangan, dan jodoh pertemuan telah di tetapkan Allah, akan tetapi kita sebagai manusia perlu berusaha untuk mendapatkannya.

usaha tangga kejayaan.
Yun said…
ya..caiyok2...

tanpa usaha..tiada tangga...& tiada kejayaan :)

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.