Skip to main content

Coconut Shake Klebang

ODW nak ke kenduri Masita lepas kenyang makan di kenduri kawen si Tini, aku nekad nk mencube Coconut shake yg diperkata kan BEST Gillak tu kan...makanya..gigih dr ayer paabas tu...aku masuk ke sungai udang....utk skodeng kedai tu...

ekceli ni percubaan kali ke-4 & mencarik sendiri plak tu..dah 3kali mencuba..tp byk sgt halangan...dulu org yg bawak kan..kita follow jek...ni kene jengah&jenguk sendiri..mau kompius i ok!

& dr Sg. udang tu..kedai yg 1st..ni lah aku terjumpe....sbb nmpk Coconut shake...aku yg dah kepanasan..teros jek singgah...sekali erm
tu lah tersilap upernye...aiyooo..esok kene serang kedai yg betul2 lah jwb nye...hadoiyaiiiiiii....but dekat kedai ni...segelas rm2 jek...xpe lah..rase nye not bad..but kurang KICK lah kan...


makanya, keesokan harinya..aku mengheret si Didi utk misi mencarik coconut shake tu....hahaha tu dia..kene beratur ye adik-adik2...waduhhhhh dlm 45min jugak lah beratur baru lah sampai turn kan..kami terpakse tapau jek sbb ramai giller ok....mmg kene tunggu to be seated,...haiyoooo...makan ikan bakar kene beratur tok dpt meja..pehtu beratur utk rebut ikan....ni pon kene beratur lagik....ape kan dayo.....
sila ingat ye...kedai ni berhampiran Solok Kg. Bahagia. & berhampiran ngan Esso Caltex kalo xsilap aku...erm...harga utk tapau lebey sket dr segelas yg dok minom situ..maybe kuantiti dia lebey....makanya....utk sebungkus yg ditapau rm2.20 sajok...

**Kalo nak tau detail macam mane & operation hours, ke ctc number ke...click kat belog mamat ni
name kedai ni..Klebang Original Coconut Shake..perhatikan betui2 baju pekerja dia ok! mmg pantas lah mereka ni wat keje kan...huh..kalo aku jadik blender tu...mmg aku menjerit kepancitan lah jawabnye...

ok dah tapau tu..kene lah carik tpt melepak utk menikmati Coconut Shake tu kan....hehehe....

ok lah...dia bukak hari-hari....& akan tutup setelah stok kelapa abis kot.....& dia akan bercuti bila perlu...xpercaya? sila bace whiteboard tu...hehehehe

& aku google carik mane org2 tu dpt info kan..semendang jek...berjela2 kete berenti tepi jln...dah 3kali aku mai....sekali tu sbb ramai sgt..nk rush....melawat baby...pehtu 2nd tym....kedai nye dah tutup...& 3rd tym...smpai turn jek...air nye abis dong~~~mmg xdek rejeki....kali ke-4 ni baru lah berjaya kan..huk33

oklah..sini lah dia....penah kuar utusan..pdn lah semua org tahu jadiknye....

[klik pada gamba utk ke link berita di Utusan]

-------------------------------------------------------------

Boleh bace ni!

MELAKA 1 Mac - Minuman air kelapa muda sudah terlalu lumrah dan cukup popular dijual di mana-mana kedai atau restoran.

Tetapi air kelapa segar yang dicampur dengan aiskrim pastinya sesuatu yang pelik didengar namun di Klebang ia menjadi perhatian kerana keenakannya membuatkan mereka yang menikmati minuman ini pasti akan datang lagi.

Air kelapa segar yang dicampur dengan aiskrim pelbagai rasa dan dikenali coconut shake cukup di kenali di Klebang dan jangan terkejut jika ternampak orang ramai memenuhi setiap ruang gerai kecil di tepi jalan menjual minuman itu.

Bukan sahaja terkenal di kalangan penduduk setempat malah orang dari luar Melaka dan pelancong asing juga cukup mengenali gerai ini yang sentiasa dipenuhi dengan pelanggan setiap masa.

Gerai yang diberi nama Coconut Shake Klebang ini, juga menyediakan beberapa minuman segar lain seperti air kelapa dan tebu yang hanya dikopek dan dimesin jika ada permintaan sahaja.

Bagi yang berkunjung ke sini khususnya mereka yang datang dari luar Melaka, gerai ini menjadi tempat persinggahan awal sebelum mereka berkunjung ke beberapa lagi tempat menarik di bandar ini.

Coconut shake yang disediakan di gerai ini, tidak sama seperti di gerai lain kerana kelazatannya apatah lagi dengan campuran aiskrim, air kelapa, gula, isi kelapa dan air batu begitu membangkitkan selera pengunjung yang menikmatinya.

Sudah menjadi kebiasaan sekiranya anda terpaksa beratur panjang menunggu giliran untuk membawa balik coconut shake begitu juga mereka yang datang mencari tempat duduk sehingga adakalanya terpaksa berebut-rebut.

Anda perlu banyak bersabar menanti giliran, pastinya anda akan rasa berbaloi apabila dapat menikmati coconut shake yang begitu menyelerakan ini.

Pemilik gerai, Shafie Ahmad, 47, berkata, dia mula menjual air kepala dan tebu secara kecil-kecilan sejak hampir lima tahun lalu.

Beliau yang merupakan pesara tentera mendapat keuntungan hanya RM5 sehari ketika itu dan terpaksa melalui beberapa detik sukar sebelum gerainya mula dikenali seperti hari ini.

Atas dorongan ahli keluarga terutama adik iparnya, maka dia mencuba untuk membuat intipati coconut shake yang mampu untuk membangkitkan rasa yang unik dan lazat.

Setelah beberapa kali mencuba untuk mencari rasa yang sesuai, akhirnya wujudlah minuman coconut shake yang dapat anda nikmati seperti sekarang dan ramuannya tidak pernah diubahsuai untuk menjaga kualiti dan rasanya.

''Ramai orang cakap minuman coconut shake saya sedap, tapi bagi saya ia biasa sahaja kerana semua ramuannya saya buat menggunakan isi dan air kelapa yang segar dan aiskrim berjenama.

''Terdapat juga pengunjung yang bertanya ilmu apa yang saya gunakan sehingga dapat menggamit begitu ramai pelanggan dan rahsianya saya menjaga ahli keluarga saya untuk rajin bersedekah dan mesra pelanggan,'' katanya.

Setiap segelas minuman coconut shake yang biasa boleh didapati dengan harga semurah RM1.50 dan untuk dibawa balik pula harganya RM1.80.

Untuk menambah lagi keenakan minuman tersebut mereka boleh meminta untuk menambah aiskrim dengan harga RM2.00 dan RM2.20.

Menurut Shafie, setiap hari ada lori yang akan menghantar 18 kotak aiskrim berjenama ke rumahnya dan hampir 200 biji kelapa mataq yang dibeli dari seorang peniaga Cina Segamat.

Tambahnya, dia mampu menjual minuman coconut shake sehingga lebih 1,000 gelas pada hujung minggu dan setiap bulan mampu meraih pendapatan sehingga RM3,000.

Satu lagi rahsia kejayaan perniagaannya ialah duit hasil jualannya setiap hari akan disimpan sedikit untuk dibayar zakat pada setiap tahun.

''Isteri saya dipertanggungjawabkan untuk mengasingkan wang hasil jualan untuk tujuan zakat dan alhamdullilah tahun lepas saya membayar zakat berjumlah RM3,000 hasil keuntungan yang diperoleh,'' katanya.

Shafie juga menasihatkan ahli keluarganya untuk selalu bersedekah dan jangan berkira terutamanya kepada pelanggan yang datang kerana dari situ rezekinya datang.

''Saya tidak pernah berkira dengan pelanggan saya, sekiranya mereka tidak ada duit kecil saya halalkan sahaja kerana saya tahu pada masa akan datang mereka akan kembali dengan membawa lebih ramai kawan,'' katanya.

Selain itu juga, dia amat mementingkan kebersihan gerainya kerana itu menjadi tarikan untuk pelanggan terus datang.

Katanya, kebersihan amat penting untuk menjaga hati pelanggan kerana jika ia tidak dititikberatkan, pelanggan tidak berasa selesa untuk datang berkunjung terutamanya mereka yang berkeluarga.

Beliau berkata, gerai minumannya beroperasi setiap hari bermula pukul 12.30 tengah hari sehingga 6.30 petang.

Ditanya sama ada beliau ingin mencari kawasan yang lebih luas untuk gerainya, Shafie berkata, dia sudah sebati dengan tempat tersebut kerana di situlah rezekinya datang mencurah-curah.

''Terdapat juga pelanggan yang menyarankan saya untuk mencari kawasan yang lebih luas, tetapi saya lebih selesa berniaga di sini kerana semua pelanggan saya sudah tahu tempat ini,'' katanya.

Selain menyediakan air coconut shake, tebu dan kelapa, gerai ini juga menjual nasi lemak, mi dan aneka kuih untuk sama-sama dinikmati pada waktu operasinya.

Comments

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…