Skip to main content

Lempeng Kelapa

Ahad pagi yg lepas...dr Subuh aku dah suara kan hasrat pada ayah aku supaya dia menjolokkan aku kelapa muda pagi nnt..heheehe bila ditanya untuk ape.....hanyalah utk sekeping lempeng kelapa...huh...sedap uols....opppsss lupe plak..I kan orang kampung..makanya...tekak I ni..ala2 selera kampung jek lah kan....kalo letak...chicken chop sebelah,..& lempeng kelapa ni sebelah...makanya...wajib i melantak lempeng kelapa tu dulu..hehehehe :)

ok...dek sebab aku suh ayah aku amik kelapa muda utk lempeng..mmg serius dia amikk sebijik jek kelapa muda tu..haiyoo..aku mintak lg sebijik utk aku buat coconut shake...TIDAK DILAYAN ye...seyes kejam ok ayah I...huh..xpe xpe...nnt aku beli coconut shake..aku xmo kasik dia rase..wakakakaa [kedekut punye anak]

oklaah..makanya...tadaaaaaaaaaaaa
inilah lempeng kelapa nye & dicicah ngan Kuah Asam pedas...[alamak dah merembis plak air liur dlm tekak ni]

tapi kan...kebiasaannya...kalo melantak lempeng tu tanpa apa2 cicah pon...lagi layan ok! Oleh sebab dpt byk hasil lempeng tu dr sebijik kelapa muda...makanya.....tym makcik2 melepak kat depan umah aku sementara menunggu Pak Aji juai ikan tu lalu..makanya..aku hidang kan..ini lempeng utk tatapan semua...[tetibe mulia plak aku pd pagi tersebut] wakakakakaa pdhal...lempeng tu mmg aku sorang jek yg makan ok...adik2 aku yg len..jgn harap...semua tu tekak org bandar....mane layan lempeng2 ni semua...huh~

Nota kaki: Sedap nye pengat keledek...nyum nyum...

Comments

Mira Suhani said…
aku pon suka lempeng kelapa...sedap OK!! rugi sape yg xpernah merasa...arwah atuk aku pon suka...lambatnye nk blk kg...boleh request kat umi..hhihi
Yun said…
hahaha..

2la....pebret i....lempeng kelapa...merembes lg skalik air liuq ni..huh`
didi said…
lempeng kelapa mkn ngan sambal pastu buh ikan maseng. aaaaa sodapnyeeeee
Yun said…
hahaha mmg layan..giller lagi lah wat aku nk tanam pokok kelapa depan umah ni..wakakakaaa senang nk dpt stok kelapa muda kn..huhuhu

owh lempeng kelapa ku..
owh coconut shake ku...

terlebey sudahhhhhh...kontrol napsu makan ok!
semut-terbersin said…
woh woh! lama gila tak dapaek lempeng kelape ni! dulu2 arwah nenek aku suka gila buatkan tuk kitorg! fevret minum ptg kitorg ni!! huwaa tp sekarang? mak aku try watkan tp tak seenak air tangan arwah nenekku..tp sedap gak laa..mmg layan gila kalo makan lempeng ni waktu2 ptg!syiok!
Yun said…
semut: tu lah mmg makanan tradisional nih namenye....tp aku buat sedap jek..kekekekeke

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.