Monday, February 8, 2010

Melaka River Cruise

  • Masa Operasi : 9.30am - 11.00pm
  • setiap hari ye.....[mereka tiada hari cuti...& tidak perlu utk menutup operasi]
  • Harga tiket utk dewasa = RM10 & kanak-kanak hanya RM5
  • boleh naek dr Banda Hilir ni [lokasi dia dekat ngan muzium samudera (yg bentuk kapal tu lah kan) & bertempat kat belakang bangunan Quayside] or leh naek dr taman rempah

muka org teruja nak naik boat..hehehe
pdhal bersesak2 ok!
giller ramai org tym tu
xdapat nek gondola kat venice...dpt nek cruise boat ni kat melaka ni pon dah kire orait!


view b4 nek boat tu...
dah senja ye uols...

antara view yg leh di tengok sepanjang sungai melaka...
owh ni..Eye On Melaka...hehehe
aku lom berkesempatan jengah ke sini...tgk dr jauh jek...
erm lokasi dia kat Tempat Bas Express yg lame...belakang Ocean/berhampiran hang tuah mall..

Dalam gambar ni:-
  • Rumah Melayu Melaka di Kampung Morten, yang terletak berhampiran Eye On Melaka & belakang Pasar Besar Melaka yg lama.
  • Bangunan lama yg masih dikekal kan di sekitar kampung jawa & jonker walk [terasa seperti nk beli sebuah rumah tu,..utk di jadik cafe HALALan TAiBan :) ]
  • eye on melaka

Dalam Gambar atas ade:-

  • colorful water fountain kat Jalan Kee Ann [kire kalo lalu dr Masjid Al Azim tu [belah kiri]....straight jek masuk jln mata kuching...ha depan tu jek lah....heheehe..dekat2 ngan hospital putra, melaka
  • Church ape tah...kat ngan Bangunan Merah tu...

dan tempat ini sesuwai utk nyiok kebana memperabiskan duit...kalo xdpt pegi ke Jonker walk..you pg sini pon boleh..sbb mcm2 ade jugak..cuma harga xmacam jonker walk..harga2 di sini cume semacam jek..hehehehe

owh lupe...Quayside ni kire Pusat Jualan Kraftangan Melaka..kalo dulu kala uols mai melaka...semua kedai2 kraftangan ditempatkan kat depan Afamosa & depan dataran pahlawan tu kan..skrg semua dah dipindah kan..ke sini or kat samudera **** [lupe plak name bangunan depan Muzium samudera] or ade kedai yg dah berpindah dalam dataran pahlawan megamall tu...

odw nak balik ke kereta....ternampak pertunjukkan kat Jonker Walk..tp aku xtau ape yg mereka pertontonkan...haih*..dah letey..malas dah...dah lah nk redah lautan manusia lagik kan..huh~~~

NEXT, aku nk serang sini..nnt leh wat review pasal tempat ni plak kan..hehehehe
& aku nak jugak cube Melaka hopon hopoff ni..hehehehe


So, Tunggu lah...ek...bilenye..xtau lah hamba...hehehe
[gamba bas ni bukan aku yg snap...tp ehsan dr mr.google..hehehe]

**coming soon [xtau biler..hehehe]..akan ade Arab City [ni rasenye kat Pulau Melaka yg dah tersadai tu]...kat area sungai ni...akan dibuat Bazaar Arab..ala2 night market version Arab akan dibuat kat Kampung Jawa aku rase....kalo jonker walk..ala2 kat hong kong [perasan dah aku]heheehe...maybe kerajaan melaka nak naik taraf kawasan tersebut..xpelah..tunggu jek...maybe 10taun lagi dah siap...dpt lah DD..bawak anak2 ribena dia ke melaka tym tu..ahaks :P

Nota Kaki: Macam-macam ade kat Melaka kan?...so, ape lagi..bawak lah kaum keluarga..sanak saudara ke Melaka [iklan xberbayar ok!]

No comments:

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...