Skip to main content

Melaka River Cruise

  • Masa Operasi : 9.30am - 11.00pm
  • setiap hari ye.....[mereka tiada hari cuti...& tidak perlu utk menutup operasi]
  • Harga tiket utk dewasa = RM10 & kanak-kanak hanya RM5
  • boleh naek dr Banda Hilir ni [lokasi dia dekat ngan muzium samudera (yg bentuk kapal tu lah kan) & bertempat kat belakang bangunan Quayside] or leh naek dr taman rempah

muka org teruja nak naik boat..hehehe
pdhal bersesak2 ok!
giller ramai org tym tu
xdapat nek gondola kat venice...dpt nek cruise boat ni kat melaka ni pon dah kire orait!


view b4 nek boat tu...
dah senja ye uols...

antara view yg leh di tengok sepanjang sungai melaka...
owh ni..Eye On Melaka...hehehe
aku lom berkesempatan jengah ke sini...tgk dr jauh jek...
erm lokasi dia kat Tempat Bas Express yg lame...belakang Ocean/berhampiran hang tuah mall..

Dalam gambar ni:-
  • Rumah Melayu Melaka di Kampung Morten, yang terletak berhampiran Eye On Melaka & belakang Pasar Besar Melaka yg lama.
  • Bangunan lama yg masih dikekal kan di sekitar kampung jawa & jonker walk [terasa seperti nk beli sebuah rumah tu,..utk di jadik cafe HALALan TAiBan :) ]
  • eye on melaka

Dalam Gambar atas ade:-

  • colorful water fountain kat Jalan Kee Ann [kire kalo lalu dr Masjid Al Azim tu [belah kiri]....straight jek masuk jln mata kuching...ha depan tu jek lah....heheehe..dekat2 ngan hospital putra, melaka
  • Church ape tah...kat ngan Bangunan Merah tu...

dan tempat ini sesuwai utk nyiok kebana memperabiskan duit...kalo xdpt pegi ke Jonker walk..you pg sini pon boleh..sbb mcm2 ade jugak..cuma harga xmacam jonker walk..harga2 di sini cume semacam jek..hehehehe

owh lupe...Quayside ni kire Pusat Jualan Kraftangan Melaka..kalo dulu kala uols mai melaka...semua kedai2 kraftangan ditempatkan kat depan Afamosa & depan dataran pahlawan tu kan..skrg semua dah dipindah kan..ke sini or kat samudera **** [lupe plak name bangunan depan Muzium samudera] or ade kedai yg dah berpindah dalam dataran pahlawan megamall tu...

odw nak balik ke kereta....ternampak pertunjukkan kat Jonker Walk..tp aku xtau ape yg mereka pertontonkan...haih*..dah letey..malas dah...dah lah nk redah lautan manusia lagik kan..huh~~~

NEXT, aku nk serang sini..nnt leh wat review pasal tempat ni plak kan..hehehehe
& aku nak jugak cube Melaka hopon hopoff ni..hehehehe


So, Tunggu lah...ek...bilenye..xtau lah hamba...hehehe
[gamba bas ni bukan aku yg snap...tp ehsan dr mr.google..hehehe]

**coming soon [xtau biler..hehehe]..akan ade Arab City [ni rasenye kat Pulau Melaka yg dah tersadai tu]...kat area sungai ni...akan dibuat Bazaar Arab..ala2 night market version Arab akan dibuat kat Kampung Jawa aku rase....kalo jonker walk..ala2 kat hong kong [perasan dah aku]heheehe...maybe kerajaan melaka nak naik taraf kawasan tersebut..xpelah..tunggu jek...maybe 10taun lagi dah siap...dpt lah DD..bawak anak2 ribena dia ke melaka tym tu..ahaks :P

Nota Kaki: Macam-macam ade kat Melaka kan?...so, ape lagi..bawak lah kaum keluarga..sanak saudara ke Melaka [iklan xberbayar ok!]

Comments

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.