Skip to main content

Sluurrrpppp

Rase seperti berat badan bertambah 4kilos sepanjang 2hari duduk di rumah....lallaalala....

Sabtu lepas, My mom plan nk wat sedikit kenduri...erm reason kenduri tu diadakan? erm saje jek...no specific reason...ekceli wat kenduri doa selamat & kesyukuran sbb mase raya aji..sempat wat kenduri arwah jek kan....makanya, aku kene lah balik kampung kan weekend lepas...huh~

start dr pagi sabtu..bergotong royong lah aku mak aku adik aku mak sedare aku ngan kengkawan mak aku utk menyediakan bahan2..ngalahkan kenduri kawen plak..keh keh...tp kenduri kecil-kecilan ni mmg tetap meriah ok..semangat tolong menolong org kampung ni lain macam sikit kan..huk22...makanya..kene lah sediakan makanan TGH, minom ptg...walhal kenduri nye malam kan..yolah org yg dtg gotong royong tu perlu di jamu juga kan...

utk TGH...tu mak aku ngan mak ngah aku sediakan [xdpt makan asam pedas mak ngah munah kat kota laksamana..dpt makan mak ngah aku nye masakan lagi heaven..hehehe]....asam pedas...ikan parang...huh..meletop ok rasenye...rase seperti nk hirup jek kuah tu mcm sedut mocha ice blended yg dibeli kat pasor malam...pehtu sayur kobis goreng telah ditukar kepada menu cendawan goreng...alamak..xleh kontrol napsu makan lah jawabnye..ngan ikan goreng & telor masin & timon tu menambah rase kan...huhuhu..xleh tahan ok! aku melantak nasik sepuas2nya..ahaks...
owh lupe air bandung tu terbek ok! sedap xterhengga rase seperti xperlu minom dikedai sudah...

minom ptg plak..disediakan mee goreng & teh O saje [xdek gamba plak]

ok..mlm sabtu berlangsung lah kenduri....& lauk utk kenduri tu cume....asam pedas ikan tengiri, sayur terong, kari daging, sambal belacan, telor masin, rojak yg sangat marbeles, ikan cencaru goreng & limau mandrin..tu jek kot...gamba mase kenduri ni pon aku xsempat snap ye...sbb phone ke camera ke semua dlm bilik...xleh nk masuk bilik tym tu...

& air plak...Sirap bandung....teh O & teh tarik terbaek...tp paling lawak lah...air bandung tu aku ngan adik2 aku yg buat...serius xcukop ok! siaptgh kenduri tu..adik aku kene ke kedai beli stok eskrem soda & susu lagik..hehehe pehtu leh plak ade org nk tapau bwk balik...wakakak..lawak xlawak...mmg gelak terbahak2 kitaorg...seb bek kat umah aku ni mmg ade pelastik pelbagai jenis [dibeli sbb aku kan suke tapau makanan dr umah]..tup2 diguna utk bungkus air plak.. lagik lawak teh tarik tu pon ade org nak...amik lah...selagi ade stok..mcm nk bukak kedai air plak..huhuhu :P

Nota kaki: Kene diet nasik blk..supaya weekend ni leh melantak nasik kenduri kawen pulak~

Comments

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.