Tuesday, March 2, 2010

KL-Dabong-Jelawang

Weekend yang panjang, akal pon panjang, langkah lagi lah panjang, perjalanan yg panjang harus ditempuhi, maka masa yg diambil pon panjang lah jugak nya kan, lalu lena yg panjang terpaksa disingkatkan dek kerana membahagikan masa berkualiti bersama2 rakan-rakan yg panjang pendek yg jarang ketemu.....makanya...berborak panjang lah kami...hehehehee sambil menunggu masa yg panjang yg perlu ditempuhi melalui perjalanan yg panjang jauh.

** ok lah "setop" merepek. Sempena Maulidurasul yg lepas, cuti 3 hari kan..dr Jumaat-Ahad & aku telah menambah cuti lagi sehari pada isnin [mmg alhamdulillah aku amik cuti..kalo idak...kompem kene EL lah jwb nye....byk sangat perkara yg "kita hanya merancang...tuhan yg menentukan segalanya"] Aku dan kengkawan telah sepakat utk naik Tren Ke Dabong bagi melangsaikan misi melepaking di Kem Baha, Jelawang & Some of them ade yg akan meneruskan misi menawan puncak Stong [owh aku mim alip lam sim nak mendaki ke puncak tu...dulu dah penah kan....lagi pon mendaki nk sampai ke kem Baha kat jelawang tu pon aku dah rase maha azab] hehehehe

**dabong...nantikan kedatangan aku**
[poyo jek..pdhal tym snap ni dah smpai pon]

Khamis petang lepas keje...aku menumpang sharna smpai ke Putra, KJ[sbb mo cepat naik bas...mmg lmbt lg lah aku smpai umah]. kene bergegas sbb aku ngan DD kene smpai KL Sentral awal sbb nye kitaorg bwk byk ration yg belom diagih2kan lagi..huh~ lagi plak, beg aku lom abis packing...sengal kan..suke wat keje last minute. lepas solat asar & mandi manda seround...& makan Separuh jalan [sbb xleh abiskan nasik..hehehe] aku ngan DD teros gerak ke KL sentral...sampai sana dlm kol 7pm...erm ternmpk Kak Lin & Yus [awal nye mereka smpai] aku plak teros ke surau utk solat maghrib & jamak lah isya' skalik kan. erm...pastu..ke bank utk setel kan utang piutang terlebey dahulu..kang xtenang perasaan aku kat Jelawang tu..huh~ tp serius...rase nak mengamuk ngan CIMB jek mase tu..dah lah cash deposit ade 2bijik jek..tp seketui dah out of service, pehtu yg lgi satu wat perangai xmo terima semua wang..ko bayang kan dah lah org beratur tu panjang berjela, pehtu nak kene try byk kali..tu pon mmg xkan suksek lah utk semua wang....makan 30min jugak lah aku beratur menantikan turn aku kan....ini ala2 dah leh bikin aku mendidih lah kan...dah lah jam dah menunjukkan angka 8.05pm...tren gerak kol 8.30pm. kesian DD yg kene jaga barang.

Sampai jek kat tempat berkumpul...mmg dah tiba waktunya utk berlepas..hik22...

1...2..3 langkah...dah lah beg berat....aiyoooooo kene dok dlm tren lame lagi kan..adoiyai..nyosal xbeli executive coach nye seat..leh tido baring2 kan....tp ater nk backpackers style kan.,.layan kan ajo tiket RM27 sehala...heheheehe

"ok...semua duduk, cikgu nak cek kedatangan nih!"

Biasa lah..kalo bebudak ATAT ni dah berkumpul kan..kompem lah wat mcm umah sendirik....almaklumlah mereka ni pantang jumpa....dlm tren yg goyang2 tu pon macam2 games kitaorg main mlm tu [pd kak gee jgn lah salah anggap pasal games yg pelbagai ni..sbb semuanya berlaku pd kala waktu malam tp suasana terang benderang ye, anak didik kak gee masih di atas landasan keretapi ketika itu..hehehe]

oleh sebab malam masih muda & belom kol 12am..dah smpai GEMAS. kat sini mmg keretapi berenti lame lah kan...makanya...turun lah buang ape yg ptt...& isi ape yg ptt...oleh sbb ptg tu mkn separuh jek...tangki ku yg separuh lg kene isi lah kan..kang dok dlm tren goyang2 lambung2 tu...mau terburai isi perut..dah kosong..aku jugak yg hazab tahan gigil kelaparan kan..makanya..beli dulu..sebungkus nasik lemak makcik kat stesen keretapi tu...sebungkus RM1.50 jek.

Nasik lemak yg aku rase sgt enak pd ketika itu..sbb panas lg
tp sambal dia mmg sedap lah
nyum nyum

tgk tu...salah sorang mangsa yg sedang menikmati keenakkan nasik lemak tersebut
Setelah sudah makan..masuk balik...& sambung borak2 sampai lah terlena diulit mimpi indah yg sangat tragis...sbb asik lah terganggu dek kerna kene langgar org yg lalu lalang..aiyo...tido blk..mimpi lain plak....sampai aku xingat lah ape yg aku mimpikan..hehehe

& akhirnya..setelah berpuas ati ngan perjalanan yg panjang itu..makanya...

Hello Dabong!
Gambar atas ni....tym baru bgn tidow
owh tipo..xdek lah baru sgt,,,pdhal dah melantak sepinggan nasik as our brekpes pg tu..almaklomlah...jap lg kan nk pegi menoreh getah mendaki

**Ceriakan muka kami? walaupon baru bgn tido**
[yg ni betol....bkn baru bgn..baru kuar dr perut keretapi tu]

nilah suasana ketika baru sampai

Kedai makcik air sirap 30sen
[itu dulu lah mase 2004...skrg ni..xtau plak..teh o ais dah RM1 kan]

serius dah maju ok..ade LCD besar cap SInger lagik ha,,,aiyooo..dulu punye lah hazab...

& membedal sepinggan nasik kerabu..tp sedih..nasik bukan kaler biru]
ni jek dah RM3 ok..dulu rasenye sehengget 5 kupang jek
& utk ke Resort...dah xperlu naik boat/sampan dulu...sbb jambatan udah siap..makanya..naik van teros smpai resort dr stesen keretapi Dabong tu.

Cerita seterusnya...akan disambung minggu depan..yeee~~~

5 comments:

cyanamoose said...

amboiii.....lamanya sambung minggu depan? apo ko mo bikin? peram gmbo kah?

saifurudin said...

tu ar pasal lamo sungguh nak sambung .. huhu haish

zakiahck said...

amboiiii...beshnye sempat b'backpacking kn..sungguh ektip!!
cpt la sambong cite mingu nie ade 5ari lg ma hehehe..:-p

didi said...

peram gambo pastu smbung trip laeng puler. aiyo mcm kite g berdue gitew. romantika amatssss. bakpe la buh muke selenge tu.jatoh saham ai noks.

Yun said...

cyana, sepul, Ck: erm terpakse peram sbb gamba semua dp camera org laen..aku xbwk camera...aku juz bwk cokia aku jek...tu jek yg ade as intro entry..hehehe..mmg ade lg 4hari bekerja..tp esok aku last keje..khamis dah cuti blk..smbung berbackpack ke tempat laen plak...cuti taun lepas byk lagi....hehehe

DD: romantika lah sgt..romantika di tampoi ke romantika yg juai brg2 decor umah english style

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...