Skip to main content

Ada apa dengan Nama

Ini Tag lama, berbelas hari yang lepas, baru kini perasaan nak menaip tu muncul setelah aku merasa super duper stress mengupdate manually status claim. Owh ni masalah kerja, sila abaikan. Sebab terpaksa buat manually kerana beberapa perubahan yang berlaku dalam biz proses nya. Tiada cara lain melainkan ubah cara manual. Kerja ni memang memerlukan extra ketelitian kerana melibatkan duit..hehehe

berbalik pada bebelan asal adalah untuk menjawab tag dr nyiok kebana yang meminta ahli GGO untuk mencerita serba sedikit asal usul nama.

Bagi aku, nama aku biasa jek, tak masok kategori budak subang nya nama, tidak pula terbabas masuk golongan klasik nya nama [ni aku suka] dan tidak pula tergolong dalam nama-nama yang pelik.:)dan yang paling penting nama aku mempunyai makna yang baik-baik..hehehe

Khairunnisa - Sebaik-baik wanita

amacam cantik kan makna dia.

tapi yang menyedihkan, aku tidak menggunakan nama aku sepenuhnya untuk kegiatan harian ku, di mana silapnya aku pon tidak pasti, orang sekeliling aku memanggil aku dengan nama Yun, tapi mak dan ayah aku biasanya panggil aku kakak or khairun. Menurut cerita mak aku, sebab aku penah tanya kan, hehehee macam mane leh dapat name aku? erm mak aku jawab simple jek, masa mak mengandungkan aku, ayah aku kursus di KL, dan selalu lah sembahyang kat masjid negara sbb dia kursus area tu jek kot. & ayah aku mintak lah pendapat imam masjid negara pada ketika itu, yolah orang baru 1st time nak dapat anak, mane ade pengalaman nak tenyeh ape dalam surat beranak tu kan..hehehe makanya, ustaz tu mencadangkan Khairunnisa utk perempuan & khairi sekiranya lelaki. dan dan aku keluar sebagai perempuan kan, maka dapatlah aku nama Khairunnisa, dan khairi tu pula makayah aku simpan untuk anak lelaki. & kebetulan rezeki, adik aku yg ke-2 adalah lelaki, selamat dah makayah aku, xperlu pening memikirkan nama kan..hehehe

macam mane dapat Yun ni, aku pon xpasti, yang aku tau..kazen-kazen, kawan2 kat kampung, sedare mare dekat jauh semua panggil aku Yun, kalo korang cakap Khairunnisa, confirm semua nganga xtahu sape kah itu..heheehe...serius deyyy..kazen-kazen aku kalo ditanya name aku sebenar ape? aku leh kerat jari mereka tak tahu, tapi sekarang dah tahu kot, sebab kat fesbuk nama aku, aku letak nama dalam ic kan..wakakaka

dan mase aku masuk asrama di tingkatan 1, kebetulan aku perkenalkan diri sebagai Khairunnisa & nama glemmer Nisa, bertahan sekejap jek, sebabnya, budak sekampung aku iaitu si moon tetap memanggil aku YUn, hahaha makanya, lama kelamaan semua orang panggil aku Yun, sampai lah aku abis sekolah, tapi syiok ketika sekolah. kalo nama kena panggil utk kesalahan, confirm orang xtahu sapekah gerangannya kan..heehhee kira terselamat lah.

ade satu situasi ketika aku di ting.4, di mana dalam dorm aku ade 3 org yang nama same macam aku cuma berbeza sikit [khairunnisa -Yun || Siti NurKhairunnisa' - Siti || Khairul Nisyak - nicak]. kami tiada masalah pasal nama ni sebab masing2 berlainan umur. tapi paling menyentap kan aku, kakak dorm aku nan sorang ni merangkap ketua pelajar pada ketika itu, tidak tahu nama aku. boleh? sebab nya, masa ujung tahun kan wajib ade jamuan dorm & penyerahan gift vagai kan. dia pelik sebab ade 3 khairunnisa dan bila, aku mengaku yang sorang lagi adalah aku, boleh plak dia gelak terbahak-bahak sambil menayangkan muka tak percaya. damn! nak nanges jek rasenya. makayah aku bagitau name aku tu. siap aku suakan IC aku ok! baru lah dia percaya, setaun dok sedorm boleh plak dia xtau name aku, & dia kate,"owh name khairunnisa aman yang selalu naik utk kesalahan2 tu kau lah ye" ye memanglah aku kan, tapi aku mane ade jahat sangat kan! takat datang lambat sebab nak kemas dorm , xpergi prep petang sebab tertido, xpergi riadah sebab sibuk membasuh baju, tak turun semayang maghrib berjemaah jek..bkn nye xsemayang kan, cuma xsemayang berjemaah jek & kadang2 masalah tak turun kuliah subuh sebab mate kelat sangat..hahahaha std lah budak asrama nak mencuba jugak kan. kang jadik skema sangat kene pakai spec john lenon plak kan. ahaks

dan masuk universiti pon, terus jek aku guna nama Yun, sebab bila aku introduce nama aku Khairunnisa semua buat muka pelik. ye ye, takkan aku nak kate aku tipu ni, name aku khairunnisa.[boley?] Pergi gym ngan murni pon org dok ingat name aku murni & murni plak name aku..deyyyyyy sentap i tau!

dan bila kat bernas dulu, orang selalu komplen, ape email ko? no phone ko? carik dalam list staff tu xdek pon name ko yun..hahahahaa memang sampai ke sudah korang xkan jumpa nama aku, kalo dah search guna keyword "YUN"..ngeh33 [^_*]

Tapi ade jugak geng aku yang lain panggil aku Ayyun lah, Yuni, Ayuni, Yone, Yon, dan seangkatannye lah, janji lebih kurang sebut, lom ade lagi nak panggil aku nisa..ade berani cubalah..hehehehe..nanti aku bg 2kupang :P

Nota kaki: aku paling suka bila ustazah Salmi sebut nama aku "Khairunnisa'" cukup ngan makhraj nya, mmg best lah dengar, kene berdiri dalam kelas pon aku sanggup kalo ustazah salmi yang sebut nama aku..kekekee, lagi best bila setiap kali dalam kelas Agama, ustaz hairi kompem akan bagi soalan pertama pada Khairunnisa [& paling best, kalo korang yg satu sekolah perasan, kat bilik ustaz hairi ade 1 frame yang tertulis khairunnisa dalam tulisan jawi, lepas tu ade kate2 kot, xingat plak aku..hehehe bangga kejap aku..maybe girlfren dia dulu name khairunnisa kot :P]...dulu pernah lah terpikir nak jek aku tukar name sebabnye asik lah kena soal kan..hahahaa sampai ke situ pikiran aku dulu...hehehe, masuk matriks pon, aku benci kelas kimia sebab confirm nama aku takkan ketinggalan dari kena jawab soalan kat whiteboard..kalo aku terer xpelah jugak, ni selalunya, aku hanya sengih kambeng jek kat depan kelas sebab tak reti nak jawab..wakaakakaka [seb baek xdek orang yang rakam gambar aku sengih kambeng tym kat kelas tu dulu..kalo tak jatuh saham I]

Dengan ini, aku nak buat tambahan, ape kata, yang lain-lain yang teringin nak share asal usul atau cerita menarik mengenai nama anda, persilakan lah, dan jangan lua tinggal link anda untuk saya baca di comment or di chat box belog saya ni. Boleh lah saya tumpang sengeh ketika membaca cerita anda kan..

Comments

cyanamoose said…
betullah... kalo panggil jek si yun..pasti akak teringatkan ko.. kalo khairunnisa tu cm kene pk sekejap...owh..anak pak aman.. haaa YUN la tu... ahaks!
ganas giler kor yun....!!! ayat x hingat tuh....rasa nak gelak guling-guling nie ha,!!! sekolah agama perempuan lg tuh,,, ha,,ha,, tp itu lah kelebihan kor yg x bleh luper sampai biler,, muker selamba,,,mcm x bersalah jek,,
Yun said…
cyana: tu lah ko pon kan mengalami masalah kalo angkat call dulu ek..kekekee

eja: damn you, aku dah nak buang muka selambe tu ok! tp mmg aku innocent kan? wakakakaa tp kan ija ade lagi satu cerita best, ade lah sekali tu aku beli barang kat seseorang yang aku kenal, lepas tu mintak name & ic..semua lah kan..aku sms dia nama & ic aku, boleh plak dia marah sebab aku salah hantar name, nak jek aku maki, aku yang lebih tau ke kau yang patut tau name aku sape kan..lepas tu aku call ckp mmg tu nama aku, siap leh gelak terbahak2...memang rase nak tumbuk jek muka orang tu kalo ade depan aku kan!hahahaa
Yun said…
lupa..aku ade edit sket..ade beberapa ayat aku tambah, sbb semalam aku main atip jek, xbace balik kan..hahahaa

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.