Sunday, September 5, 2010

Iftar @ Kak Nor House

Ni cerita baru jek. Berbuka malam semalam. Dek kerana, kami dah berpecah, Kak nor masih di Bernas, Murni even sekampeni ngan aku tapi kami berada di lokasi yang berlainan. Memang jarang sangat jumpe tu yang plan nak berbuka bersama. Walaupon, majlis ni utk kami bertiga di tambah ngan suami si Murni jek dan anak Kak Nor, tetapi lauk pauk nye macam nak buat kenduri. Tu lah melayan kan selera mak buyung, kesian plak, nanti anak dia ngences plak bila kuar nanti..miahaha

Macam biasa, tak buat kat rumah murni, mesti rumah kak nor lah jadik mangsa, kalo rumah aku, tu dalam mimpi ajolah..miaahaha....kang mcm2 masalah....kekekee

ok, seawal 2.30pm aku dah sampai umah kak nor. biasa lah gossip2 dulu lah kan...layan Tv dulu..dah nk kol 4pm baru start aktiviti potong memotong...& aktiviti memasak menyusul pula...

dan utk berita menyedihkan, aku lupa lagi nak snap gambar masa mula2 makanan terhidang..dah abis makan & tersandar kekenyangan baru lah teringat..dan hasilnya seperti ni aje lah ye...

Gulai lomak berapi ketam...serius ketam dia besar2 & sangat puas makan! Yummy~~~ didier drogba..sila meleleh tengok ini gambar!..miahahahaa...kalo orang nogori [kak nor] yang masak gulai lomak berapi ni..memang mengancam lah kan rase dia...periuk besar ok! [amik gambar periuk sekali tu..miahahaha]
sebab dalam hidangan tinggal ni jek ha...sungguh lah.....rase-rasenye, berapa lah kalori malam semalam kan?
Siakap 3 Rasa, tapi aku tak tahu cukup 3 rasa ke tidak, ke ade satu rasa or takde rasa ke kan,...sebab aku puasa ketika masak lauk ni kan...miahahaa....memang lah kan mak buyung tu request...peergggggh mcm makan utk puasa 3hari tanpa makan2 ape2..kekekee

dah lah 1st tym uruskan siakap tu xsendiri, baser kat kampung mak aku mmg xkan suruh aku buat sebab lembap dia kate..kekekee yolah insang dia bapak lah keras kan...kekekee penuh perasaan aku mengejakan ikan tu smlm..kekekeke
Kailan Ikan masin, oleh sebab sayur ni nmpk kurus2 jek, maka ni hasil air tangan kak nor lah kan..ahaks....makan sayur ni, xperlu kunyah. telan terus pon xpe..kekekekee
kerabu mangga, ikut resepi dalam internet..kekeke aku lah tukang hiris mangga tu, sebab tu macam2 size ade & semua nya kasar2...well~~..kekeke kalo kak nor potong kompem masuk mulut..terus ke tekak kan..ahaks tapi, perahan air limau terlebih, maka kerabu ni terlebih masam..miahaahhaaa
ayam goreng kampung pon ade....pergh pagi td sahur pon aku makan nasik ngan ayam goreng ni dengan kerabu mangga tu jek [hasil tapau mlm smlm]. layan siot......
Bandung Cincau....serius sedap, dah lah air ni siap awal jugak..meleleh lah tgk tym puasa semalam kan...kkeekeke godaaan
dan spaghetti Murni yang nyum nyum.....yummy, terlupe nk snap, tapi ni gambar adam ngan dedek yang melantak spaghetti utk kali ke-2 tym ni dah kol 10pm kot...hehehee supper lah kot..miahaha orang lain dah tersandar, bebudak ni boleh plak lapar balik....memang sedap lah kan spaghetti tu kan...
aiyooo adam, abis semau orang ko call & sms ek? & muahahaha seb baek lah ko xcall polis ke bomba ke...kekekekee
ok dedek ni maintain...makan mee spaghetti jek tanpa kuah..giller lah..kalo aku lah kan..kompem xleh telan dah..kekekekee tu lah kan...makan bebudak....

aku rase bebudak berdua ni lapar balik sebab telan banyak asap kot mase main bunga api...huk22...

Nota kaki: Ade lagi satu, agar2 buah si murni..lupe nak snap , tapi ade semangkuk dalam freezer aku sbb biasa lah kan..hasil tapau semalam...dan xsabar nak tunggu malam ni plak, berbuka bersama GGO.

2 comments:

Queenin Murni said...

siakap 3rasa ko success. sedap. aku baru makan buat sahur pg tadi.. hehahahhaha! sahur sebelum tu, aku belasah ketam and ayam jek..

tq kak nor.. makanan lazat2... 3hari makan xhabis tu!!! :P

Yun said...

hoho....nnt leh buat siakap 5rasa plak..wakakka

aku rase menu ko lebih kurang menu sahur aku lah..tp cume gulai ketam aku masih beku dlm freezer tu...buat berbuka nnt lah kot. smlm bersahur ngan ayam jek...pg td ngan ikan siakap...gille makan sorang2 sengkak perut aku pagi2 bute kan.

tu lah tq pd tuan umah kerana, 3hari xpayah pikir menu ape nk di masak tym sahur..kekekee

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...