Skip to main content

ATAT @ Hatyai = HaTTaT 2011

Bersiap sedia untuk merasa lenguh biji mata [ada ke?], lenguh pinggang, lenguh tengkuk kerana ini adalah entry paling panjang yang pernah aku karang, biasanya aku asingkan ikut episod yang aku rasa sesuai tapi kali ini berlainan sekala, di mana ak cuba untuk menceceh sekali rap jek. tak perlu ada istilah hutang di kendian hari. Percutian ni dirancang masa akhor tahun lepas, macam dah lama jek ek, walhal baru 40 hari berlalu kot.

Ok seperti yang aku dah bagitau kat entry sebelum ni, trip kali ni seramai 27orang dewasa dan 2 org kanak2 terlibat dalam XPDC bajet kali ini.

Bertolak dari KL Sentral dengan menaiki keretapi [aku lupa nama nya apa, tp KTM punya lah kan..kalau dabong aku tau lah WAU express kan] jam 9pm. Kali ini selesa sikit dengan memilih katil. Sebelum tidur hendaklah pekena game seround dua sebelom mata layu.

Kali ini mereka pekena Catan. aku baru lah reti main sbb aku baru tengok betul2 corak permainan nya. selama ni aku tengok kejap2 jek. port terbaik adalah depan katil aku. bagus lah tu, terang2 aku kena tengok & kena tahan mata. hahahahaa
Selain catan, aku teringat kat game risk, tapi amir dah xmau bawak game risk sbb berisiko tinggi tak boleh tidor langsung..hahaha dan seala jenis mak nenek permainan yg boleh di mainkan dengan menggunakan daun terup ni. ni game murah namanya..huahuahua

Alhamdulillah selamat sampai ke padang besar dalam kol 8am. kaunter tak banyak buka, maka makan masa di sini. tapi enjoy sebab beramai-ramai kan.


aktiviti di dalam tren dan di padang besar. yang mengira duit lah. cek bajet lah, tukar duit dari money changer bergerak. sakat menyakat lah, biasa lah tu. yang pasti perut aku lapar pah time ni.



dan akhirnya kumpulan kami selamat sampai di stesen Hatyai pada jam 10am waktu malaysia, kalau waktu Thailand dia lewat sejam.




dan dari Stesen Hatyai, kami menaiki Tuk Tuk [pengangkutan rasmi di sana] untuk ke hotel. owh bayaran utk Tuk Tuk ni hanya 20bath sekali naik lah. dalam 2hengget sahaja.




dan sampai lah kami ke Hotel yang telah di booked oleh organizer. Hatyai Palace hotel oklah. not bad sbb ada aircond..muahahhaa

masuk bilik masing2. owh aku sebilik dengan alina & black syaza. kaki sembang semua...seb baik kan. dan setelah merehatkan diri selama 1/2 jam, semua kena berkumpul dilobi untuk aktiviti yang pertama iaitu ke air terjun. Nama Air Terjun tu Tone Nga Chang. yelah kot. salah eja mintak le mahap yek. air terjun ni memang best. sebelom mandi, kami di sediakan makan tengahari iaitu nasik ayam madu. sedap uols, kat Hatyai ni sebenarnya tak lah susah nak cari makanan halal.


dan memang aku suka sangat air terjun ni. tapi tempat best mesti sekejap jek kan. boleh lah dari tak merasa langsung. owh kat sini, nak masuk ke waterfall kena bayar 200bath sekepala. bapak lah mahal, kalau malaysia dah kategori pergi masuk ke mana2 taman tema air kot. hahaahaa
walaupon negara thai ni macam tu, tapi aku kagum jugak, tong sampah susah nak jumpa, tapi bayangan sampah merata-rata memang payah jugak nak jumpa, kira bersih lah tapi tak dek lah macam singapore kan.

lupa pula, perjalanan dari hotel ke air terjun dalam sejam lah juga. kami sewa van sebanyak 2 buah. muat2 jek 27orang tu. ahaks
owh iklan sebentar dengan gambar Siti Salsabila. balik dari air terjun, terus balik ke hotel untuk bersiap2 utk shopping di market di bandar. kat hatyai ni, makin malam, makin happening...almaklumlah kompeks pink pon mulalah pasang lampu kaler pink kan..muahahaha
tang ni aku rasa orang lelaki lebih teruja kot.


macam-macam ada, market ni ala2 kat petaling street jek. or jonker walk kan. dapat lah aku rembat sehelai t-shirt & fridge magnet. sbb memang aku dah berniat takmau shopping benda lain kan. tapi end up aku terbli jugak beg/raga utk mak aku.


kat sini aku lebih teruja nak cuba makanan dia..sebab ada pulut pelam uols...i kan fan pada pulut pelam ni..terliur plak

somtam pon ada. air kelapa tak ketinggalan., nasib lah kat umah kampung memang melambak air kelapa. maka aku tak heran.



tak lupa jugak aku terpaksa beli selipar seploh hengget gara2 croc aku putus kat waterfall sbb terselit kat batu..hahahahaa tak pasal2 dapat selipar baru kaler merah. kat sini, ada yang reti cakap malay, dan ramai yang xreti cakap malay dan hanya tahu count jek dalam english....even payah tapi peniaga sangat baik hati utk memahami apa yang kami inginkan.


dan malam itu, kami makan besar di restoran hamid. see, tahniah pada AJK makanan, sebab makanan mencukupi [memanglah cukup, aku bijak duduk dalam golongan wanita kan] sapa yang duduk bahagian budak lelaki jek tu, nasiblah tengok kerakusan bebudak tu makan kan.

dan malam keesokannya pon aku, alina & miji sekeluarga makan kat hamid ni jugak sebab lauk pauk dia sedap mengikut tekak rakyat malaysia. menu kat sini majority di tulis dalam 3 bahasa, iaitu malay, english & thai. maka jgn tersalah pilih plak kan.

dah abis makan, sambung ronda, sakan bebudak ni shopping t-shirt. tapi serius memang menarik t-shirt kat sini..well ater thailand syurga baju murah2 kan. setel semua, majority balik jalan kaki ke hotel, tapi aku & the gang naik Tuk Tuk, kesian kat baby salsabila kan.
keesokanya, perjalan di teruskan. singgah makan pagi kat kedai yang mahal. roti canai yg cenonet tu sehengget 5 kupang tau. marah I. owh sini famous otak2 goreng dan otak2 kukus. tapi otak2 kukus tu dah macam sata jek rasa dia.
perjalanan di teruskan ke Songkla. tempat ni aku xtau nama dia ape. tapi patung ni tidur jek keje dia.muahahahaa panas terik time ni

sebenarnya, kami ke pantai dahulu baru lah melawat patung tu kan. tapi malas aku nk tukar gambar ni turun naik kan. pantai yang di serang adalah, pantai Samila, dapat lah bergambar ngan ikan duyung emas..auwwmmmmm kat sini ombak jahat sebab tiba2 jek dia membasahkan seluar aku....ombak dekat sini kuat.


dan bergambar ajelah kerjanyakan. nak mandi tak sesuai kan. maka main2 pasir ajelah..muahahahahahaaaahahaahahahahah
dan masih bergambar,,, dekat kucing, dekat kapal kapten jack pon jadi sasaran prop utk sesi photography. camera toksah cakap lah memang banyak.

dan balik dari pantai singgah ke masjid dan kemudian singgah ke kedai jual makanan. well, aku berjaya tak beli apa2 pon memadangkan semua makanan tu boleh di dapati di melaka dengan mudah.. muahahahahaha
tamat jek sesi membeli belah di kedai kacang2 ni, maka perut masing2 tak boleh nak merentakkan lagu sudah.. bateri abis di pertengahan jalan dek kerana jauh jugak perjalanan haritu kan. dari lagu rock, slow rock, keroncong dan akhirnya bateri habois barulah sampai ke kedai makan.
balun jek lah. air mineral dlm botol kaca tu. disebabkan kena bayar sebotol sehengget maka, aku bawka balik botol tu ke malaysia sebagai kenangan. miahhahaahah

dan sebelum balik ke hotel, kami singgah ke Floating Market. walaupon tak sehebat di Bangkok ke mana tah, tapi aku kagum lah jugak sebab makanan nya xmahal dan senang nak cari makanan HALAL, cuma pork ball hanya 5kupang..seyes bersepah..pahtu murah. fish ball mahal ok! kembang tekak bila baca Pork ball. ngeh222

sebenarnya gambar terlampau byk dan aku takda masa nak memilih, makanya, asal boleh janji ada utk jln cerita ye dak?
orang sangat lah ramai. well tempat aku suka memang sekejap jek. siaplah kena announce ye suh berkumpul segera...ada aku kesah....still lenggang kangkung..aku tunggu pagi tu sejam kot kat lobby kan..rasakan tgu kitaorg pulak macam mana...hahaha macam bunyik balas dendam pula yek..ngeh22 skrg kn bayar cash namanya.
dan tamat lah sesi utk hari itu. balik hotel bersiap2 lepak ke central utk carik makanan. last2 ke restoran hamid lagi [td dah ckp kat atas tu kan]
dan esok nya, seawal pagi dah berkumpul utk gerak balik ke penang naik van. dari penang baru naik keretapi dr butterworth.

dan kat sempadan masa nk cop passport sempat lah tapau makanan utk kunyAh2 dalam van...yolah org van tu xmo berenti brekpes kan. dahlambat katernye..sbb ada yg nk naik bas ke cameron kol 2.30pm dan ada yg kejar flight ke sarawak kan. budak2 ATAT kan dah bersepah2 skrg ni.




dan kami selamat sampai di KL sentral jam 10.10pm, sambung lepak di Ali Care menara TM sampai lah kol 1.30am. sampai rumah aku terus sadaqallah utk mlm tu..serius letih ok naik keretapi siang ni.


aktiviti dalam keretapi semasa pulang, emak bagi makan mangga...muahahah amik ko fozah, jadi emak terus ko kan.
Nota kaki: until next trip...Tata


Comments

Tihara said…
syiok nya trip ni :)
Yun said…
mmg syiok Tihara....sbb pergi beramai2 kan...sangat syiok

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.