Skip to main content

Bertapa Di rumah

Ada orang tanya...bukan...memang soalan pebret kot, apsal aku tak suka bertapa kat rumah sorang-sorang. ok, bukan tak boleh, memang boleh tapi ada limitnya. contohnya 24jam. dah ckp rehat & dah siap semua kerja. dah xtau nak tgk cerita apa kat TV, lepas tu mula-mula zarah-zarah dalam seluruh anggota aku ni meronta-ronta kan. yolah, aku ni bukan nya kuat menceceh tapi aku tokleh tak geng nak bersembang, gilla sawan tgk TV tapi senyap jek, xleh bg response. ishhhh ishhhh....aku study pon kena ada geng tau. ni kan tgk TV kan. kalo study sorang-sorang memang kompem aku dah sampai ke bulan & bintang kan

dah lah aku sekarang ni tidak ada kaitan dengan hobi Tidur kan. ni tym zaman dok asrama jek aku rasa. tengahari td hampir2 aku puasa lagi. tapi nasib baik ada orang buzz kat YM & then borak lebih kurang, terus setuju nk lunch sama. kesian kan orang kerja hari ahad ni. hehehheheee layan kan jek.

kalau kat kampung aku boleh lah bertapa kat rumah sebab mak or ayah aku kompem ada kan. kira geng sembang tu ada, paling paling pon, aku lepak kat luar tu kompem ada yang join. mak ngah aku ke, long munah aku ke...sesiapa lah, rumah aku kan dah jadi tempat derang lepak..hahahahaaa kira akan ada geng sembang lah even makcik-makcik pon. tapi not bad lah sembang, macam2 gossip & info boleh dapat. ahaks.

lari dari topik, sekarang pikir nak laksanakan apa sahaja yang terlintas di hati, bajet + masa + tenaga tolak tepi. macam masa utk menghirup oksigen ni makin berkurangan. terpaksa lah laksanakan sebelom terlambat. sementara di beri nikmat kesihatan & kekuatan tenaga.

Comments

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.

No Plat Kereta dicuri

Perkara kecil tapi impak nye besar.

Sedar Tak Semua bahawa kes kecurian no plat kereta bukan lah perkara yang boleh di pandang enteng/sambil lewa. Perkara ini merupakan satu perkara serius, di mana ianya terjadi kepada sahabat saya sendiri. Kejadian ini baru sahaja berlaku pada minggu lepas dalam rabu mlm khamis, di mana beliau mendapati no plat kereta nya telah di curi, di bahadian hadapan & belakang. pelikkan. kebiasaan, org akan mencuri tayar ataupon mencuri kereta itu teros. Kalo bagi saya lah, itu adalah perkara kecil jek..no plat jek kan...baru berapa ringgit kite rugi. tetapi sedarkah semua, kehilangan no plat ini patut dilaporkan pada pihak POLIS dengan kadar segera & simpan lah salinan aduan anda utk kegunaan di masa hadapan.

Berbalik pd cerita kisah benar yg berlaku pd sahabat saya yg namanya si Jan [Bukan nama sebenar] yg pd asalnya mengingatkan, no plat nya di ambil oleh pihak management tpt kediaman nya, memandang kereta beliau tidak menampal sticker utk parking.tet…