Skip to main content

Taman Negara Kuala Tahan, Pahang

Perjalanan ke Taman Negara, alhamdulillah berjalan lancar dengan cuaca Malaysia yang sangat panas ketika ini.

info ringkas taman negara, berusia dalam 130++ juta tahun. keluasan 4343 km persegi atau 7/8 kali ganda besar singapore. taman negara ini terletak di 3 buah negeri [Pahang, Terengganu & Kelantan]



model sambilan aku. hehehee

dan kami stay di Mat Leon Village.
Kazen si Syah yang membuka kawasan ini utk tujuan perlancongan
syabas, kerana business yang menguntungkan.




tempat ok
mungkin akan datang akan lebih baik sebab mereka dalam proses baik pulih kawasan tersebut



layan lah lepak2 tepi sungai tembeling ni.


damai sungguh aku rasa.



ni naik boat utk aktiviti River Rapid Shooting
serius xleh amik gambar sebab camera aku dlm palestik
hehehehee sayang dowh, bukan waterproof kan
ni dari kamera dik nor



dan ni masa nak ke canopy walk







masa menunggu turn utk naik ke canopy walk


ramai sangat manusia time ni


seeni hanya 1/20 kumpulan yang menunggu..



dan saya dah bersedia TUAN. :P



kena charge RM5 jek.


siap ada tangga ok. gayat sekejap aku


dan tak sah kalo takde sesi bergambar
gambar2 kali ni, dari kamera aku & dik nor.
aku malas nk snap
dan dah mula rasa camera tu berat sangat
nak usha camera compact blk lah nnt


& kena beli yg waterproof. baru lah blh gune tanpa ragu kan



trip kali ini, aku angkut adik aku
biar dia belajar berdikari sket
tapi nampak gayanya
ni 1st & last lah aku ajak
leceh bawak dia ni





owh gembiranya kakak ni kan


aku dan mas
sorry mas, terpaksa guna kereta ko


aku xlarat nak drive


ni lah geng aku masa trip aritu
mcm anti-sosial plak ketika itu



dengan nana yang dah lama tak jumpa
tak sangka dia join kan
owh trip ni pd awalnya mcm tak dpt sambutan
tapi 25org jugak lah yg join kan


see ni jek lah kejenya




abis jek berjalan gigil-gigil atas tali ni,


aktiviti mendaki ke bukit terisek di teruskan


owhhh..pancit aku


bertaun kot tak mendaki...


amik ko...


tercungap2




ni blh salah kan camera...sepatutnya aku gemok lg dr ni.
bila lah nak kurus ni




dekat bukit terisek ni kita boleh lihat puncang Gunung Tahan sekiranya tidak dilindungi awan


nasib aku xberapa baik sebab tak nampak puncak tahan.dan jumpa dengan John Kumbang yang dulu tok batin sekumpulan orang asli


tapi kini dah maju,


dah jadi guider
ni pula tempat perkampuangan orang asli


dari kumpulan Bateq Negrito


asal dari afrika
padan lah rupa mereka mcm orang afrika kan


orang asli bateq ni banyak kat kelantan








ni derang demo cara nak menyalakan api


mereka gunakan kayu meranti & rotan sahaja
kita punya lah beli perabit mahal-mahal yang diperbuat dari kayu meranti2 mahal2 tu utk perkakasan rumah
tapi mereka ni kaya, guna utk menyalakan api jek..
ish ish ish


malas nk korek gambar yang dia gesek rotan & kayu meranti tu.





mereka dah moden sebab dah reti cakap melayu


ada yang reti cakap omputih ok


mcm si John Kumbang tu


dan mereka dah pakai baju mcm orang biasa
dan dah pakai sepatu utk alas kaki
mereka ni masih hidup secara nomad iaitu pindah randah


dan asalnya mereka tiada agama,


tapi menurut guider kitaorg tu,


ada yang dah memeluk agama islam


alhamdulillah


dan mereka juga dah bekerja di bahagian perlancongan


ni tengah demo nak buat peluru sumpit [ape ek namanya..aku lupe]
tengok kehidupan mereka,
aku bersyukur dilahirkan sebagai orang melayu yang tinggal di Malaysia


mereka pon masih untung sebab bertaraf rakyat malaysiakan







eh lupa


2-2jejaka kat atas ni bujang lagi..hahahahaa




ni dia sumpit yang di buat dari rotan jenis yang aku xingat namanya.


percubaan menyumpit.


gambar lain terpaksa di simpan shj


kang aku upload ada plak orang call aku xhenti2 mintak delete..hehehe


ok nama mereka pon dah moden,


baby yang tengah menyusu tu baby boy,


nama dia khairul.


moden kan
nak dekat nama aku dah tu..


hahahahaaa


susah nak amik gambar anak2 ornag asli ni


sebab mereka semua pemalu


dan aku ni dah malas nk tgu


lagipon aku xdek tele lens kan


nanti aku amik lah hasik dari dik nor jek



bergambar bersama keluarga yang dah lama xjumpa.


muahahahahaa
(@@)



see gembira kan mereka
setelah sekian lama xjumpa kaum keluarga

dan tetibe tertangkap gambar merpati 2 sejoli
sesat kot



ni lagi gambar kat Mat Leon Village


restoran dia
baru aku ingat,


aku xamik seketul pon gambar makanan
rugi rugi rugi
sedap tu,


nasi ayam ada, nasi putih ayam masak lemak, BBQ, nasi lemak & etc



http://www.matleon.com/




dan paling best dan dikehendaki


bergambar kat sini



nak ke sini kene seberang sungai
nak seberang sungai kena naik boat





kena lah charge RM1..pegi balik RM2 lah kan



muka orang gembira dpt naik boat..hahahaa



ni syiok sndr...kena tangkap sndr lah kan



suasana di sungai tembeling



tetibe nampak brother ni
terus tanam impian
aku nak beli seketul jet ski ni kalo aku dah kaya nanti
sumpah cool kan



dan dah lama banner ATAT ni tak di tebarkan begini..
Majulah ATAT untuk aktiviti tahunan bersama.






owh milkdeal pon ada promo utk Taman Negara


apa lagiu,


yang berminat sila lah jengah


puas hati boleh booking sesiapkan






http://www.milkadeal.com/deals/rainforest-resort-taman-negara

Comments

Farie said…
panjang betul enrty nyumpit ni. saje je kan... :P

yes, saya cemburu buta~!
xhn said…
nko xmasuk gua telinga ke?masuk tinge kanan kuar tinge kiri.kekekekee

huu masa aku dtg sana selamba je baby utan berkeliaran mcm perasan diri adalah binatang peliharaan seperti ayam atau kucing je lagaknya.hampehhhsss
Yun said…
farie: rasanya, takde lah panjang sangat. seb baek mood mengarang tu xmuncul, kalo tak lagi panjang kot

zaihan: erm gua tu asalnya memang nk masuk dlm aktiviti, tapi aku yg xmo. sebab memang aku xnak dah masuk gua dah..peneng bau tahi kelawar tu..tp kalo gua tu luas...blh di pertimbangkan. sempit2 ni..memang aku leh pengsan dlm tu kot. heheheee

tym aku pg ni..jumpe kesan tapak kaki bab* jek lah..seb baek xjumpe kan.
semut-terbersin said…
eh camne org afrika tu bleh sampai malaysia?siap beranak pinak lagik tu.. ko ada tanye tak?
Yun said…
owh....nak tau ek..sejarahnya begini.

dulu kala kan, semua benua bercantum. maka mereka ni merantau atau lebih senang kata nomad.. ni antara golongan yg sesat sampai ke asia..& xlama lepas tu benua2 ni berpecah...& mereka stuck kat malaysia..hehehe

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.

No Plat Kereta dicuri

Perkara kecil tapi impak nye besar.

Sedar Tak Semua bahawa kes kecurian no plat kereta bukan lah perkara yang boleh di pandang enteng/sambil lewa. Perkara ini merupakan satu perkara serius, di mana ianya terjadi kepada sahabat saya sendiri. Kejadian ini baru sahaja berlaku pada minggu lepas dalam rabu mlm khamis, di mana beliau mendapati no plat kereta nya telah di curi, di bahadian hadapan & belakang. pelikkan. kebiasaan, org akan mencuri tayar ataupon mencuri kereta itu teros. Kalo bagi saya lah, itu adalah perkara kecil jek..no plat jek kan...baru berapa ringgit kite rugi. tetapi sedarkah semua, kehilangan no plat ini patut dilaporkan pada pihak POLIS dengan kadar segera & simpan lah salinan aduan anda utk kegunaan di masa hadapan.

Berbalik pd cerita kisah benar yg berlaku pd sahabat saya yg namanya si Jan [Bukan nama sebenar] yg pd asalnya mengingatkan, no plat nya di ambil oleh pihak management tpt kediaman nya, memandang kereta beliau tidak menampal sticker utk parking.tet…