Skip to main content

Penamaan

Aku baru jek buat sesuatu yang wajib. Tak lain tak bukan, yang wajib pada diri sendiri, tidak pada orang lain. heheheheee

Isnin minggu lepas, aku singgah ke KWSP untuk mengisi borang "Permohonan Penamaan". Yolah kita tak tahu apa yang telah di takdirkan untuk hayat kita kan. makanya, baik buat sekarang sebelum terlambat.

Alah, korang terlambat lah....lambat bagitau nak dapat share sket..hehehe aku dah submit siap-siap pon. dan aku bukan lah nak cerita sangat pasal borang ni,


aku cuma nak cerita pasal servis dari pihak KWSP di mana aku leh bagi 9.5/10. Ini di sebabkan aku hanya mengambil masa tak sampai 30minit utk urusan ni. mula2 ke kaunter pertanyaan untuk ambil borang. kemudian pekerja dia akan bagitau kena pakai pen hitam & isi borang dahulu, kemudian kena photostat IC kat kedai photostat di dalam kafeteria lepas dah lengkap smeua baru ambil angka giliran. mudah kan. duduk seminit dua jek kat kat kerusi, terus no. giliran dah sampai, kemudian ke kaunter dan urusan cop jari kanan & kiri & setel. tunggu lah surat dalam 2minggu. sekejapkan. sebab sayang nak bayar parking xcukup sejam, maka aku pon melantak lah untuk lunch kat situ jek..hehehehe


so, pada sesiapa yang tak berbuat lagi hal penamaan ni, baik lah buat segera. takde lah masalah di kemudian hari nanti.


dan kenapa aku cerita,

sebab tiada cerita apa yang menarik, cuma nak menaip jek, nak bergossip, takde orang online pon kan. nak siapkan kerja, tunggu esok ajelah. line terlampau slow nak bukak sistem ni. malas dah jadi nya.

ha tu mouse baru..hahaha xdeklah baru, terpaksa beli sebab yang merah lama tu dah kena penyakit nyanyuk. kejap ok kejap tak ok. wassalam kan aje kan. hope yang ini tahan lama sket.


ok uols, Asmara dah start.

Comments

semut-terbersin said…
oh part tuh derang laju laa..sbb dia kat belah luar kan? kalu urusan2 lain ko kene masuk belah dalam..situ slow sket..tp still bleh diterima laa compare to ko buat urusan ngan kaunter2 gomen yg lain contoh di jpn or jpj..hehe
eh ada letak % tuk aku tak? hehehe..
Yun said…
owh..kaunter luar tu amik borang jek...yg aku ckp laju tu..kaunter dalam lah...penamaan ni kena masuk dlm lah....nk sign..nk cop jari vagai...hehehee

but overall aku puas ati ngan service kwsp & lhdn & imagration. xperlu amik cuti utk urusan semua tu.

nk print transaksi pon pakai kioks or online. senang aja dahhhh

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.

No Plat Kereta dicuri

Perkara kecil tapi impak nye besar.

Sedar Tak Semua bahawa kes kecurian no plat kereta bukan lah perkara yang boleh di pandang enteng/sambil lewa. Perkara ini merupakan satu perkara serius, di mana ianya terjadi kepada sahabat saya sendiri. Kejadian ini baru sahaja berlaku pada minggu lepas dalam rabu mlm khamis, di mana beliau mendapati no plat kereta nya telah di curi, di bahadian hadapan & belakang. pelikkan. kebiasaan, org akan mencuri tayar ataupon mencuri kereta itu teros. Kalo bagi saya lah, itu adalah perkara kecil jek..no plat jek kan...baru berapa ringgit kite rugi. tetapi sedarkah semua, kehilangan no plat ini patut dilaporkan pada pihak POLIS dengan kadar segera & simpan lah salinan aduan anda utk kegunaan di masa hadapan.

Berbalik pd cerita kisah benar yg berlaku pd sahabat saya yg namanya si Jan [Bukan nama sebenar] yg pd asalnya mengingatkan, no plat nya di ambil oleh pihak management tpt kediaman nya, memandang kereta beliau tidak menampal sticker utk parking.tet…