Skip to main content

Macam-macam hal

naik tow truck lagi kereta aku, 1st time 2012 (bateri kong)..ni bukan sebab tak boleh jalan tapi masalah gear dan jalan super jem..and aku mmg nak hantar kete pegi servis pon. aku malas nak handle gear tu sbb bila gear 1 je lama2 jadi N...jalan jem ni memang menyusahkan kereta aku ni kan... bila jadi N dia payah nak masuk gear..last-last..aku berhenti tepi jalan call insurans mintak tow truck bawak aku pg pusat servis kereta..jimat tenaga aku nak hadap jem...call tow truck insurans bukan kena bayar pon kan..lepas tu... bukan kena caj pon sebab masih dalam kawasan local..meh korang tiru lah cara aku ni...aku boleh tenang2 layan hotfm dlm tow truck tu..sejam lebih kot nak sampai sek.13 PJ tu..kah kah kah...itulah kegunaan bila kita bayar insurans :D 
 
 
 
disebabkan kereta aku masuk bengkel, maka aku takde kereta nak pegi kerja. nak ambil cuti memang tak boleh lah kan sebab sekarang tengah sangat2 lah bz. makanya makayah aku lah yang volunteer mai KL nak tolong anak dia..sorry ye..tak boleh nak pinjam kereta ayah sebab aku tak reti nak bawak kereta manual..sorrylah..gear waja tu aku xboleh nak handle..kah kah kah..tp seronok apa, g kerje orang hantar balik orang amik..perghhh itulah nikmat bila xperlu nak mengomel kaki lenguh..kekeke. bila makayah aku mai, maksudnya dia kena angkut sekali budak kenit ni yang dah gemoksss...selera makan dia entah le...kalo belum time lapar memang dia xmakan lah..tapi kalau lapar memang dia mintak nak makan. lepastu dia jenis mudah, makan semua, nasi + lauk asam pedas + kicap adalah fav dia lah. senang sebab dia geng atok kan. bawak dia pon mudah...nak melalak ingat makayah dia memang taklah..makayah dia yg meraung asik Tanya bila nak balik..wakakakakaa nasib le badan.
 
ni masa kat ikea, belikan barang utk ibu dia.. ajak orang balik sebab boring kena ddk dalam troli lepas tu sebab nak susu..tak malu!
 
 
kereta aku pon dah OK. seminggu jugak lah nak siap. bila kereta dah berusia ni faham-faham lah kan..banyak lah kerenah dia..maka layankan...nak tukar baru tak mampukan...so, redha ajelah.
 

dan ini deknor..dah kawen pon dia. selamat pengantin baru. semoga berbahagia ke akhir hayat. 

Comments

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.