Skip to main content

Bulan Zulhijjah

Apa yang diperoleh dalam kelas sabtu lepas dan ada kawan yang baik hati dah siap taip and post kat FB maka kita copy & paste aje...

untuk dikongsikan bersama.
------------------------------------------------

Amalan di bulan Zulhijjah dr 1-9
✏kelebihan bulan Zulhijjah Allah sebut dlm surah Al fajr ayat 2..
✅Allah Ta'ala berfirman:
“Demi fajar; dan(demi) malam yang sepuluh; dan(demi) yang genap dan yang ganjil”(Al-Fajr:1-2)
📌Majoriti Al-Mufassirin termasuk Ibnu kathir berpandangan bahawa malam yang sepuluh itu ialah sepuluh malam pertama di bulan Zulhijjah, beliau mengambil pandangan daripada Ibn Abbas, Ibnu Zubair, Mujahid dan selainnya.
📌 Begitu juga 'yang genap dan yang ganjil' ditafsirkan oleh Ibnu Abbas dan selainnya sebagai 10 awal Zulhijjah yang mengandungi hari ganjil dan hari genap.
✅Dan cukuplah dengan ayat ini untuk menunjukkan betapa besar dan agungnya kelebihan hari-hari ini kerana Allah sendiri bersumpah dengannya..
✏Allah mencintai pd10 awal bulan Zulhijjah..ibadah yg boleh di lakukan adalah :
📍amalan puasa1-9 @
📍puasa selang sehari @
📍puasa hari Arafah 9 Zulhijjah.
Dihapuskan dosa selama 2 thn, tahun ini dn tahun depan ..dosa besar kena bertaubat..
✏Di samping zikir pagi dan petang .perbanyakkan
📌Tahlil
📌Tahmid
📌Takbir
✏Bersedekah
✏Banyakkan membaca al-Quran dan beserta tadabbur
📌Al Quran itu peringatan. ...kalau tk rasa apa apa atau perasaan ketika kita membaca. .itu tanda kita tak rasa kebesaran Allah
📌Keyakinan pada Allah tidak kuat. ..
📌sesiapa yg bersih hatinya,jauh dari syirik, jauh dr mazmumah, dia akn dapat hidayah ini..
✏pertingkatkan amal ibadah siang dn malam demi utk mendekatkan diri pada Allah.
✏kelebihan malam terletak pd lailatul qadar
✏kelebihan siang terletak pada 10 hari bulan Zulhijjah
✏maghrib hari isnin sepatutnya 1 Zulhijjah. ..
✏Jika tk mampu buat semua ...jangan tinggalkan semua yer.
Jom kita beramal
Wallahua'lam 🌸 
Tmn Hillview
12/9/2015

Comments

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.