Skip to main content

Bulan Zulhijjah

Apa yang diperoleh dalam kelas sabtu lepas dan ada kawan yang baik hati dah siap taip and post kat FB maka kita copy & paste aje...

untuk dikongsikan bersama.
------------------------------------------------

Amalan di bulan Zulhijjah dr 1-9
✏kelebihan bulan Zulhijjah Allah sebut dlm surah Al fajr ayat 2..
✅Allah Ta'ala berfirman:
“Demi fajar; dan(demi) malam yang sepuluh; dan(demi) yang genap dan yang ganjil”(Al-Fajr:1-2)
📌Majoriti Al-Mufassirin termasuk Ibnu kathir berpandangan bahawa malam yang sepuluh itu ialah sepuluh malam pertama di bulan Zulhijjah, beliau mengambil pandangan daripada Ibn Abbas, Ibnu Zubair, Mujahid dan selainnya.
📌 Begitu juga 'yang genap dan yang ganjil' ditafsirkan oleh Ibnu Abbas dan selainnya sebagai 10 awal Zulhijjah yang mengandungi hari ganjil dan hari genap.
✅Dan cukuplah dengan ayat ini untuk menunjukkan betapa besar dan agungnya kelebihan hari-hari ini kerana Allah sendiri bersumpah dengannya..
✏Allah mencintai pd10 awal bulan Zulhijjah..ibadah yg boleh di lakukan adalah :
📍amalan puasa1-9 @
📍puasa selang sehari @
📍puasa hari Arafah 9 Zulhijjah.
Dihapuskan dosa selama 2 thn, tahun ini dn tahun depan ..dosa besar kena bertaubat..
✏Di samping zikir pagi dan petang .perbanyakkan
📌Tahlil
📌Tahmid
📌Takbir
✏Bersedekah
✏Banyakkan membaca al-Quran dan beserta tadabbur
📌Al Quran itu peringatan. ...kalau tk rasa apa apa atau perasaan ketika kita membaca. .itu tanda kita tak rasa kebesaran Allah
📌Keyakinan pada Allah tidak kuat. ..
📌sesiapa yg bersih hatinya,jauh dari syirik, jauh dr mazmumah, dia akn dapat hidayah ini..
✏pertingkatkan amal ibadah siang dn malam demi utk mendekatkan diri pada Allah.
✏kelebihan malam terletak pd lailatul qadar
✏kelebihan siang terletak pada 10 hari bulan Zulhijjah
✏maghrib hari isnin sepatutnya 1 Zulhijjah. ..
✏Jika tk mampu buat semua ...jangan tinggalkan semua yer.
Jom kita beramal
Wallahua'lam 🌸 
Tmn Hillview
12/9/2015

Comments

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.

No Plat Kereta dicuri

Perkara kecil tapi impak nye besar.

Sedar Tak Semua bahawa kes kecurian no plat kereta bukan lah perkara yang boleh di pandang enteng/sambil lewa. Perkara ini merupakan satu perkara serius, di mana ianya terjadi kepada sahabat saya sendiri. Kejadian ini baru sahaja berlaku pada minggu lepas dalam rabu mlm khamis, di mana beliau mendapati no plat kereta nya telah di curi, di bahadian hadapan & belakang. pelikkan. kebiasaan, org akan mencuri tayar ataupon mencuri kereta itu teros. Kalo bagi saya lah, itu adalah perkara kecil jek..no plat jek kan...baru berapa ringgit kite rugi. tetapi sedarkah semua, kehilangan no plat ini patut dilaporkan pada pihak POLIS dengan kadar segera & simpan lah salinan aduan anda utk kegunaan di masa hadapan.

Berbalik pd cerita kisah benar yg berlaku pd sahabat saya yg namanya si Jan [Bukan nama sebenar] yg pd asalnya mengingatkan, no plat nya di ambil oleh pihak management tpt kediaman nya, memandang kereta beliau tidak menampal sticker utk parking.tet…