Skip to main content

Sabah Bah 2008




Kawasan yg di lawati : Sandakan - Sepilok - Kunak - Madai - Semporna - Mataking Island - Pandanan Island - Pompom Island - Mabul Island - Kapalai Island - Semporna - Tawau

tarikh yg terpilih : 19-24 Mac 2008
Ahli yg terlibat : 23 orang

Day 00
Erm kol 9 aku dah kuar umah..naek smarties ke bangsar tok makan mlm..but aku order kuew teaw goreng yg aku xlarat nk abeskan...& then dpt call dr organizer suh kami cargas ke KL sentral sbb bas nk jln da..hahaha will be da last bas of da nite to LCCT..so ape lg....kami cargas...smpai LCCT aku lak teringat nk kene bank in duit ke acc saz..so aku lak berlarian ke maybank tok menunaikan kewajipan ku itu..hehehe so naek je bas..rase lega yg amat....& dlm bas layan blues....xleh tido kan so aku dgr je irama dengkuran one of my membe ..ahahaha [diz will be a beginning of F1 competition..hehehe]ok smpai LCCT ade kami lepak di dragon food court alah food court baru lcct..hehehe not bad..kene lepak smpai subuh kan..lenguh2 sendi aku ..almaklumlah xdpt tido mlm 2 kn..

Day 01
dlm kol 6am..sume org dah berkumpul..sume ade 23org..so kami check in kol 6am coz flight kami kul 7am..hehehe gile awal kan...so dlm flight aku bantai tido smpai lah..aku terdgr...weh 2 dia gng kinabalu..last year aku tawan puncak 2..ni dpt tgk dr kapal terbang lak..rare lah..hehehe & xlame lepas 2..after 2 hours & 45 minutes..kami pon smpai lah di lapangan comei Sandakan....cek imegration & terus naek bas yg dah menanti....as per our planning kami ke labok bay..nk tgk monyet..but xde rezeki sbb tym 2 ujan even xlebat..jzu renyai2..jln nak masuk ke tpt 2 agak horror ngan lori sawit ulang alik..so bas kami xmampu nk masuk ke dlm 2 yg sejauh 15km..last2 bas kami meneruskan perjlanan ke kedai makan./.ahahhaa kami pon melampiaskan nafsu kelaparan di kedai sedap corner..heheh sedap ke? itu anda kene cube sndr lah..& then lepas kenyang..terus gerak ke sepilok tok tgk org hutan..seb baek tym 2 ujan dah reda so dpt lah kami tgk oran1g utan..erm tp kene tgu kol 3pm sbb mase ni lah baru orang2 utan 2 keluar utk makan..depa ni mmg dah di train kot kuar kol 3pm..pelbagai aksi yg di pamerkan...yang "U" mau pon "18SX" hahahahaa lebih kurang 1/2 jam tgk aksi2 yg menarik & sensored...

After dat, kami teros gerak ke pekan sandakan tok check in hostel B&B di sana...cume rm18 pernite..murah bah! so ptg smpai keesokannya kami lepak di hostel ni...erm mlm 2 aku balun melantak di kedau pakcik rambut di mana kedai nyer sebelah hostel kami ajo...pas2 KFC 2 ade wireless access 24hours..gile lah...mlm 2 aku tido awal sbb aku xlarat nk qada' tido a nite b4 di mana kami berkampung di LCCT [xtido 2 mlm 2]

Day02
erm pagi2 dah kene kejut..dah lah tekak aku sakit...ek eleh tym aku reply call dr walkie talkie..ade ke ptt depa ckp aku baru bgn tido..ntah sape nyer suare aku xdpt nk ingat..erm mule pg 2 dgn naek bas lg..gerak ke madai but singgah di batu tulug tok melawat batu yg ade tersimpan keranda lama ..org zaman dahulu kala..menurut kakak yg jaga kaunter 2...bawah batu 2 dulu adalah laut..wallahualam kan..2 depa yg cerita..kene panjat lak tangga nk naik batu 2..perghh pancit jugak lah aku..smpai semput2 napas..pas2 xleh bwk kamera..dah mcm amir je gaya nyer.."no camera please" erm layan sikit lebih kurang pas2 pg ke melawat kawasan gua madai pas2 patah blk ke ayak terjuin..wow best ooo..tp kawasan 2 adalah tulis "kawasan bahaya" sian kat aku yg xreti berenang,.,.sseb baek otak bergeliga...gune jln darat tok smpai ke air terjuin yg terjun mcm ayak hujan..hahahaha..mlm 2 kami kene camping kat ayak terjuin 2 jek..so mlm 2 tido dlm khemah..ahhahaha aktiviti mlm mcm baser maen kad..."game tipu" silent killer dah xbrape minat sbb letih nak kenyit2 mate..so skrg glame game tipu...2la aku pon baru belajar nk main tipu ni...sampai leka xteringat waktu tido..last2 kene jugak masuk tido sbb esok perjlanan akan diteruskan...zzzzzzz

Day03
ha bgn pagi gosok GG cuci muke...xmandi..ahhahaaha sbb smlm dah pulun mandi kn..so pg2 ni sejuk yg amat..xlarat tulang sum2 nak terima kesejukan 2..so xmandi..lgpon nak masuk gua kn..bau pon serupa xyah mandi..busuk jugak..so, conclusion kami reramai xmandi..yg boys jelah mandi..so lepas siap 8.30am..cargas gerak ke madai cave...seb baek cave dia xde yg kene jln meangkak..so ni xperiance aku yg 1st masuk gua besor2 ni kan...kire 2 gua jugak lah redah..mcm2 jumpe....after gua..kami straight ke semporna...smpai kat masjid ade yg mandi n smyg...mcm aku..lepak dlm bas..xlarat nk selongkar brg..nak masuk blk..tgu kat bilik penginapan lah nnt jek...so lepas 2..kamicargas ke dragon inn tok check in...pergh best ooo rumah atas air..hahahahahaa smpai jek..setup tpt tido & mandi pas2 mula perut wat hal kan..almaklumlah aku xmkn dr tgh 2..ahahaha lapo lah..jln merata nk carik kedai seafood yg best but..last patah blk..mkn kat restoran depan dragon inn...erm pergh amat lah lazania..huk33 lepas blk makan aku terlelap smpai ke pagi..depa memekak pon aku xsedo..hahahaha 2la lah aku tym tido...mmmg xkesah dgn gangguan pekikak suare mereka ka...lolongan org2 sekeliling ka...aku ttp zzzzzz

Day04
ok hari ni bersemangat nk bgn coz nak ke pulau..so pepagi lg..aku dah terjaga..almaklumlah tido awei kan mlm smlm nyer..hahaha so bersiap2 dlm 8.30am..kami dah ade kat jeti tok naek boat ke pulau...erm 1st pulau yg kita org teroka ialah mataking island....lepas 2 ke pandanan & last tok hari 2..ke pompom island..pas2 ptg kami gerak ke mabul island di mana..kami akan menginap di resort di sana [ xdelah high class nyer resort but mcm rumah tumpangan tok backpackers..tp umah 2 best coz..ade byk bilik & ade snooker..hahaahahaha layan sket snooker & aku suke kehidupan org pulau mabull.really cool..air milo ais rm0.30 giller.seh...hahaha pas2 mlm 2 ade majlis perkahwinan org pulau 2..so kami di jemput jugak lah memeriahkan..aku pg sekejap jek...xsempat tgu mereka menari lok lai..[ ye ke name tarian 2] sbb mate aku xlarat nk bukak..aku blk tido awal lah kn..hahahahaa

Day05
ha pagi2 kene bgn jugak..yolah nk booked bilik mandi yga de 2 bijik jek 2...erm pas2 gerak ke kapalai island tok sambung snorkelling + memburn kan diri hahaha pas2 most of us amik discovery dive....tp aku xterlibat sbb aku xbg name..mcm mane aku leh xbg name sbb aku tertido awal mase mlm ke-2 2..wawawa kerugian yg amat sgt..but aku dpt pulangan duit aku kembali..hehehehee kapalai island ni aku suke..sbb tpt dia cantek..coral dia pon byk yg idup & cantek2....ikan pon best2..hehehe tp ade tragedi wat aku gabra...hahha ade sekor ikan 2 nak maen2 ngan ..tp dia wat aku gabra sbb dia cucuk gogle aku..pas2 bile aku berdiri dia cube gigit2 kaki aku..ape lagi..aku termpiaraan lah lari kn..hahhahaa lawak jek...dah setel sume..blk ke mabul & start packing sbb mlm 2 nak blk ke semporna...hahaha tido kat drgaon inn balik..hohoho...

Day06
dah sampai hari terakhir...sedihnya..apsal lah kejap sgt kn...erm bas ambil kami dlm kol 8.45am..gerak ke pekan tawau..ape shopping..tp aku mmg xde budget tok shopping kan..so teman kan org bershopping ajolah..pas2 nagns edihnye..naek flight kol 6.30pm blk KL..wawawa 9pm dah smpai KL..sedih nyer..nak cuti lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....

Comments

Mrs Meor said…
apsal ko delete comment? oo...tamo aku jumpa blog ko ekkk...
:P

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.