Skip to main content

Alamak rase rindu nak mendaki gunung ledang

Al-Kisahnya..mlm tadi aku mimpi pasal aku wat ape tah kat gunung ledang, xdpt nk recall blk ape mimpi 2 sgt..tp yg sure pasal gunung ledang..ni kompem pasal aku dah rindu sgt kot nk mendaki gunung nih..almaklumlah ..dah setaun [last skali gunung datok kot last year ujung bln july] perghh lame gilerr..kan? 2la rajah nyer trip pon aku xdpt ikot~~~kalo xkompem lah rajah menjadi trip terakhir...lately, aku pon malas nk pg meeting kat sek.7, sejak 2 menjak minyak naek rege..aku naek malas lah kn..hehehe
ni gambar aku wat aksi turun tali kat batu ape tah name dia..aku lupe dah! ha entry mase 2005 ade kat fotopages aku click di sini k! . aku ni kan gayat, so mengambil mase yg agak lame tok turun batu nih..hahaha same thing happen kalo naek gunung mane pon..hahaha kinabalu pon agak lembap bab trn..bab naek aku xde mslh sgt kot..kalo ade tenaga yg mencukupi...bab turun jek aku mengalami mslh..if bertali bagai mcm ni..hahahaah sbb aku sorang yg gayat! kekeke kalo lah aku blh meluncur mcm maen papan gelongsor 2..kan senang...bab turun tali membelakang kn keadaan..mmg aku penyeram org nyer...blh nangis aku dibuek nyer if tym confidence level aku dah thp loz di sebab kan kepenatan [tp lom penah terjadik] aku ade kes jugak..jatuh tym trn dr tali ni..disebabkan oleh membe atas aku telah menghempap aku..perghh pastu ngan lutut meluku pd batu..amik ko..aku xleh jln lepas 2..hahaha terdencot2..seb baek kawan aku yg menghempap aku sanggup memapah aku..kesudahannye, keesokkan nya aku xleh nk mendaki the other gunung..hahahaha xpe janji kaki dah baek..aku pon xmarah kat kawan aku 2..sbb aku tau bkn salah dia pon sebenarnye..dia pon xmo mende 2 terjadik kn...
ni kire bdk2 seangkatan yg naek ngan aku..kire kenangan terakhir aku..kalo x, before dat..setaun mau 4-5 kali aku gigih kan diri memanjat ledang 2..al maklumlah..2la gunung plg dekat ngan negeri melaka..:)pape pon byk kenangan di ledang ni~~~~plg best..pengalaman sesat..aku rase kitaorg mmg sesat lah tym 2..suppose dah smpai ke kaki gunung ptg lg..ni checkpoint last nk turun 2 mengambil mase berjam-jam..smpai tgh mlm baru smpai..x ke sesat name nyer 2...hehehe alhamdulillah lah xjadik pape kn..tym aku mmg dah xbertenaga lah..jln pon dah ala2 nk berguling2 jek..sbb kaki dah xlarat..ngan xmakan [cume mkn roti jek tgh 2..] perghh dah perut aku ni kn org kampung..kene nasik jugak tok dpt kn tenaga..ha lembik lah aku jadik nyer kn..hahahaha pape pon..2 sume pengalaman kn~~~

dah mcm nenek kebayan pon ade 2..ha ngan tongkat bagai..ni style melepaskn lelah sbb berjaya smpai di puncak...lupelak mane aku letak gamba aku panjat batu kat tgh2 2..hehehe lupe lah..xdapat nk selongkar dah..sbb mmg xtau!
tp experiance paling best..sbb aku penah lah merasa tido di puncak ledang yang mana skrg mmg xdibenarkan lagik! hehehee the best moment..korang bgn pagi..even dah kol 8am, khemah sebelah pon korang xleh nmpk..hahahah di punye sejok..jgn ckp lah kn..rase nk bakar jek khemah 2..hehehe tp azab nyer..kat atas puncak 2..xde air k! hehehe kene lah pndai angkut dr bawah or korek lah celah2 batu 2..hehehehe tp serius..i miss dat moment..kalo blh di ulang kn..erm nk tido 4-5days lak..hehehe tp tym kilat 2 serius sgt merbahaya k!mase 2 tuhan sajelah yg tau~~alhamdulillah..kami selamat semua nya!tp yg best tym 2..adik si yam nabilah & zarah ade join, so tym 2 nabilah baru 7taun kot..hehehehe makan lak tym 2 kami siap2 tapau dr kedai mak si yam..pergh ngan buah tembikai lg..heaven seh~~~tp seksa lah kn nk ngankut dr pencawang [actually tym 2 kami naek atas terus pakai landrover bapak si ethong..heheehe] but trn manual lah kn..pakai kaki... tp serius seronok sgt tym 2!

Comments

Yam said…
Hehehheh...tu kngn yg xleh nak dilupakan...Dahla xde air...Nabilah sesuka ati je nak buang air besar gak...akula yg jenuh nak kena cari air...huhuhuhhu

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.

No Plat Kereta dicuri

Perkara kecil tapi impak nye besar.

Sedar Tak Semua bahawa kes kecurian no plat kereta bukan lah perkara yang boleh di pandang enteng/sambil lewa. Perkara ini merupakan satu perkara serius, di mana ianya terjadi kepada sahabat saya sendiri. Kejadian ini baru sahaja berlaku pada minggu lepas dalam rabu mlm khamis, di mana beliau mendapati no plat kereta nya telah di curi, di bahadian hadapan & belakang. pelikkan. kebiasaan, org akan mencuri tayar ataupon mencuri kereta itu teros. Kalo bagi saya lah, itu adalah perkara kecil jek..no plat jek kan...baru berapa ringgit kite rugi. tetapi sedarkah semua, kehilangan no plat ini patut dilaporkan pada pihak POLIS dengan kadar segera & simpan lah salinan aduan anda utk kegunaan di masa hadapan.

Berbalik pd cerita kisah benar yg berlaku pd sahabat saya yg namanya si Jan [Bukan nama sebenar] yg pd asalnya mengingatkan, no plat nya di ambil oleh pihak management tpt kediaman nya, memandang kereta beliau tidak menampal sticker utk parking.tet…