Thursday, August 21, 2008

Nyum Nyum

Amacam..nampak macam xbrape lawa jek kan..oppss lupelak nk bgtau ni adalah Kuih Durayaki [kate aku lah kn] but org kampung kate pancake [org kamgpung kenal ke pancake..aku rase sepa lebih mengenali lempeng kot yg mak aku selalu buat] hehehe actually kuih dah selalu buat but lately ni aku malas jek..sbb tym aku buat 2 sokmo..turn nak makan dah abis di balun dek adik2 aku yg ala2 pelahap kalo tym petang-petang hari. so, weekend lepas aku blk kampung kan, adik aku menuntu janji cheesecake nyer tp mmg aku xberkesempatan, so aku gantikan lah ngan kuih ni..aku dpt resepi ni mase aku tgk masakan [aku xhengat yg mane 1] tp cheff nyer ialah chef wan lah kan...

kalo korang tny aku mcm mane nk buat, aku leh ajor kan..but kalo tny bab sukatan 2..sori aku bkn jenis pengahafal sukatan..kalo buat cake jek 2 pon selalu aku auta ikot deria rase, penglihatan aku..hehehe oleh kerana pancake ni simple, so bahan2 dia pon simple bangat iaitu tepung gandum, butter, telor ayam [telor itik or angsa or etc selain ayam adalah dilarang sama sekali], susu segar or susu cari [alah yg cap carnation 2 - lbh kurang lah] hehehe, garam penyedap rasa, vanili tok naik kan bau [pd aku nk ilangkn bau hanyir telor 2 jek], pas2 gula [nak gune blh xnak gune pon blh, kalo ikot aku, aku mmg xgune..sbb aku gune konsep kurang kn gule dlm makanan lebihkan gula dlm senyuman] hehehehe

ok cara nk buat dia senang aja, butter & gula [kalo gune] di godak dgn sudu or nk cepat guna lah mesin pemutar 2 smpai sebati, pas2 masukkan telor putar lagi smpai sebati pas2 masukkan lah susu td & diselang seli kan dengan tepung sehingga likat [xbrape cair & xbrape nk pekat] hahahaha pas2 panaskn kuali yg leper [memudah kan keje] ape lagi masukkan sket butter dlm kuali & buatlah bentuk yg kome suke..selamat mencube..sukatan..ikut suke ati..aku xreti nk cakap pasal sukatan sbb aku xpenah gune sukatan buat bende ni~~~:P

nak lagi sedap...makan pancake ni pas2 buatlah milo ais blended..perghhh mmg heaven...aku pon berjaya ngan success nya menghabiskan stock milo + susu segar kat umah tu..hehehe mcm mane nk buat ice blended 2? alah...nk senang pg order kat starbucks ke, xpon coffee bean ka..hehehee ice blended jek pon kan..xkn 2 pon nak ajo..heheheehe
alamak ternampak tin susu bagai..hehehee pankcake ni asal nyer mengikut resipi chef wan 2 kene makan ngan peanut butter, sbb kan asal nyer name kuih ni kuih durayaki [alah kuih yg doremon suke mkn 2 kn] kene makan ngan peanut butter tp aku ni kan dah jemu mkn peanut butter 2 sbb tym sekolah asrama dulu..2la makanan rugi aku..nak muntah aku~~~hehehe so kite ubah sket makan ngan susu pekat..perghhh layan seh~~~ xpon kalo nk makan madu lagi syiookkk ooooo....oklah kengkawan, kalo rase nk cube..cube sendirik yek~~ok selamat mencube & selamat makan semua~~~~TATA

1 comment:

iamja said...

Salam Yun. Nama Yun sama macam mak saya.

Pasal tudung dubai boleh layari ke blog mysaleshop.blogspot.com.
Boleh contact elin.. dan email kat dia.. ezlinnr@tm.com.my.

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...