Skip to main content

Nyum Nyum

Amacam..nampak macam xbrape lawa jek kan..oppss lupelak nk bgtau ni adalah Kuih Durayaki [kate aku lah kn] but org kampung kate pancake [org kamgpung kenal ke pancake..aku rase sepa lebih mengenali lempeng kot yg mak aku selalu buat] hehehe actually kuih dah selalu buat but lately ni aku malas jek..sbb tym aku buat 2 sokmo..turn nak makan dah abis di balun dek adik2 aku yg ala2 pelahap kalo tym petang-petang hari. so, weekend lepas aku blk kampung kan, adik aku menuntu janji cheesecake nyer tp mmg aku xberkesempatan, so aku gantikan lah ngan kuih ni..aku dpt resepi ni mase aku tgk masakan [aku xhengat yg mane 1] tp cheff nyer ialah chef wan lah kan...

kalo korang tny aku mcm mane nk buat, aku leh ajor kan..but kalo tny bab sukatan 2..sori aku bkn jenis pengahafal sukatan..kalo buat cake jek 2 pon selalu aku auta ikot deria rase, penglihatan aku..hehehe oleh kerana pancake ni simple, so bahan2 dia pon simple bangat iaitu tepung gandum, butter, telor ayam [telor itik or angsa or etc selain ayam adalah dilarang sama sekali], susu segar or susu cari [alah yg cap carnation 2 - lbh kurang lah] hehehe, garam penyedap rasa, vanili tok naik kan bau [pd aku nk ilangkn bau hanyir telor 2 jek], pas2 gula [nak gune blh xnak gune pon blh, kalo ikot aku, aku mmg xgune..sbb aku gune konsep kurang kn gule dlm makanan lebihkan gula dlm senyuman] hehehehe

ok cara nk buat dia senang aja, butter & gula [kalo gune] di godak dgn sudu or nk cepat guna lah mesin pemutar 2 smpai sebati, pas2 masukkan telor putar lagi smpai sebati pas2 masukkan lah susu td & diselang seli kan dengan tepung sehingga likat [xbrape cair & xbrape nk pekat] hahahaha pas2 panaskn kuali yg leper [memudah kan keje] ape lagi masukkan sket butter dlm kuali & buatlah bentuk yg kome suke..selamat mencube..sukatan..ikut suke ati..aku xreti nk cakap pasal sukatan sbb aku xpenah gune sukatan buat bende ni~~~:P

nak lagi sedap...makan pancake ni pas2 buatlah milo ais blended..perghhh mmg heaven...aku pon berjaya ngan success nya menghabiskan stock milo + susu segar kat umah tu..hehehe mcm mane nk buat ice blended 2? alah...nk senang pg order kat starbucks ke, xpon coffee bean ka..hehehee ice blended jek pon kan..xkn 2 pon nak ajo..heheheehe
alamak ternampak tin susu bagai..hehehee pankcake ni asal nyer mengikut resipi chef wan 2 kene makan ngan peanut butter, sbb kan asal nyer name kuih ni kuih durayaki [alah kuih yg doremon suke mkn 2 kn] kene makan ngan peanut butter tp aku ni kan dah jemu mkn peanut butter 2 sbb tym sekolah asrama dulu..2la makanan rugi aku..nak muntah aku~~~hehehe so kite ubah sket makan ngan susu pekat..perghhh layan seh~~~ xpon kalo nk makan madu lagi syiookkk ooooo....oklah kengkawan, kalo rase nk cube..cube sendirik yek~~ok selamat mencube & selamat makan semua~~~~TATA

Comments

iamja said…
Salam Yun. Nama Yun sama macam mak saya.

Pasal tudung dubai boleh layari ke blog mysaleshop.blogspot.com.
Boleh contact elin.. dan email kat dia.. ezlinnr@tm.com.my.

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.