Skip to main content

10L

yehaaaa 10L[mcm kot rahsialah plak]

hari ini genaplah 2tahun 7 bulan 11 hari...kami menghuni 10L, Tingkat 11, Flat 17 ting, kerinchi. even penghuni nya bertukar ganti..tp masih ade yg same..iaitu aku & kecik..hehehee :P ok asalnya rumah di huni oleh 5org jek [aku, kecik, zam, john & che' kham] but xsampai 2weeks kitaorg duduk...membe john ade prob ngan broker rumah dia...oppss tym 2 depa xsewa umah..depa seewa bilik..mereka ni dah di tipoo oleh brother bangang 2 ngan bini dia skali terlibat [jahatnyer mereka..hanya tuhan akan membalas perbuatan mereka itu kan~~~] aku rase mereka mcm kembali blk..sbb aku ala-ala kenal lah style + decor advetisement yg dia tampal..heheheee [pemandangan aku sgt tajam k!] actually, rumah aku sewa ni pon aku deal ngan dia jugak..cume kami ni diberi petunjuk oleh tuhan sbb kebetulan adik tuan umah yg b4 diz stay kat sini ternampak kami pindah..so, dia dtg lah melawat kn..tanya mcm2..mule2 menyampah jugak..but dari dia lah kami dpt ctc no tuan umah ngan dia skali..so, setelah setel bayor..mmg kami dpt lah umah 2..even agent 2 suh kami deal terus ngan dia..tp kami xmo..sbb dah ade no tuan umah kn..so, kami deal teruih ngan owner..senang keje...agent 2 lak..tipooo kami sikit jek..tp abaikan...small matter..sbb xmelibatkan kos pon..& kami xkerugian pon..

ok berbalik pada cerita geng si john 2..iaitu marini, nik & ida [ejot tym ni lom smpai KL..sbb dia start keje kat KL on march..insisden ni berlaku feb 2006] di suruh keluar dr bilik dengan kadar segera iaitu lebih senang sekarang..dah lah mase tym opis hour..nk mampos..gillak lah!! huh mereka ni terpksa lah amik 1/2 day mase 2...erm pas2 segera clearkan barang & tibe2 ptg 2 tym aku dah blk keje..ade org dtg umah..nk carik john..sumpah aku mmg xkenal john sape tym 2..hahaha sbb yg aku kenal jue a.k.a juwairiah...so, aku blur-blur lah kn..sapelah pulak ni...dah lah carik john..mane aku kenal..aku dgn selambe ayam ckp xkenal..hehehe..yolah kat KL ni kan..kite mane leh percaya kn kat org ni...even nmpk baek..bertudung litup...seb baek bdk 2 pandai [nik lah yg pandai...] cakap rumah jue or juwairiah..hahaha ooo baru aku kenal..& dia citer sikit lebih kurang pas2 aku call si jue..sbb dia ngan zam tym 2 keje kat vads..lom abis shift lagi kn..so, aku pon benarkan lah depa masuk tumpang..asalnya..mereka ni nk tumpang jek...aku pon bg ajelah kn..smbil depa nk carik bilik laen kn..kesiannyer mereka..seb baek aku xpenah mengalami keadaan kene tipoo mcm 2..ygs edihnya mmg depa xdpt lah duit deposit mereka yg sebanyak rm1+++ jugak lah...sian sian...pas2 kebetulan..umah kami xramai org..so, dtg lah idea aku nk cut cost kn..heehehe kasik depa dok situ..tp mana bisa semua kn..sbb kompem jadik sardin...tp aku serius xkesah...yg prob pada kecik + che' kham..yg laen..suke jek..hehehe setelah berbincang + bertegang lidah..sampai kecik ngan jue bermasam muke lah..hahahaa xpe...bln tu sume dok umah aku 2...pas2 kebetulan nk dekat ujung bln che' kham dpt offer keje ngan gomen..so, dia xkn dok situ lg lah kn...ha ngam-ngam tgl 8 org [aku jue zam kecik nik ida marini ejot]seb baek yg lagi 2 xcarik umah laen kn..kalo x naya jek..bahagianya kami ber-8..hehehe even ade lah yg rase xpuas ati. maybe sbb dia xbaser dgn keadaan yg croud mcm 2 kn..aku ape kesah..since belajar + kat hostel mmg bilik aku menjadik tpt lepak membe2 aku kn..so, takat bersempit-sempitan ni mmg dah lumrah..rumah aku lak dijadikan tpt lepak kengkawan laen tym weekend..mmg meriah lah umah 2..smpai lah bln mei 2006 zam chow sbb dpt keje ngan uitm shah alam...oppsss rase senak jugak lah bulan 2...tp kami diselamatkan oleh ila kawan jue yg tetibe nk mencarik umah kat KL>.sbb xlarat nk gerak seawal subuh dr umah dia kat sepang tok keje kat ampang..hehehe so, jadik balik lah 8.....kire kami terus happy smpai lah feb 2007 di mana marini dpt PTD lak...kene keje kat jln tun razak..yg mana lg dekat ngan umah kakak dia + dia kn kene g kursus PTD 2 9 bulan. so, dia pon move out dr umah 2.but dia bijak sbb kebetulan [mmg byk sgt kebetulan terjadik-maybe tuhan dah tentukan mmg rezeki kitaorg mcm 2] opismate dia kat MITI nyer membe nk keje kat KL, so kawan dia 2 tgh carik umah...hehehe 2la detik perkenalan kami ngan kak shikin..hehehehe [kak shikin ni lah yg selalu dibuli oleh adik-adik dia kat rumah ni, yg best nyer dr sorang yg senyap..skrg dah pandai jadik garang + buat ]lawak jugak kakak kitaorg 2..xdelah tua sgt kak shikin ni..sbb dia hanya tua setaun dr kami jek..lupe lak nk bgtau ... ahli rumah ni sume sebaya..hahahaaa]..so, kehidupan kitaorg yg hepi gilla kat umah ni diteruskan ngan aman damai smpai lah berita ila & jue nk kawen nov 2007...ni lah detik kami mule gabra..sbb skali 2 org 2 babe..hahahaa jenuh jugak..sbb abis lah lari budget lepas ni..alhamdulillah naseb kami diselamat kan olehNya sekali lagi..di mana kawan nik+ejot+ida+marini iaitu si zehan dpt keje kat desa sri hartamas [ni aku marah sbb aku dah xkeje kat sane baru nk ade geng..hampessss] pas2 kawan aku si mirae lak dpt keje kat KL sentral, bg memudahkan dia g keje...senang dok kat kerinchi + kakak dia nk pindah ke kemaman kn..so, dia mmg kene carik umah sewa laen...jadik lah dia penghuni baru 10L...so 8 balik....hahahaa tp..kami teruskan kehidupan kami ngan segenbira mungkin smpai berita ejot dpt KPLI..perghhh dah mule gabra jugak kn mase sbb kalo dia dpt tpt jauh-jauh..kami nye budget bakal lari..tp seb baek lah dia dpt kat KL jek...so, dia stay lagi ngan kami..tp xlame kami nyer kegembiraan 2 sbb xlame lepas 2 berita ida mau kawen pd mei 2008..hahhahaa ni serius kami mmg gelabah sbb dah tau..mmg xdek mangse laen tok jadik ahli baru umah kami...pd kali ni..kami up kan iklan tok carik osmate baru..hahahaa dpt sorang bdk name dia r****..penang mai lah kn..tp dia ni adik..1 jek pasal dia ni..kitaorg kureng nk layan sbb byk sgt cerita tp cerita dia pasal BF-BF dia..boring giller..kami mmg malas layan lah..pas2 nk suh bdk2 umah aku lak terbabit ngan aksi jeles-jeles bf dia..dia ingat kitaorg ni bebudak ke nk layan cerita kanak-kanak rebina dia 2..hahaha sori...& kebetulan dia 2 bz sbb register EPJJ kat uitm..so, dia partime student lah..& dia selalu lah cerita pasal keje dia yg best sgt 2...hahaha...tp xlame dia dok umah kami..cume 2 bln sbb reason dia...dia sll blk lmbt so, nk carik umah area masjid jamek..serius horror tpt 2...berani giller dia dok area 2..lantak dia lah..dah lah xbayor duit deposit kn..hahahaa blah lah..kami xkesah..so, kami kekal ber7 lah lepas 2 smpai sekarang ni...tapi..b4 ujung taun ni kami kene tgl kan umah 10L 2 sbb...3 org ahli lg mo kawen iaitu kak shikin + zehan + nik..pas2 ngan ejot yg bakal posting ntah ke mana kn..hehehe so yg btl2 akan tgl adalah aku kecik & mirae..hahahahaaaso, nak taknak..kenelah kami sewa bilik laen..hahahahaa ni otak aku ala2 tgh pusing ni memikirkan nk pindah ke mana..mana nak carik..nak dok ngan sape..kompem lah ngan mira + kecik kn..[2 pon kalo mereka mau lah kn..hehehe]

antara aktiviti-aktiviti yg penah kami laksanakan bersama ialah : berjogging kat taman jaya [konon-konon nk kurus lah ape lah..tp lepas 2 kompem balun roti canai kat mapley..hahaha], makan reramai kat umah [dulu selalu buli marini suh masak, skrg kak shikin ngan mira lak jadik mangsa keadaan..hehehee], tgk TV same-same [minat+layan citer yg same..sbb mase ni lah aktiviti kutuk mengutuk baser dilakukan..hakhak], paling best bersahur bersama + berbuka bersama [mcm-mcm ragam ade ye uollss], shopping barang dapor sesame [tym ni pening sbb barang sume dah naek kn..tp kami ttp same jek..hahahaa], bercuti ke PD [the best moment..nk cuti-cuti mcm ni lagisss], kalaoke test suare [ni confirm racun dr marini..sbb dia otai bab test suare ni], baling bola kat longkang di pusat bowling [best giller sesakli dpt lepas giant], bermovie bersama di GSC [baser nyer midvalley lah kn..sbb plg dekat], ha yg plg best buat open house mase 2006..[sgt lah xterharu sbb kami berjaya menganjurkan upacara ni ngan jayanya..semua makanan adalah hasil dr kami sendiri accept lemag + rendang n9 tu kami import dr mak kecik..hehheehe..pas2 ngan pengujung yg ramai amat..bermula dr 12pm -maghrib 2...perghhh..mlm 2 semua pengsan xsedo diri...g keje esoknya pon dlm kengantokan yg amat..tp plg best mee kari che reen aka marini yg sepriuk besor 2 licin...seb baek aku sempat rase selai 2 mee 2...xdelah kempunan kn..hehehehee & sgt lah terharu ngan kerjasama dr semua...kita berjaya melakukannya!yeahhh] , redah ke kenduri kendara ahli-ahli rumah di kedah, n9, melaka [perghhhh janji seronok tgk membe naek pelamin..penat tolak tepi lah kn]....oklah ni kami tgh plan nk berbuka puasa bersama..kat mane tah..pas2 nk buat makan-makan kat umah jugak..saje jek nk wat suprised sket rasenyer..hahhaahaaa

View from 10L

Comments

mirae said…
Aku mau je duk ngan ko..hehe.selagi hayat dikandung badan aku pasti duk ngan ko if ko xpindah blk melaka laaaa.huhu
jiwa kacau said…
kalo ai dgn nyah mimi masuk umah yu okei ka?...ai akan bertudung la...auwww..fingsan!!

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.