Skip to main content

Buat Renungan Sendiri

Aku dpt ni dr email..pagi-pagi dtg opis cek email..ade lah email yg leh dijadikan bacaan tok mengisi kekosongan otak di pagi-pagi ini...saje utk renungan sendirik..kalo korang nk bace dipersilakan..xnak bace pon xpe..tiada paksaan....Selamat Hari Khamis semua....

1. Seseorang yang masuk kerja pukul 8:35 am sedangkan waktu mula kerjaadalah 8:30 am sudah dikira lewat datang kerja TETAPI jika seseorangitu sembahyang Zohor pukul 2:00 pm atau 2:30 pm masih dikira awalwaktu mengikut tafsiran umum sedangkan masuknya waktu Zohor diSemenanjung Malaysia adalah sekitar pukul 1 - 1:30 pm. Bukankah ini salah faham namanya?

2. Kita mengeji dan mengutuk Amerika terutamanya di saat perang iniTETAPI ramai daripada kita tak boleh tinggal rokok yang dibuat olehorang Amerika di negara kita ini dan tidak kurang juga di kalangankita yang menjadi peminat dan pembeli setia filem-filem Amerika yangkaya dengan propaganda itu terutamanya filem-filem aksi dan perang. Disatu sudut kita penentang dan di satu sudut yang lain kita penyokongdan pendokong mereka. Adakah ini maknanya benci tapi sayang ?

3. Kalau ada pelancaran skim-skim amanah saham maka berduyun-duyunlahorang pergi melabur untuk masa depan katanya TETAPI bila adapelancaran Tabung Derma (saham Akhiratlah tu) untuk bantu siapa-siapa yang memerlukan nak mengumpul satu juta RM pun cukup payah dari rakyatMalaysia yang lebih 22 juta ini malah ada yang ambil masa berbulan-bulan walaupun mendapat publisiti meluas melalui media massa. Mana yang lebih kita cinta?tepok dada tny lah iman sendirik!

4. Kita sangat sensitif dan terharu bila mendengar atau melihat ada ibubapa yang mendera fizikal anak-anak kecil dan membuang bayi merata-rata seperti sampah TETAPI kita jarang rasa sedih dan terharu bilaramai ibubapa yang mendera anak-anak secara maknawinya dengan tidakmendidik menjadi anak-anak yang soleh seperti mengenalkannya Allah,sembahyang, hormat orang tua, tutup aurat dan sebagainya agar tidakdidera oleh malaikat di dalam kubur dan Neraka. Bukankah penderaanbentuk ini lebih meluas di serata dunia ? Bukankah ini satu perbuatanbuang anak juga iaitu buang anak dalam api neraka? Mana lebih hinabuang anak dalam tong sampah atau buang anak dalam api Neraka? Anak yang di buang dalam tong sampah belum tentu masuk Neraka kalau diahidup tapi anak yang tidak dididik dengan sempurna akan rosak hidupnyayang kesudahannya akan ke Neraka juga.

5. Kita selalunya akan cepat-cepat ucapkan terima kasih pada sesiapayang membantu kita dan akan kenangkan budinya sampai bila-bila TETAPI dengan Tuhan yang memberikan kita segala nikmat yang tak terhitungbanyaknya, setiap detik dan setiap masa, kita jarang rasa terhutang budi dan berterima kasih setiap masa dengan cara yang dituntut-Nya.

6. Kita pasti berasa malu dan terhina bila ada orang yang mendedahkankeaiban kita TETAPI tidak pun rasa malu dengan Tuhan yang sudah sediatahu kesalahan kita lahir dan batin, kecil dan besar.

7. Ramai lelaki memberikan alasan nak ikut sunnah Nabi SAW bila nakberpoligami TETAPI cara kehidupan dan amalannya sangat jauh darisunnah. Ini pergunakan agama untuk kepentingan diri namanya. (Kalau perangai macam tu macam mana isteri nak bagi kahwin lain. )...pikirkan lah sendirik yeaaa

8. Kahwin 4 lebih baik dari kahwin 3, kahwin 3 lebih baik dari kahwin2, kahwin 2 lebih baik dari kahwin 1 sekiranya mampu berlaku adildalam semua segi TETAPI kahwin 1 lebih baik 2, kahwin 2 lebih baikdari 3, kahwin 3 lebih baik dari 4 jika tak mampu untuk berlaku adilpada kedua-duanya atau ketiga-tiganya atau keempat-empatnya. Hisab dan nilai diri dahulu sebelum pilih yang mana satu.

9. Pemimpin-pemimpin selalunya meniup seruling kedamaian, bersatu danberkasih sayang sesama manusia TETAPI pemimpin yang sama juga dipentas yang lain memalu gendang permusuhan, menyalakan obor peperanganmemotong tali persaudaraan.

10. Kita selalu rasa dia salah, dia jahat, dia tak betul, diamenyeleweng dan sebagainya TETAPI kita jarang sekali rasa aku jahat,aku berdosa, aku tidak betul, aku bersalah, kerana aku dia jadi begitusedangkan sikap-sikap ini sangat dianjurkan.

**Mati Hanya Sekali, Jadikannya Di Jalan Allah**

Comments

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.