Skip to main content

Dilema-Lepas-Raya

Semua org mengeluh..tapi aku xleh mengeluh sbb salah diri sendiri...sape suh xberjimat cermat dr awal kn.. i admit it...dats my fault..hehehe pdn muke sendirik..xpe sekurang2 nyer ade duit raya dr kazen-kazen aku yg baik hati + boss + duit claim dah masyuk...selamat lah nk menunggu 20-23 oct 2008 [bln ni pon dpt gaji awal sbb deepavali kn..] hehehehe tapi aku maseh ade backup jugak duit kecemasan..bg yg tgh sengkek 2..ape lagissss amal kan amalan berjimat cermat di bulan syawal ini yea....jgn sakan nk pg beraya..kerna nk pegi beraya mane leh tgn kosong kn!
2la teringat tragedi hari raya di mana aku kehabisan angpau..lawaksss giller seb baek anak2 sedare aku sume sporting+xbyk kerenah+xbyk songel....depa juz ckp it's ok mak long! hahahaha sayang kat korang...mau xnyer..aku mmg dah siapkan angpau awal2 lagi...sbb aku xmo jadik last minute mcm last year kn...kelam kabut aku sendirik..sbb depa dtg serang bkn 1-2 keluarga..dtg serang secare berjemaah..ha amik ko....sekali dtg mmg full house smpai xmuat nk dok kat mane umah aku 2..aku tau umah mak ayah aku 2 kecik jek...mane bisa nk menampung rombongan segerombolan org 2..hehehe sape dtg awal 2..kire dpt lah ngan teraturnya...masuk trip tgh raya per-1..mak aii..ramai nyer....hulur punya hulur..oppsss sampul aku dah abis...hahaha xsempat deyyyy nk bungkus laen + nak carik sampul lagi!...ramai nyer lah anak2 kazen aku ni..tp apis, mr.m, kuzer, aqil..sape yg xdpt tym sori lah ek..next year double amount lah angpau kome..hehehee seb baek kat umah aku 2 depa dpt collect byk angpau..sbb 2 depa xheran...lgpon kesian kot tgk org xmandi mcm aku..hahahahaa [serius insap aku..xmo kejadian memalukan ini berlaku lagi..hahaha]
raya kali ni..keluarga aku tambah lagi 3 member baru..wahhh ade lagi junior nyer...1 lahir a day before puasa bile lagi kalo bkn merdeka day..pas2 lagi sorang kuar tym puasa ke-3...pas2 3hari b4 raya kuar lagi sorang..semua hero..so, dpt lah tambah 3 abdul tym raya ni..hahahahaa ramai nyer lah askar-askar kn...pas2 dpt berita gumbira lagi..pagi raya ke-3, along yam dpt baby boy lak..hahaha sume boy jek yg kuar..ape kesss! mcm berjanji lak mereka ni kn...hope semua happy + sihat2...
ha lupe lak nk bg tip-tip memaintain kn poket tym raya...senang ajo...kome tapau siap2 kuih raya dr kampung..pas2 makan kuih raya ajo k! hehehehe pas2 kat opis ko bedal jek + tapau jek kuih raya yg opismate bawak [sape buat ni..sila angkat tangan!] hahahaa korang mmg bijak!
lagi-lagi tips nyer..korang leh lah korek tabung kebajikan diri sendiri [kalo xdek 2..xdapek aku nk nolong eh]...aku mmg along..tp aku xleh tolong lah kan..hak22 tapi tolong lah jgn korek tabung kawan ok..sbb depa pon ade mslh yg same jugak...2la next year same-same lah kite beringat dr awal tau!..hehehe aku lak teringat duit baju aku xbayor lagi..sori yea mira...bkn niat melupakan..tp keadaan membuatkan aku terlupe..tp aku dah hengat balik da...nnt ko collect dr aku yea...hehehehee
tgk kuih ni pon aku dah rase lapo...mau xnyer xlunch kn arini..gegare nk makan tom yam ptg nnt..hahahahaha lazatnyer.....sebab mcm best tgk zehan makan mlm smlm...dia dok campur nasik masuk dlm tom yam 2..hahahahaa nmpk cam lawak..tp rase sedap lah pulak....kalo kat kedai leh order kot...kalo meehoon tomyam, meehoon nyer di benamkan dlm tomyam..so aku mo order nasik tomyam..di mana nasik di masukkan dlm tomyam...senang bangat nk makan...hehehe .. ha ni adelah lg 1 tip berjimat cermat..di mana makan sekali jek..either lunch or dinner jek..tp brekpes 2 wajib amik lah kn...hehehehe kalo x korang lah yg kebulur nnt..hehehe
pas2...tips terakhir 2...tym org hulur angpau 2..korang jgn lupe slm skali..pas2 hulur tgn skali..untung nasib badan..dpt angpau..hehehheee [tp bak kate mrs soljar..kene lah pakai baju kurung gamble..xleh lip lap k..ngan sling bag jek..kompem nmpk mude remaja..bg yg lelaki..aku xreti bab pemakaian lelaki ni..hhehehee]. sesungguhnya..beringat lah laen kali..mmg tym raya ni pakai duit byk....mane nk pikir tabungan SSPN anak-anak sedare lah...pasar borong mak lah...butik-butik pakaian yg adik-adik sukeeee....sume memerlukan huluran kite..so, renung-renungkan lah....& selamat beramal yea rakan-rakan [makin glamer lah trademark bekas lecturer aku kat dungun dulu kala]

Comments

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…