Wednesday, October 8, 2008

Dilema-Lepas-Raya

Semua org mengeluh..tapi aku xleh mengeluh sbb salah diri sendiri...sape suh xberjimat cermat dr awal kn.. i admit it...dats my fault..hehehe pdn muke sendirik..xpe sekurang2 nyer ade duit raya dr kazen-kazen aku yg baik hati + boss + duit claim dah masyuk...selamat lah nk menunggu 20-23 oct 2008 [bln ni pon dpt gaji awal sbb deepavali kn..] hehehehe tapi aku maseh ade backup jugak duit kecemasan..bg yg tgh sengkek 2..ape lagissss amal kan amalan berjimat cermat di bulan syawal ini yea....jgn sakan nk pg beraya..kerna nk pegi beraya mane leh tgn kosong kn!
2la teringat tragedi hari raya di mana aku kehabisan angpau..lawaksss giller seb baek anak2 sedare aku sume sporting+xbyk kerenah+xbyk songel....depa juz ckp it's ok mak long! hahahaha sayang kat korang...mau xnyer..aku mmg dah siapkan angpau awal2 lagi...sbb aku xmo jadik last minute mcm last year kn...kelam kabut aku sendirik..sbb depa dtg serang bkn 1-2 keluarga..dtg serang secare berjemaah..ha amik ko....sekali dtg mmg full house smpai xmuat nk dok kat mane umah aku 2..aku tau umah mak ayah aku 2 kecik jek...mane bisa nk menampung rombongan segerombolan org 2..hehehe sape dtg awal 2..kire dpt lah ngan teraturnya...masuk trip tgh raya per-1..mak aii..ramai nyer....hulur punya hulur..oppsss sampul aku dah abis...hahaha xsempat deyyyy nk bungkus laen + nak carik sampul lagi!...ramai nyer lah anak2 kazen aku ni..tp apis, mr.m, kuzer, aqil..sape yg xdpt tym sori lah ek..next year double amount lah angpau kome..hehehee seb baek kat umah aku 2 depa dpt collect byk angpau..sbb 2 depa xheran...lgpon kesian kot tgk org xmandi mcm aku..hahahahaa [serius insap aku..xmo kejadian memalukan ini berlaku lagi..hahaha]
raya kali ni..keluarga aku tambah lagi 3 member baru..wahhh ade lagi junior nyer...1 lahir a day before puasa bile lagi kalo bkn merdeka day..pas2 lagi sorang kuar tym puasa ke-3...pas2 3hari b4 raya kuar lagi sorang..semua hero..so, dpt lah tambah 3 abdul tym raya ni..hahahahaa ramai nyer lah askar-askar kn...pas2 dpt berita gumbira lagi..pagi raya ke-3, along yam dpt baby boy lak..hahaha sume boy jek yg kuar..ape kesss! mcm berjanji lak mereka ni kn...hope semua happy + sihat2...
ha lupe lak nk bg tip-tip memaintain kn poket tym raya...senang ajo...kome tapau siap2 kuih raya dr kampung..pas2 makan kuih raya ajo k! hehehehe pas2 kat opis ko bedal jek + tapau jek kuih raya yg opismate bawak [sape buat ni..sila angkat tangan!] hahahaa korang mmg bijak!
lagi-lagi tips nyer..korang leh lah korek tabung kebajikan diri sendiri [kalo xdek 2..xdapek aku nk nolong eh]...aku mmg along..tp aku xleh tolong lah kan..hak22 tapi tolong lah jgn korek tabung kawan ok..sbb depa pon ade mslh yg same jugak...2la next year same-same lah kite beringat dr awal tau!..hehehe aku lak teringat duit baju aku xbayor lagi..sori yea mira...bkn niat melupakan..tp keadaan membuatkan aku terlupe..tp aku dah hengat balik da...nnt ko collect dr aku yea...hehehehee
tgk kuih ni pon aku dah rase lapo...mau xnyer xlunch kn arini..gegare nk makan tom yam ptg nnt..hahahahaha lazatnyer.....sebab mcm best tgk zehan makan mlm smlm...dia dok campur nasik masuk dlm tom yam 2..hahahahaa nmpk cam lawak..tp rase sedap lah pulak....kalo kat kedai leh order kot...kalo meehoon tomyam, meehoon nyer di benamkan dlm tomyam..so aku mo order nasik tomyam..di mana nasik di masukkan dlm tomyam...senang bangat nk makan...hehehe .. ha ni adelah lg 1 tip berjimat cermat..di mana makan sekali jek..either lunch or dinner jek..tp brekpes 2 wajib amik lah kn...hehehehe kalo x korang lah yg kebulur nnt..hehehe
pas2...tips terakhir 2...tym org hulur angpau 2..korang jgn lupe slm skali..pas2 hulur tgn skali..untung nasib badan..dpt angpau..hehehheee [tp bak kate mrs soljar..kene lah pakai baju kurung gamble..xleh lip lap k..ngan sling bag jek..kompem nmpk mude remaja..bg yg lelaki..aku xreti bab pemakaian lelaki ni..hhehehee]. sesungguhnya..beringat lah laen kali..mmg tym raya ni pakai duit byk....mane nk pikir tabungan SSPN anak-anak sedare lah...pasar borong mak lah...butik-butik pakaian yg adik-adik sukeeee....sume memerlukan huluran kite..so, renung-renungkan lah....& selamat beramal yea rakan-rakan [makin glamer lah trademark bekas lecturer aku kat dungun dulu kala]

No comments:

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...