Skip to main content

Summary

Oleh kerana aku xjoin aktiviti mendaki sbb aku rase kengkawan aku pong cancel sbb mcm xde org join jek..mesti sbb aku xjoin 2..hahahaa [perasan jek lebey kn..ade depa kesah aku pg ke x kn..] hehehe pehtu aku xkemana2 majlis perkahwinan..hehehehee ngelat..malas dah nk jwb soalan bebudak 2!

Cerita yang panjang yang perlu dipendekkan sebab aku xlarat nak type dowh..huhuhu even cuti panjang but aku xdpt buat ape pong… kire xde kepuasan lah ni..kalo ikut percent juz 75% lah [opps ni dah kire A- lah kn] hehehehe ok lah kot…

Lemau at House
start dari Jumaat malam, aku kene lepak kat umah jek sbb tunggu abg plumber 2 mai betui aku nyer tandas yg tersumbat…tunggu punye tunggu..dia maid lm 9 lebey..so, kejap jek pon dia buat..kalo aku ade getah ke ape tah yg dia bwk 2..aku pong leh setelkan sendirik..tapi kire oklah after 5months suffer kene tawaf kerinchi pg-pg bute tok carik toilet & pon pebret tpt aku kalo tgh mlm bute 2 adalah KFC 24hours kat jln universiti..leh cuci mato skali tym mlm..hahahhaaa

Open House Lagik!
Setelah pagi menjelma..brekpes tym lak...wah heaven..aku hanya membersihkan corridor + toilet yg mmg dah thp aku xlarat nk tgk..hehehe [gile baek aku pg 2 kn..tp sebenaunyer aku tgh nk cool kan otak aku yg tgh sarat...ni lah perangai aku tym aku tgh byk berpikir..kompem aku suke cuci toilet takpon aku cuci baju or cuci pinggan mangkuk..pehtu oklah kan..] hehehe lepas setel mandi sume..aku dok lepak..opss dah kui 11 lebey..kene cargas ni..sbb arini ade open house perlu diseranh [wajib..sbb umah farah kat cheras] ..alamak mira wat cekodok cecah kuah kicap..mak aii..balun seround 2..smpai licin..baru cargas ke cheras..mak aii smpai cheras..ade laksa lagi..hehe pehtu ade roti jal..wawawa nasik impit lagi..camno aku mo diet kalo lagu ni kan..aku balun mane terdaya..dah nk kui 2.45pm..aku kene cargas sbb kui 4pm aku agenda seterusnya di dataran merdeka lak..

Portable Flash
smpai umah solat sikit [pdhal dah lmbt..kene sound ngan si fit lak 2] aku dah nk amik ko kat mid valley 2 dah kire bersyukur..finally, kami sampai lmbt kat dataran..alhamdulillah dapat lah ilmu 50sen dari sifoo-sifoo di fotopages.com.my pasai portable flash..lepas abis training 2..lepak kat tebing [ye ke name dia tebing..bantai jek] lupelak..dah kitaorg parking kat church…pehtu selambe ayam jek tinggal kan..nk amik kete dah mule cuak sbb pagar dah ttp..hahaha terpakse jln jaun carik main enterance dia..tgk ade pak guard ke x..seb baek pagar utama 2 xclosed lg..hehehe…lepak makan2 smpai aku order pattaya tp aku mamun ingat paprik..seb baek aku ingat rupe nasik yg nk aku bedak..kene bungkus ngan telor kn..2 lah penangan org lapar sgt..pdhal siang td dah balun..[ni dah melanggar etika diet aku ni..makan mlm! Damn! Lah kn] smpai umah dah kul 12am..mak ai..letis sungguh aku..hahahaha .. siap mandi aku pon layan lah aktiviti belayar ke kutub utara lak mlm 2..hehehe

Ahad yg dinanti
Pagi-pagi dah kene bangun letih nyer…sbb kene kejor bas lak..coz aku amik bas kui 9.30am..mak aiii mengantok lagi tau..dah lah lapar..tp mg xsempat kalo aku brekpes kat umah ni..so, decide carik brekpes kat PUDU ajolah..smpai pudu dmbar air kotak + Roti..pehtu cargas ke bas..ohhh bas dah smpai..aku naik ngan selambe ayam,..sbb aku tgk org len xnaik2 lagi..malas nk layan bau asap 2..better aku naik pehtu mentekedarah..hahaha bile bas jln aku dah selamat brekpes pehtu layan lagu2 jiwang kat sinar.fm, layan kan ajo…senang tok mate aku katup..wawa sedor-sedor jek..amik ko melaka sentral terpampang depan mate..mmg tido mati aku td ruper nyer…barulah terkial2 nak call umah..sekali call..adik cakap..xde org kat umah..amik ko tgu lah bertapa kat melaka sentral 2 kejap kate dia..byk lah ko punyer kejap..kene tgu majlis kenduri umah sebelah abislah kan..setelah boring xtau nk watper kat melaka sentral yg penuh ngan indon 2 aku decide tok call umah balik, aku bgtau adik aku lebey kurang mcm nil ah “trah, aku nk g mahkota lah..nnt aku call blk dlm kul 2pm lah yek..hehehe” dengan gumbira nya mengangkut beg laptop + beg camera + beg baju [xdek baju pong selai baju kurung tok aku jahit manik jek] tp berat giller barang2 aku ni..ngan innocent nyer aku naek bas SKA..yg dah lame jaman aku xnaik..hahahahaa smpai mahkota aku ubah plan teros ke banda hilir..nak naik daki afamosa lah pg melawat ape ade kat atas 2 kn..mak aii dah lah tgh panas terik..sumpah lah aku xnk wat keje giller ni lg..smpai atas mmg aku pikir blk pehtu smbung tido..wawawa snap 2-3 ketui..aku cargas turun balik pehtu ke dataran pahlawan mall lak..terus call umah balik..kate aku nk balik dah..seb baek ejat dah ade kat umah..so, tgu dia mai amik ajolah..lepak depan zen ..lame betul lah adik aku..pdhal merempit jek pong…bile selamat smpai umah..aku yg kebuluran makan lah ape yg ade..pehtu start lah keje menjahit manik aku 2..hehehhee dr kui 2lebey..smpai lah 6 lebey…baru setel..smpai krem kejap pinggang aku tym nk bgn..hehhee [kn kite kene wat keje smpai siap] hahaha rajin kan aku..huahuahua membe aku call ajak lepak mlm 2..aku ngan selambe tny “bini ko gi mane lak kali ni?” dia jwb ngan xde perasaan “ko ni cam tau jek bini aku xdek..dia g kursus lah kat JB”…baser lah lumrah idup aku kn…membe aku kn dah ramai yg kawen so, tym laki xdek..bini xde..kompem lah carik aku..sbb muke aku ni muke lepak ke? Aku kaki lepak ke? [aku rase x kot.] tp nk maybe aku senang nk runding kot [aku xriak ok!] tp 4 sure depa carik aku nyer kalo nk lepas…so, mlm 2 port aku ngan mamat *A* kat subaidah, hang tuah mall…erm borak2 lah ..xdelah kosong sgt..dr isu minyak smpai rege tiket bas pehtu masuk lak bab dia & bini dia sikit pehtu citer lak pasal hiking pestu masuk lak bab dato’ shah rukh khan..hehehe & then soalan cepu mas dr dia..perbualan kitaorg lebey kureng camni

note: aku tertinggal lak citer ni..ni termasuk bab penting yg menyumbang thp kebengangan aku smpai kan story kat bawah ni pon jadik effect...ok tym aku jahit manik 2..mak ngah I baser lah kan..tetamu totap umah I..hehehe dah name pon idop berjiran..tp kali I xtahan lah kan..dia meleser kan..amik ko..mengutuk aku xsudah-sudah..erm mule intro dia..dia kate si AZmI [si A jeklah panggil dia] dah tunang mase raye ari2....oklah aku wat lah ulang tayang perbualan aku ngan mak ngah aku kan..senang sikit nk phm..

Ini bukan yang dinantikan!
Mak Ngah: Ko watpe 2?
Aku: jahit manik mak ngah...
Mak ngah: baju baru ke?
Aku: [dengan tersengeh-sengeh] baju raya dah pakai 2kali..tapi baru nk kene kan manik ha..ari2 mak xkasik..byk songel ngan pantang larang bagai..bentan lah apelah..
Mak ngah: betul lah..dah name pon campak..bkn leh wat main..
Aku: [aku jugak yg kene] xpe ni dah blh..2 yg baru sempat nk jahit ni...
Mak ngah: ha..raya ari2..si A**i [aku paggil si A jek senang ek] dah tunang..
Aku: Wah, baguslah..sampai jugak jodoh dia..
Mak ngah: Taun depan..awal taun rase nyer dia kawen..
Aku: Ha..baguslah [nada malas nk layan dahhh] hehheee
Mak ngah: 2la ko, tolak tuah. Mak ngah dah cakap dia budak baik. ko xmau...tolak dia
Aku: dah xde jodoh mak ngah. bukan jodoh kitaorg

[berbalik pd citer asal..actually, mak ngah aku yg sibok dok kenen kan aku..seb baek lah aku ni teror bab tepis menepis..hampir2 jugak lah aku jadik mangse ditunangkan last year..dlm bulan march kot tragedi 2..ngeri jek aku...dah lah aku xkenal..seb baek aku ckp..xpe mintak kawan dulu ngan dia..blh?..yolah ko kate baek..mane lah tau kn..teror berlakon ke ape ke kan..hahahaha tp seyes..aku x delah tolak bulat2..xdelah nk tunjukkan aku ni keras kepala or xdgr ckp org tua..aku kawan jugak ngan Si A ni ok! dating mating 2 lumrah lah kan..tp si A ni mmg lemau nyer org..hahaha ke dia lemau depan aku jek..i dont know ok! mmg dia type baik..cucu nenek + anak mak + xdelah merambu cam aku + xpenah berenggang ngan mak bapak...baru 1 kali frust dah mule give up & serahkan jodoh 2 pd tangan family..amik ko..nenek ko suke aku...aku pon xtau..bkn penah aku ckp ngan nenek dia pong..maybe nenek dia assume aku baik..sbb mak ayah aku baik kot..hahahaha layan kan ajo..aku kwn lah jugak ngan mamat ni..tp seyes "cannot go" sbb aku bkn nk ckp ape..kalo ikut dr segi rupe paras mmg muke dia market lah..muke jambu...+ nice looking + baik hati + pemurah + senyuman menawan + tp dia xbrape tinggi..ala2 size abg baju pink sazz jek..kire size org malaysia yg normal lah 2..tp itu bkn taste aku k..aku juz carik sumone yg aku leh bawak berbincang + leh bawak borak + leh share ape2 lah kn..tp ngan dia..aku try tp seyes seperti yg aku katekan di atas.."cannot go"..kalo dia call jek..suh aku citer..aku ni penglipur lara ko ke? aku baru ckp 4-5 patah perkataan ko dah gelak..aku mule terpikir..aku ni badut terlatih ko ke? aku rase citer aku 2 xlawak pong..sumtime aku baru jek mule mukaddimah "pada suatu hari" tp dia dah gelak sakan..kalo ko nk tgu dia citer..mmg xkn ade lah..dia juz ckp xde citer..tp penah lah dia citer pasal nenek dia wat ape tah..masak lemak pucuk ubi..aku ape lagisss..boring tahap suria baja hitam nk tukar jadik gaban dahh...kalo lepak makan kat kedai..aku rase aku leh khatam 1mag ok! sbb mmg xde topik..aku citer pasal aktiviti outdoor aku..muke dia jadik kelam lak nnt..so, aku nk citer pasal bola..dia bukan nyer kaki bola nak citer beria ngan aku..sbb aku pon xdelah mengikuti sgt pasal bola ni kan.. & dia bkn sport nyer org...nk citer pasal memancing pon..dia bkn reti sgt mane port best..hahaahaha ntah ape dia tau aku pon xtau..kawan dia pon xramai..ade yg kat kampung ajolah....tp seyes dia takut ngan aku kot..hahahaha kalo suh dia watpe..kompem dia sanggup jek..aku suh dia beli burger kat mcd sedangkan kitaorg lepak kat kFC..dia layan jek..xpon aku suh dia g MPH carik megazine..xde pon wat muke bengang ke ape..aku xsuke org xreti tunjuk perasaan ni..silap2 balik dok kutuk aku..hahahaa..last2 aku wat keputusan..terus terang jek..ape aku perkatakan..secare ringkas nye..carik lah org laen...& if jumpe yg serasi proceed jek..sbb i'm not ready utk lebeh dr seorang kawan..tym ni mmg aku tgk muke dia berubah lah kn..pehtu aku ckp if dah mmg kite ade jodoh..aku xkan tolak nyer time 2..mmg dia xckp pape lah kn...& seb baek ari2 aku pg sendirik..hehehee xyah lah nk malukan muke nk suh dia antar balik..hehehe & aku say sori lah jugak kan..aku dah try..tp aku xleh nk pakse diri aku!!!! rase bersalah jugak..tp aku xsuke berada ddlm situasi mcm 2..kene bg kate putus..dia 2 ntah suke ntah x..main ikut jek kate org2 tua 2..ape kess kan!..so, case closed!]

Mak ngah: lawa tunang dia, sbb mak ngah ikut pg majlis dia kat merlimau
Aku: bagus lah lawa..kalo dengan yun kompem dia menyosal..dpt awek xcun + xlawa langsung
Mak ngah: satu tempat keje dia kat Telekom 2..TA kalo xsilap
Aku: aku diam jek [tp dlm ati aku..pdn lah..sonyap ajo dia sejak awal taun ari2...hehehe keje depan umah aku jek..tp sonyap..dah ade gawe..baguih jugak mamat ni..teror jugak!..hehehe selamat aku!]
Mak ngah: kalo ngan dia kan .. dah nak majlis tahun depan..
Aku: diam jek...
Mak ngah: 2la ko tolak tuah...
Aku: bukan tolak tuah lah mak ngah..xde jodoh kitaorg... dah jodoh dia ngan tunang dia 2..nak wat camno...mane tau nnt tuah yun dtg bergolek dr langit dpt putera kayangan[sambil aku gelak-gelak kambing]
Mak ngah: kan dah baik-baik kawan ngan dia dulu..ko wat hal
Aku: mane ade wat hal
Mak ngah: Ni ko dah ade BF? [mak aku kate boypren..aku short kan lah kn..hehehe]
Aku: ohh..dahhhh [bersemangat aku jwb tp dlm ati aku..sori sesangat..kene bohong sunat ni]
Mak ngah: dah planning ke?
Aku: oh dahh..tapi lame lagi kot..tunggu duit cukup [bohong sunat lagi]
Mak ngah: budak-budak zaman skrg..pandai-pandai sendirik jek
Aku: diam kan diri lagi baik!

pehtu,..mak ngah aku pon chow sbb geng-geng gossip dah mule bg salam kat depan umah dia..opsss bukan..org nk menjemput kenduri 2..hehehhe..alhamdulillah ade jugak penyelamat telinge aku...masuk port ke aku ni single ke x..aku xdelah masuk umo terlajak lagi kan..bile diingatkan balik..aku pon penah jadik mangse match make ni ok! kompem korang gelakkan aku sakan-sakan nyer.

To si A, congratulation..nnt time walimah ko jgn lupe pulok jemput aku ok! aku xde kecik-kecik ati ni..aku gembira lagi tgk ko gembira...:)

Aku Emo OK!
*A* :“KO single lagi ke Yun?” - ape punyer soalan lah kn..hampess…mcm lah selame ni aku berkapel kn..
Yun: aku ngan xde mood jwb “yup..as usual” ..
*A* : bior benor ko?
Yun: Yolah..penah ke aku menipu ko ni?
*A*: best ked ok single jek ni?
Yun: dah ko xtackle aku kn dulu…nak wat mcm mane..membujang ajolah aku jwb nyer![pehtu aku ngan selambe gelak sambil angkat kening]
******pehtu terdiam sekejap..ha kejung ko ngan jawapan aku*************
******& then cont balik*******
*A*: ke ko ni L*****N? – tym dia tny ni aku wat muke selambe tp dlm ati aku mmg sumpah seranah dial ah kn, sentap giller soalan dia
Yun: Apsal? Ade kene mengena ngan ko ke? Ke ko mmg ade ati ngan aku cume ko was2 ngan status aku? [aku gelak jahat] – tp ati aku dah terbakar, ade ke ptt soalan 2..mcm xkenal aku jek gaya dia…sori lah cik abg oii…aku normal lagi OK! Minat aku maseh pd jantina berlainan..cume aku lo made rezeki lg..perlu ke aku tayang BF aku depan ko kan [kalo adelah kan..perlukah?] – perlukah aku keluarkan statement aku normal pd ko ngok! [kn dah kene sekali ngok ngan aku]
*A*: xdelah dr dulu smpai skrg mane pernah aku dgr ko kapel…mane lah tau
Yun: aku rase OK jek life camni..xserabut pong..maybe aku rase comfort kot ngan keadaan mcm ni..so, mls nk pikir nk berubah..tp soalan ko cam haram ok!
*A*: ko terasa ke?
Yun: Oh, TIDAK! dengan keadaan muke aku dah merah kot tym 2! [sambil 2 aku dok call adik aku…]

time dia chow nk amik ape tah aku suh adik aku jemput aku skrg jugak…..seb baek adik hny amik 7min tok smpai..wawawa sgt pantas kn..pehtu adik aku dah smpai…aku ckp kat dia..ko mkn lah sorang2..aku nk balik..boring lah..ade hal kat umah…pdhal aku dah xde MOOD ok!

Aku dah cube type pasai entry ni kat umah mlm2 bute 2..tp internet umah aku kn sengut..actually bkn slh internet tp slh PC aku kat umah..time aku nk post [dah lah penat menaip + Tgh marah lak 2] time ni lah dia nk terestart sendirik..last2 aku shut down ajolah PC..dah lah aku tgh marah ni...pehtu xde sape lak nk aku ngadukan..amik ko aku tido dlm keadaan marah..ahahhahaaaa SEB baek leh nyenyak..kalo x, mmg mamat 2 jadik igauan ngeri aku lah jwb nyer..tp kan aku lom smpai ke lautan hindi, ek eleh adik aku kejot si sebabkan HP aku memekak..ha amik ko si *A* call aku...aik dah tgh mlm baru ko sedor aku ni hangen ngan soalan ko ke..aku ala2 malas + nak xnak layan jek cakap..lagi lah dia rase berslh..ha amik ko..ko ingat aku ni xdek perasaan ke? Sbb selame ko tgk aku kalo kene kutuk ke ape..aci hentam xkesah aku jek kan..but ni bout maruah aku k...aku amat lah tersentuh bab ni..gile keji nyer tuduhan ko 2! Last2 aku malas nk layan org zimbabwe 2 merayu ape lah..ko ingat aku ni ape bini ko ape nk merayu2..xterkesan k..lantak pi lah..len kali tlg alert pasai sensitiviti manusia k! Ikot sodap mulut ko jek nk tny ape..kalo ko nk marah ke nk kutuk aku gemok [as usual kutukan ko 2]..ade penah aku amik ati? Tapi yg serius mmg aku terasa atu + makan ati ok! Dah lah..drop da subject..malas mo citer pasal org yg menyakitkan ati jek

Dah Isnin haaaaa
Isnin yg dinanti dah menjelma..sbb LEMAU lah kn nak kene balik KL balik..erm pagi 2 aku lepak2 sbb xyah poning nk masak ke ape..sbb ade org kenduri..so, ayah aku xde mslh tok makan..heheh sbb dia mkn kat umah keduri..takat perut aku jek...ape2 pon blh kn..erm dlm kul 11lbh time aku tgh godek-godek notebook aku yg ngong ngeng ni sbb nk upload pics aku mase join portable flash nyer workshop..hehehe nak tgk lah hasil nyer kn...erm aku nmpk adik sepupu aku si Afnan dok sakan maen beskal smpai ke area umah aku..dlm ati aku dok kate mmg nak kene bdk ni..tp xsempat aku nk meraung melolong terpekik jeritkan dia..dia dah berdesup belah..ooo xpe selamat ko ek..kang ko patah balik..mmg kene piat ngan aku nnt!..xlame pas2 adelah selang 3min, mak pah aku ngan abg isa aku lak kuar ngan kete....nk g melawat org meninggal kat bukit ke kat mane tah...xsampai 10min kemudian..ayah aku masuk umah ngan muke blurr + terkejut + cuak semacam.. ayah aku juz ckp “Afnan kene langgar kete, abg isa yg langgar”..aku budget xdelah terok..koman2 dpt lah luke sikit2 kan..erm skali...kelam kabut busu aku lak call ckp dah kat sepital..abg isa yg bwk..ha amik ko..aku mule cuak..ayah aku siap suh mak aku pg tgk kat sepital..pehtu dtg lak long munah aku ckp dia nk g sepital tgllsbb dia kate terok..bdk 2 masuk bawah kete..wahhhh aku mule cuak yg amat!!!!! Mak + long munah + adik aku si ayie pg sepital tgk...so, dr jam 11 lebey pg depa pg – smpai lah 4pm..yg dpt tau..kaki dia patah..pehtu luka kat leher + kepala + muke dia [kn dah xcomei nnt..aku ckp dlm ati] tp mak aku nk pg balik after 4.30pm..mak aii aku cuak lak ngan statement mak aku...cam terok jek...busu aku citer si aiman [abg si afnan] siap meraung setiap kali adik dia jerit sakit [bdk-bdk pon dah phm erti kasih syg antara adik beradik kan]. Aku cam xpuas ati aku, follow lah mak aku..pdhal aku nk blk kui 6pm kn..smpai sepital..mak ai..ramai giller org alai mai melawat [prihatin kan org alai ni..terharu i tau!] tym aku smpai mmg katil kene ttp lah..sbb 1 doc + 7-8 org nurse dok sibok simen kan kaki kiri dia..siannyer kecik2 dah patah kaki...erm pehtu aku dpt tau..bahu dia pon patah..mak aii camne lah kn...sekali aku skodeng lah kain tirai..mak aii terok nyer adik sepupu aku ni..aku lak tumpang sekaki wat drama air mate..sbb xsmpai ati tgk keadaan kulit leher + kepala + muke dia yg ala2 terbakar..Damn! mcm mane lah dia leh tahan sakit dr kui 11 pg smpai ptg...ngan doc simen kaki dia..dlm keadaan sedar..aku dah jadik emo cam si aiman dah..setiap kali dia jerit sakit..sakit..aku lah terover emo..last2 aku ajak aiman g kedai carik air kotak..sbb dlm si afnan jerit sakit..dia wat lawak plak..mmg lah bdk ni...suke sgt wat lawak...dia leh ckp.. “ dokter ni pekak ke..sakit lah org kate!” hahahaha tym ni mmg aku gelak..sbb doc pun gelak..sbb doc kate ..ade ke ptt adik kate doc pekak..hahahahaa pehtu siap ckp...”ishhh sakitlah...nak air kotak lah”..pastu terus jerit..”sakit!”..sakit..sakit...seyes aku xsmpai ati..pdn lah mak busu aku xmkn dr pg 2..aku suh mkn pon dia xlalu..tp aku xsempat nk snap gamba dia..sbb aku dah kene blk..kawan aku dah smpai umah lah plak nk jemput aku..sori lah mira ek kene tgu kejap yeaaaa...

Balik KL lak..tumpang si mira..erm sbb nk terus gerak ke open house NANA kat KJ...depan kastam..mak aiii makan lagi..mmg hancus lah program diet I..huhuhuhu..smpai umah nk dekat kui 11pm..tp mak aii xde org blk lg..hancusss aku org terakhir blk..pehtu org terawal smpai..pecah rekod aku wat pertama kali nyer..hehehe..ok dats all..esoknyer kene keje dah kn..hope minggu ni aku sempat lah melawat si Afnan...Get well soon dear samseng Alai..hehehe J [leh lak akugelak..pdhal aku mmg susah ati lah kn sebenornyer tgk keadaan dia] dah lah birthday dia yg ke-5 ahad ni = 2 Nov 2008]



Cukup lah takat ni jek aku merapu!!!!!!!

Comments

cyana said…
len kali kalo nk g dating ngan si A ajak akak nie... mau pelakoh jek kapla mmt tuh... hiks
jiwa kacau said…
KEJIKAN SI A CAKAP KAT UOLS CAMTU...BWK AKAQ SEKALI...MESTI DIER TERKESIMA...AUWWW...
mirae said…
huhu sian si Afnan...hope dia ok..kecik2 da patah kaki n bahu...kesian dia...

pasal kawan ko tu...kalo aku bg pelempang je senang..xsayang mulot
*Yun* said…
2la mmg aku nk lempang dia..tp kang ade plak bekas jari jemari cun aku ni kat muke dia..ishh xnak lah kn! leceh plak nk menjawab ngan bini dia nnt...

oits geng si *A* ka si A ...heheheh aku rase si *A*..hhhee si A dah nk kawen..

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…