Friday, October 24, 2008

Fav Food

I'm very da sure..dats everyone have sumthing in mind when we said "pebret food" hehehehe... ok pe kate korang habaq mai..ape yg ade dlm list makanan kegemaran korang.. aku pon xtau sbb aku cam ngah craving nak makan meetball kat IKEA 2..hehehe xpe by today lunch hour aku akan melaksanakan misi ni..so, xdelah anak cacing dlm pewut aku ni meleleh ayaq liur kan..hehehehe ape korang kesah....suke aku lah nak bela cacing..dah korang sibok ngan pets yg beraneka pilihan seperti kucim lah..arnab lah mr. mickey mouse lah..but ade jugak yg memelihara dlm PC..huhuhu tp aku pelihara dlm pewut [sori diz is kidding..mane ade cacing..aku makan ubat cacing ikut tym ok! every 6month..sape yg xpenah amik since dr lepas zaman sekolah..better g check..pewut korang selamat or free ke idak dr kaum cacing ni?]

ok back to our topic...erm pebret korang..aku ni mslh skit..nk kate aku ni fan pd mane 2 fast food ka..or kedai restoran mane2 ka 2 xdek dlm kamus idop aku OK!..aku ni senang jek..aku balun sume jenis makanan..& one more i'm not da one yg penakut nk mencube sesuatu makanan yg baru dlm diri aku..xkire lah makanan 2 dah wujud since 1900 but aku baru jumpe..so, as long as aku xrase was-was ngan kesucian & kehalalannya..kompem aku akan try..hehehe

yg betui2 aku gilakan..adalah sea food lah..but too general kan..but aku sgt sukak ketam masak cili,..amik ko ni..bile aku dah story bout makanan pebret pehtu siap dh mention ape suke..ha ni kene carik ni..xpe balik ni kite serang Medan Ikan Bakar..wawawa kopak lah poket guwe nnt! selain itu, kalo kasik udang pong aku leh telan tanpa had..smpai pewut aku konyang..hahhahaa pehtu aku sgt lah sukak akan cake..tp ni suke jek..xleh mkn byk kompem rase nk muntah..tp kalo cekodok or cekoyun..i can eat more than wat u think..hahahaha [tym lapo lah ..kalo tym kenyang sumbat seketul pon aku xlalu punyer]

sekarang ni, laksa ni leh masuk lah list makanan pebret aku..aku start makan laksa ni pon mase aku berusia 21taun..1st tym makan..aku makan laksam -alah yg laksa lemak style johor 2..hehehe mmg ngeri nk makan lah tym 1..sbb berfore dat [betapa kuno aku dulu..laksa pong aku xreti makan] aku mmg xmkn laksa ni sbb mak aku xpenah masak dulu kot..pehtu kami adik beradik mmg addict ngan sambal ayam..rendang ayam..ape2 jelah yg berkaitan ayam [xvariety langsung]..kang wat laksa xde org makan lak.. al-kisah mcm mane leh termakan laksa ni di mana losaki kejadian di sebuah rumah berhampiran pekan dungun yg ala2 pekan koboi ketika itew..aku ngan geng aku tym 2 lari dr UiTM dengan menaiki bas ke pekan dungun..pehtu dah jln2 berasa sgt penat & lapor yg dah smpai thp kebuluran..erm pehtu one of my fren bgtau dia nk pi melawat nenek nya yg kebetulan tgl kat pekan 2 jugak..so, dgn cargas kami menapak ke rumah dia [dah lah lapo..kene menapak jauh plak 2..] 2la yg kami plan nk belasah makanan kat umah nenek kawan 2..menurut kate kawan aku nenek dia mmg rajin masak...wawawa dah mule terbayang nasik ngan gulai ikan tym 2 [ gulai ikan pon jadik igauan tym 2..pelik sungguh aku!]

sesampai kat umah 2..nenek kawan aku ngah lepak kat berandah depan umah dia [korang bayang kan lah sndrik camno berandah dia ek..yg comei..rumah nenek 2 pon comei jek..dah lah tepi pantai..mak aiii..mmg layan kalo dpt makan di kala perut tgh mendendang lagu rock kotemperari nih!] kawan aku yg cucu sedare nenek itew pon memulekan aktiviti salam menyalam...pehtu nenek tu kuar kan ayat "dah makan semua?" mak dii cam tetau jek kitaorg sume mmg tgh starving...hahaha nenek 2 pon sound.."kat dapor ade laksam..makan lah..nenek malas nk turun dapor dah..pandai2 sendiri lah ek" aku yg dengar laksam jek..terus bertukar jadik kelam..wawawa ape pasal laksam..bencik..bencik..kengkawan aku sume tau aku xreti..last2 aku jadik pemerhati PBB jek pada asalnya..huk22 tp tym depa dah 2 kali tambah mak aii..aku pong kuarkan ayat "meh nurul..kasik aku rase sikit" nurul ngan ikhlas hulurkan magkuk..aku pon rase selai mee laksa nyer [tym ni nenek 2 wat ala2 bentuk keuw teau..sbb nenek 2 wat sndr kn..maybe ade pengadun kuew teau jek kot kat ujah dia] sekali rase aku nk 2 kali..dah 2 kali rase aku amik terus mangkuk si nurul..membe hangen jek..sbb kene amik mangkuk laen..wawawa pehtu aku makan siap 2nd round mcm yg len..aku makan mmg smpai kenyang...lepas 2 aku mmg sukak giller laksa .. sume jenis laksa aku cube..g penang pon mcm2 kedai aku cube..hehehe & perangai bengong jugak lah telah membuatkan aku wajib ke pasar malam setiap khamis mlm jumaat kat pekan dungun 2 tok mendptkan stok laksa..xkire ape jenis pon..sume aku bedal..even xdelah sedap mane..tp almaklumlah aku kan ala2 budak2 baru belajar makan tym 2..hehehee..so, smpai lah skrg...mak aku pong makin rajin masak kan laksa [nk belajr sndr 2 aku malas..better g beli siap..]pehtu aku siap belajor makan laksa sarawak lagi [credit to cdah sbb memperkenalkan mcm2 jenis masakan sarawak kat aku]

aku teringat cerita laksa ni sbb mlm smlm Mak Buyung telah menjamu kami Laksa utk makan mlm...mak aiii makan mlm lagi..bgn pagi kebuluran..amik ko..sape suh mencekik kedarah mlm smlm kan..tp serius laksa jue smlm mmg tip top..lazania betui kami mkn sume makan smpai 2nd round .. hehehe thanx John..dah lah tgh sarat..bersusah payah lak tok menjamu kami [pdhal mak buyung ni teringin nak makan] len kali selalu2 lah suh si ameng g outstation..hahahaha leh ko selalu lepak kat 10L balik cam dulu..ko kan chef di dapor kami..hehehehe :)

Ape plak pebret food korang?

No comments:

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...