Skip to main content

Kisah Syahdu Menyayat Hati Di Hari Lebaran

"Open your life to renewed relationships today. Let go of the past and start over."

(beginilah keadaan aku...tp ni bkn gamba aku lah..hehehe lebih kurang dah mcm baby ni jek rupenyer..heheheh)

Selama 26Tahun aku hidup kat dunia...inilah kali per-1 aku xdapat beraya dlm erti kata xdpt same-same meraikan kemeriahan beraya dengan kaum keluarga yg laen taun ni..di mana taun ini aku kene quarantine...sob sob** [bace sambil menitiskan ayor mato k!] sebab aku kene demam campak yg gatai itu..seb baek bkn chicken pox [kan dah kene dulu tym konvo diploma- kene lg mmg lah xptt kn!]..kalo x mau aku meraung..hehehehe tp mmg azab lah kene demam campak ni..sbb mmg sengsara aku menanggung..aku kn jarang2 demam...sekali demam..ha amik ko..xlarat nk bangun bagai! serius sakit-sakit sendi + panas yg amat!!aku pon xtau camne aku leh demam 2 kn..pas2 beratus abis sbb asik g klinik jek..ari2 dowh..dah demam xbaek2 kn.. camne aku leh demam ek!@#!@#...sbb seingat aku selasa malam 2..aku berbuke ala kadar sbb nk meeting + gossiping dengan mira & DD kat KFC PJ. so, berbuke ala kadar lah kn..smpai KFC..start lah boraking + gossiping + tukor story mory sbb dh lame xlepak ber3 kn...ssh dowh nk curik mase nk lepak skrg..masing2 bezeeeee ngan keje masing2..[aku jek yg xbz..hehehe jgn jeles]...so..aku suh mira belikan aku twister jek..tp haram..aku xmakan pon sbb dah kenyang borak ngan geng2 kn...kire mlm 2 aku mmg xmkn..aku hny alas perut ngan wedges + pepsi ajolah..last2 blk umah aku tido....pas2 dlm 12 lbh terjaga..pas2 DD lak msg..bgtau dia kne gatai2 kat muke..xkn sbb mkn ayam kot..dia alergi pd daging jek...lepas sms ngan DD aku nyer badan lak seram sejuk..pas2 tetibe panas giller...sah aku DEMAM...mau xnyer aku xlarat nk bangun..pas2 aku thn sakit2 sendi lagi..smpai lah bgn sahur aku xtido..pas2 mira bgn & kunun nk kejut aku tp dia yg terkejot sbb bdn aku mmg panas yg amat...kesudahannya aku hny makan panadol jek sahur 2...pas2 lepas telan panadol..ala2 berpeluh lah kn..rase mcm dah ok jek...tp mira ajak g klinik jugak [sian dia masuk opis lmbt sbb nk teman aku ke klinik..] thanx a alot dear...xtau nk membalas mcm mane...blk klinik mcm dah ok sbb mase kat klinik 2..suhu badan aku juz 38.5c jek...brape lah suhu aku mase tgh mlm 2 ek..tp demam 2 datang balik dlm kol 10am..amik ko tersadai atas sofa sbb xlarat...tym2 macam 2 lak mak aku call..tau aje aku xsehat [itu lah instinct seorg ibu name nyer] mak aku wat kate putus..balik kg! ayah aku lah kene mai amik...hehehe sian ayah aku sbb kene mai naek bas...hehehee so, ptg 2 aku blk melaka....hari khamis demam aku xkebah lg..makin teruk adelah..amik ko doc bg MC smpai jumaat...doc plak suspect denggi..meraung aku mase dengar 2..tp doc suh tgu smpai sabtu bau dia amik darah..hahaha lawak jek..azab aku dok kat umah 2..baring sini xkene...sbb mmg sakit2 sendi 2 azab giller..[dlm ati aku dok muhasabah..apelah dosa aku buat bln puasa ni..smpai mcm ni skali dpt balasan CASH darinya..xpe org2 tua ckp sakit ni penghapus dosa2 jugak kn]..mmg insap lah..sampai terpikir dek otak aku perkataan MATI..azab xazab nyer demam kali..dah lah xleh telan makanan..pas2 muntah-muntah [sume ni kan sindrom org kene denggi] smpai muntah hijau 2..baru aku percaya mmg ade muntah hijau ni..erkkkk!!!!ngeri jek bile ingat blk...pas2 khamis 2 lak..dpt perkhabaran yam kene thn wad sbb denggi..ngeri jek...sian baby nisrina ibunyer kene thn wad...firasat mak aku bercanggah ngan doc...mak aku ckp aku ni nk kene demam campak..2la naluri seorang ibu kn..hahahaa so, terpakse lah aku telan air kelapa lak smapi kembung pewut..hehehehe [dah lah xpose kn] serius mmg xlarat nk puasa..jumaat 2 aku try puasa..amik ko ...nk dekat kui 6pm aku mo fengsan..tp aku gagah kn jua....last2 nk tgu azan maghrib aku dah mcm bdk baru belajar berpuasa....esok nya mak aku xkasik puasa sbb mmg aku xlarat bgn pon sabtu 2...!!!!tugas baru ayah aku tym 2 adelah..hari2 kene bwk aku g klinik..beratus duit dilaburkan kat klinik2 2...erm seb baek leh claim..xpe lah kn!!!!!! ha selasa 2 baru ape yg dirasekan mak aku betul...amik ko 1 badan penuh merah....gatal nyer mmg toksah ckp lah kn...kalah lelaki miang yg mengenyam 2..hahahaha aku dah ala2 monkey kat zoo 2..tergaru2..hehehe gatal giller dowh.....serius...mmg 1 badan..muke pon dah xmcm muke org..seb baek org kat umah aku jek yg tgk..hehehehe..tp sedih lah kn sbb taun ni aku xdapat nk membeezeekan diri membantu mak aku seperti baser...kesian adik aku yg bongsu..seb baek dia dah besor pjg sbb dia kene take over sume keje2 aku sebelom ni..ha xleh ngelat lah kn..sbb dia tgk dengan mate kepala yg kakak dia ni xlarat nk bgn ok!mmg loser lah aku tym 2...tp mmg azab tym mak aku menumis sambal + mase mak aku masak..aku dah mcm org sasau dlm bilik 2..xtau nk lari mane dah...ptg raya 2...mak aku + adik aku si bongsu wat ketupat..aku tolong baring kat mak aku jek..teman borak..hehehe sbb aku mmg xreti langsung wat ketupat ni..dulu aku pakse adik aku belajar sbb aku ni bute seni wat ketupat..belajar xpenah pandai..tp azam aku taun depan aku nk belajar smpai pandai..[sekiranya umor aku dipanjangkan & bertemu kembali di syawal tahun hadapan lah kn] 2la...mlm raya yg azab bg aku sbb mak aku sibok menumis bagai utk rendang..aku lah yg menanggung azab..tapi nk wat mcm mane....sape suh sakit tym RAYA kn..hehehee [bile pikir balik..mmg pdn lah muke aku ni..hhehe]


pagi-pagi raya dah sedih-sedih..dah lah xleh raya..pas2 xleh g semayang raya lak 2..mau xnyer meraung2 aku..org pakai baju raya..aku dok comei2 kn diri ngan baju tido..hehehe nasib lah badan..nasib lah ko labu..hehehehe tp 2la..seb baek yg dtg sume xdelah seram nk dekat ngan aku ke ape kn..hehehehe depa anggap penyakit ni xberjangkit..huk22...raya per-1 mlm terpakse jugak g ke alor gajah...umah mak long aku..tp mmg aku menangis lah tgk rendang dia..sbb sume hidangan dia menyelerakan .. even cekodok udang geragau yg lazat 2 pon aku xleh makan..aku hny makan dengan jamu mata + amik bau [ ni dah style p.ramlee nih!] seb baek mase pg raya 2 aku xpg umah mak ngah aku kat sebelah umah di sebabkan ujan renyai2..kang bentan lah ape lah org tua2 nyer pantang larang..kalo x..lagi meraung tgk rendang kerang+ayam cilipadi [my pebret nih] kesian kan..so, doa-doa lah sentiasa sihat walafiat...[len kali nk kene demam campak mak pak ni..kenelah tym kecik2 ..is better...xdelah menanggung azab perasaan macam ni gaya nyer]...kesudahannya...smpai lah raya ke-3...raya ke-4 baru leh mandi + leh lah makan..aku balun jek..xleh thn dah..suh mak aku wat ketupat lagi + rendang sbb yg raya nyer k0mpem lah dah selamat masuk perut manusia-manusia laen kn...2la.sabtu aku sempat ke majid tanah menjejak umah si lyza pas2 ahad aku sempat ke rumah si emy [dah ade anak sorang dah mamat ni!], pas2 ptg nyer smpai maghrib aku lepak umah si yam kat bemban..hehehee so, mmg xde sesi lawatan beraya lah taun ni!!! tp yg syiok aku dpt duit raya lagi taun ni..heheheheee yeahhhaaaaa!!!!!rase mcm kanak2 riang lak....almaklumlah...ingat taun lepas last dpt..taun ni dpt lagi...tp lagi 1 aku lupe nk mengadu..aku dah lah sakit tym raye..tp sume yg dtg..punyer soalan..xleh ubah ke..sume dok tny "bile nak kawen?..bile nk makan nasik minyak?...bile nk menamatkan zaman bujang?" letih tau i nk menepis semua soalan 2...dah name pon jodoh pertemuan 2 semua di tangan tuhan..doakan ajelah cepat smpai jodohnyer..ni asik tny..tolong doa xmo kn..hehehe [jgn mare..aku lg EMO nk jwb soalan org 2 tau!] len kali tny lah soalan laen..bile nk tukor keje lagi ke? xpon tny lah..bile nak makan ikan bakar [wah sedapnyer] xpon tny..bile nk belanje makan ke?..sedap sikit aku dengar..leh aku belanje makan sate ke...] dah lah hari raya..xsesuwai ngan TEMA pon soalan depa 2...tny lah..brape dpt duit raya ke..berapa abis tok raya ke...hahaha [smlm aku tgk zehan kire duit..hehehe kompem budget dah larik..budget aku larik jugak..tp aku wat selambe ayam aku jek..mls mo pikir..pikir pon same jek....keadaan nyer kn..hehehe]

Note: sume org mengalami mslh lebeh kurang same bile lepas raya..so, meh lah kite berjimat cermat + kite redah sume open house..hehehehee

Comments

mirae said…
Wahaha aku pon mengalami keadaan yg sama di mana jumlah not dalam akaun aku semaki berkurangan...haha aku malas nk pk n kira berapa byk duet aku abeskan..kompem nnt menambahkan pening kepala..lg plak gigi aku nan sebatang ni gatal nk diberikan perhatian oleh dentist...sakit taw..

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.