Skip to main content

Bas Oh Bas!

Kalo nyah sazz nyanyi lagu "Bangun pagi Gosok GG, Xyah Mandi" tapi aku kene nyanyi lagu yg lirik dia kene modified sikit



"Bangun Pagi,
Kene Mandi,
Gosok GG,
Pakai Baju,
Pehtu Kene Bukak Pintu,
Turun Lift,
kene lari,
kejo tren,
cungap-cungap
tunggu bas"
hehehee





Sekali pakcik bas lak nyanyi


"Minggu ini,
aku tensi,
kene keje seorang diri,
asik kene maki,
timing asik lari,
penumpang sume benci"




aku mmg hangen tahap gaban lah kan pagi tadik..sbb aku kuar macam baser...awal lagi adelah kan..tp kan...tu lah...lumrah kehidupan menggunakan public transport ke keje ni...mcm mane lah org nk sokong seruan kerajaan guna kan public tranport sebab nyer public transport kat malaysia ni punye sistem mmg tah hape2 xleh nk di follow ok! kang kowang yg hazab kene tolak gaji..sila2 mane comp yg strict, kene buang keje..haru ke x haru kan...seb bek company aku kene isi borang jek..xpe lah jugak..tp kalo selalu..mau aku kene sembelih jugak ngan comp aku tu aku rase kan...



dah lah aku awal...sekali bas dah xdek..kene beratur ingat kan..kejap lg ade lah bas nyer kan..sekali amik ko..aku beratur dr kui 7.10am sampai kui 8.00am bas xdek..dah kui 8.05am baru bas muncul..hangen ke xhangen kn..dah le ramai gilak..seb baek aku dpt ddk..kalo x, mmg aku nye kepala dari berasap terus kuar api lak aku rase..aku tau lah org ramai cuti CNY..tp kami yg xcuti ni..ko kene pkr jugak..suke2 ko jek nk tarik bas utk berehat..ngok lah kn...suke suki dia jek wat peraturan...tgk bas ke sek.14 tu dah 5bijik ok lepas...bas aku xsampai2 lg..bukan aku jek yg muke kelabu td..semua yg beratur same ngan aku..aku tgk muke kelabu asap jek..kejap2 tgk jam..kejap2 tgk jam jeling kanan [nk tgk bas dah smpai lom]



tapi..aku waras lagi..sbb aku pikir..sabar tu separuh dr iman..bukan selalu mane pon bas ni menduga iman aku kan...kekeke tapi selalu lah jugak sbnrnyer...sbb kalo dah ko kate bas tu setiap 1/2 jam...kire ko akan jln kul 7.15am, 7.45am, 8.15am & petang lak 5.15pm, 5.45pm tapi ko jalan ikut suke ko jek... kui 7.05am ko dah blah...yg ptg lak..suppose ko smpai kui 5.15pm..tp ni kui 5.00pm ko dah smpai...nk tgu next bas...kalo ade xpe..ni nk tgu bas ko dtg blk..xke sejam lebey nk kene tgu balik? kui 5.00pm org baru nk kuar opis ok! lu pikir lah sndr...dr ko bawak bas xdek org nek kn..renung2 kan lah~~~~~

Comments

xy~han said…
Sabar yun sabar...
Ujian...pg2 jumaat ni byk
dpt pahala klu ko sabar =)

huhuu..tp rsa2 klu kna kt aku la kn,
tobat kot nk nek bas...
*Yun* said…
heheehe sbb tu ditentukan bkn ko yg naek bas kan..kekekee
cyana said…
sabo mama yun sabo... cabuttttt!
anonymous said…
sibbaik la ko ni penyabar yun.. kalau kena kat aku tu tatau la apa jadi at bas tu hehe

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.