Tuesday, March 17, 2009

Jalan-jalan carik pasal

Destinasi kali ini...Johor Bahru

Johor di kala malam yg ujan lobat

antara peserta terlibat dalam XPDC kali ni

Setelah n3 warm-up pagi td..ni baru lah ade mood nak wat n3 sebenar yeaaaa....begini lah cerita nya, Cuti weekend yg lepas aku ke Jay Bee yeaaa...kerana utk memenuhi undangan perkahwinan sedara mara aku jua...Aku ni jadik pengikut setia makayah kan..maka, utk trip ni aku tidak ketinggalan lah yeaa.....

Gerak dr Umah aku, Alai, Melaka at 5.50pm....lambat ok! sbb nye ayah aku yg lambat pulang dr rewang kat kenduri kawen di kampung aku...tu nak tutup rase bersalah lah tu..sbb ahad nye xdapat nak membantu kan...pe lah janji semangat tolong menolong itu ade....

samapi kat exit Tol Skudai tu 7.35pm ok! gillah lah kan..even ujan lebat tp ayah aku maintain jek 110-130-140-150km/j...sbb penangan nak sampai awal jugak sbb nak carik hotel..[tulah aku dah ckp..biorkan aku booked online dulu..tp ayah aku tu degil...mau gamble jek kate nye..ape dia ingat dia sorang jek ke nak pg bercuti di kala cuti sekolah dah bermula ni?] ayah..ku ayah ku..layan kan ajo....ayah aku aimed "Hotel Seri Malaysia" [hotel ni dekat ngan Bas-10 Larkin lah..kalo xsilap aku..kalo silap..ya ampunn udah malam yaaa ketika itu]...tp sedih yeaaaa....bilik nya sudah "FULL" maka, di kala ujan sedang sakan menyimbah bumi..kami berlalu keluar dengan muka kesedihan...[ku pikirkan dah blh lah nak bergolek2 atas katil tu kan..tp ape kan daya kene carik hotel laen]

utk speed len xbape clear lah gamba nye..sbb gegar kn dok dlm kete

Seb bek lah ayah aku mmg pakar lah jugak jalan2 kat Jay Bee ni sbb nye dulukan 3 taun jugak lah ayah aku bujang sementara kat situ sbb nye kene transfer situ dr 1999-2002..kalo aku..mamposss xlayan lah..kompem kembung makan buah langsat lah jawabnye...aku suggest lah hotel naza ke..tp aku xtau kat mane..ayah aku lak xpenah dgr..sbb hotel tu kan baru lagi...tp ayah aku wat decision lah kn..dia kate..dekat area opis dia dulu lah..ha amik ko..sampai depan Puteri Pacific tu aku dah ternganga..bape rat lah terbang ni???? sbb kate ayah aku..hotel len kompem xde yg kosong nih....

-----more detail bout da hotel-----Check dekat sini------

di sebabkan Mampoo rate dah fully booked [sini pon penuh org tau!], kami terpakse lah menerima seadanya "Executive Floors Deluxe" ni as TErpakse-Rela rate utk penginapan kami di malam itu...plan asal nak stay 2 malam..terpakse-redha lah di pendekkan ke satu malam jek..mau xnyer rate blik siap ngan tax lah ape bagai...lebih dr 2kali ganda family room kat hotel seri malaysia tau...xpe aku bukan kesah..sbb ayah yang bayor kan..gile xmalu punye anak kan...hahahaa...sape suh ajak pi..kan aku ni bab berjalan...ON jek kan...setelah check in...jam dah menunjukkan kui 8.45pm...kami mulekan pencarian rumah terlibat..takot nnt tersesat..Jay Bee ni pon dah laen bebenor aku tgk...almaklumlah dah berkurun xjejak kan kaki kat situ..last skali..seingat aku 2005 aku ke sana..lepas tu mane ade lg kn...kalo Johor tu..setakat kluang ajolah....

mmg selesa..tp selesa ongkos yg keluar lah kan...[better ayah aku bayorkan duit sewa umah aku tok 3bln tau]

memberi keselasaan pd ayahanda & bonda...aku terima seadaanya lah...Overland ni..seb baek bawak tau!

Ni kenduri umah Sedare ayah aku..bkn org len...sepupu ayah aku...tp mereka adik beradik kerana di sebabkan ayah aku adalah anak susuan ibu mereka...tp kalo ikut belah mak aku lak..len lak susur galur mereka ni..kire sedare mare lah jugak..aku pon dah nek pening nak paham kan..last2 aku malas dah nak tau..kang aku yg sawan failed paper yg xpenah wujud nih... tp aku panggil Kak Rona [sbb name dia Rohana] & Abg Mail [Ismail] [sepatutnye pakcik ngan makcik..tp kami ni moden type..belasah ajo..hehehee] tp abg dia aku pgl jek paklong..aku pon kompius ngan diri aku nih....main belasah jek tym kecik tu kan dah jadik lagu ni ha...

Lokasi yg ditujui

xpelah..ni kire majlis perkahwinan anak dia yg ke-1 & pertunangan anak ke-2 jugak...erm & utk nenek ras & tok senin plak..kire cucu pertama yg kawen..tu yg over excited tu kan... To Boy & Kakak..congratez yea...semoga kekal bahagia...& to kakak, insyallah next year serang umah you lagi..@ ur kenduri lah plak kan...[even mereka ni adik kalo ikut usia dr aku..tp dah std tu lah panggilan dia kat umah..bantai ajolah]

ramai lah sedare mare dr Alai yg serang kenduri tu....yg dr singapore pon ramai jugak...tp yg best..tapai di import dr Bukit pegoh ok! gigih lah pak pengantin balik alai mase jumaat tu semata2 nak memendak kan keretanya ngan tapai2 tu...mak eihh semangat nak kawen kan rupernyer...

mase ari kenduri...hujan turun ngan lobat thp xleh blah ok! dah nak kui 2pm pon pengantin xleh nak mai lagi..aku pon kecundang dek perasaan sabar ni..maka aku ajak jek ayah aku blah..giller gaya xtau nk dok mane..dlm umah dah sesak giller kan...pengantin lambat lg..sbb ujan lebat tahap gaban....kitaorg pon blah jek sblom pengantin smpai..maka, non-ado yeaa gamba pengantin nyer...camera pon aku xbwk kuar..sbb ujan yeaaa...kang ape2 jadik aku yg nangis lagu pielew lak....

so, lepas tu teros cargas balik...ayah aku plak wat decision nk lalu dalam..xmo lalu highway sbb nk singgah air hitam..mak eihhh malas sungguh lah aku kan...tp layan kan ajo..niat ayah aku nk tunjuk jln kat aku..tp aku sedap jek membute kat belakang..amik ko..smpai ayer hitam terpisat2...lepak sejam kat air hitam pehtu cont balik jalan & singgah kat Muor makan mee bandung plak...pehtu cargas balik alai....owh lupe..ayah aku mmg begini..kalo2 jalan2 ngan dia jgn harap lah ko dpt melawat muzium ka..tpt2 sejarah ka..ape ka...dia hny bwk ko makan angin dlm kete yea...tgk jek dr dlm kete..pehtu berenti makan..dats all...tu sebab lah..aku prefer pegi sndrik ngan rakan2 yeaaa...huhuhu :P tau dek ayah aku ..yg aku ngumpat dia..kompem dia tersenyum jek..huhuhuhu

ok lah itu sajok update utk kepenatan aku ke Jay bee...next tym kene pg sndr ngan geng2 len lah..sbb xdpt pon nak berchanda kat danga bay sbb hujan lebats ok! xsyiok lah berjln skrg ni sbb musim ujan yg lobat....

kesudahannya, smpai Alai nak dekat 7.00pm...fouuhhh letey ok! seb bek isnin coti..huhuhu:P

Nota kaki: Ramai jek sedare kat JB tu tp dah ayah aku xmo menyusahkan mereka kan..maka rezeki Puteri Pacific lah percutian kali ni...

2 comments:

nyoi said...

lajunya bwk...miss serem bwk jenab lelaju...walopon keta baru...jln mesia bukan leh caya..lohbang!

blur42nd said...

alah..kire jenab you masih dare lah ni?

ape kess...kete baru lah nk lenjan...kan..ala2 pengantin baru gitew...huhu:P

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...