Tuesday, April 7, 2009

Plan Tergendala

Balik Kampung Ujung Minggu lepas adalah yg ditunggu-tunggu sebabnyer..aku dah plan macam-macam..hehehe xdelah macam2 pon...cume aku nk lepas kan giant nak berwayang...dr selasa aku dah plan nk pulun semua movie yg aku nk tgk...12 pounds lah..shoppoholic lah...FF4 lah...pehtu aku plan nk sebat jek citer len yg aku rase leh jek tgk...cam telentime ke...byk lagi lah...tp kan..tu lah..

Kita hanya mampuu merancang...tapi tuhan menentukan segalanya...

Oleh sebab, planning aku ni dikire kategori lagha...agaknye....sbb niat aku nak balun byk citer kan..hehehe maka, perancangan aku tu xberjaya disebabkan hal laen...

di mana......

Khamis yang lepas Mak Busu aku masuk sepital lagi..asalnye..dia nak wat check-up jek...kan..tp nak wat camno..berita yang xdiingini lak dpt...last 2 weeks..dlm ujung bulan 3 tu..mak busu aku dah masuk sepital dah..sebab nyer...dia kate baby dia dah xbergerak dlm perut dlm 2 days...tp bile doc cek...xde ape...3days jugak lah dia dok sepital mase tu...& last thurs adalah time checkup yg doc suh dtg....pagi tu dia mmg rase baby dia bergerak normal jek..tp..sangat lah mengejutkan..bile doc wat checkup...doc bagitau

"Awak kene tabah..sebab your baby...dah xdek" [lebih kurang mcm ni lah ayat doc tu kot]..innalillah wlhrjn....

terkejut jugak lah..dia bgtau doc..yg baby dia bergerak jek pagi td....doc kate tu maybe..uri dia yg bergerak..sedihh ooo..tinggal sebulan jek nak sampai ke 9 bulan 10 hari nye..tp ape kan daya......Tuhan lebih menyayanginya....

tapi mase aku call mak aku khamis malam tu..dia xbgtau pape...alasannya...dia malas nk serabutkan otak aku...sebab nye...mak busu aku dipakse beranak on Friday tu....selamat bersalin secara normal...alhamdulillah...semula proses pengkebumian dijalan lepas asar, jumaat tu..kire aku xsempat lah tgk baby [baby girl] tu....

maka tugas aku weekend tu adalah..jaga anak busu aku yg lagi 3 org tu..fewwww....mmg menguji keimanan aku ok! seb bek aku balik..kalo x, mak aku yg lah penat..budak 3 org tu takot sikit ngan aku....tp jenuh jugak lah aku nak melayan..kalo x, asik lah nk ke sepital...kalo reti dok diam xpe....ni idak..ke hulu ke hilir..aku jugak yg letey....& seb bek jugak lah makcik aku balik..kalo idak...xde nye aku dpt ilangkan lelah dok tgk AF7 tu...fouuhhhh....maka mlm sabtu tu..aku suh depa lepak ngan makcik aku lak..hehehee

siang sabtu tu..nk larikan focus depa dr dok ingat kat ayah + ibunye....terpakse lah aku jadik pemandu peribadi..bwk bebudak tu ronda2 kat melaka..yg kesian ayat depa " nape kite xpenah lalu sini pong" hehehe kesian..kesian..aku kecik2 cam kowang pon xpenanh lali jugak area banda hilir tu....sape nak bawak kan..kang kalo bwk..kowang larik tah lesap mane..kalo reti dok diam tu xpe lah jugak....

ahad tgh baru ibunye di benarkan keluar dr sepital....doc suh ayat dia beli ubat tahan susu ke ape tah..tp utk stop kan susu keluar lah..sbb baby xde kan..tp sebijik = RM55 ok! peneng kepala hotak busu aku...aku pon bg lah idea...pam kan aje..beli alat tok pam susu tu...jek..murah jek..xde lah peneng sgt...ade ke ptt busu aku tny susu yg di pam tu nak wat pe...ade yg nk kene peleku ngan aku tu..buang lah..kan dah tu kalo dia nk minom..sila lah...tah ape2 tah..dah tua pon tu pon nak di ajar..aku kate buat mandi..dia gelakkan aku..ish ish..lantak ko...dr beli pil rm55 sebijik tu..bek ko beli pam tu kasik kat bini ko...dr aku kecik smpai skrg asik nk bertekak jek ngan aku..busu oh busu...

tp paling best si abang yg tua, aiman namenye....dia tny soalan kat ayah dia..mase jumaat malam tu..hehehe

Aiman: Ayah..kenapa adik baby kene bungkus macam ptg td
Ayah: Owh..adik baby kan dah meninggal...
Aiman: Kenapa adik baby meninggal ayah
Ayah: Tuhan syg kan adik baby
Aiman: abis tu..tuhan xsayang kite lah...sbb tuhan xmeninggalkan kite...
Ayah: [dlm ati - ape lah aku nak jawab]...xpe nnt aiman besar..aiman paham ok!
[pdn muke ko..terkulat-kulat nak jawab kan..kalo aku pon..aku xreti nak jawab...]
Ayah: xpe nnt adik baby tunggu kite kat pintu syurga ok!
Aiman: lah apsal adik baby dok kat pintu syurga jek..dia xleh masuk syurga ke?
Ayah: dah..dah tido....nnt esok sambung
[hahahaha ayah dia xpening nak jawab]

-------------------------------------------------------------------------------------
pehtu sebelah umah aku lak..mak ngah aku nye menantu baru bersalin jugak...awal bulan 4 aritu...ni kire si syahmi dapat adik lah...owh lupe..si syahmi ni "budak kenapa" [citer dia dulu kat sini] erm dia ni pon satu..asik lah dok ulang soalan same..sampai wat ibu dia naik feneng jugak...

sabtu pagi, mase aku g jenguk dia..sebenarnye nak amik barang kat umah mak ngah aku tu...tp aku terdengar lah soalan dia...

Syahmi: Ibu mane adik laki ni? bile dia nak kuar
Ibu: Syahmi...kan ibu dah jawab
Syahmi: ni asik perempuan jek..bile adik laki nak kuar ibu...adik laki dalam perut ibu lagi eh?
Aku: [gelak rase nak guling-guling jek tym nih]
Ibu: ha...kan kak yun dah gelakkan syahmi
Syahmi: dushh ..dushh dushh [amik ko...3tumbukan kat peha aku ok...xmakan saman betol budak nih]
Ibu: tu lah soalan dia hari-hari...

Aku rase syahmi tu boring asik kene main ngan budak perempuan jek..al-maklumlah...anak kak ana aku..mean..cucu mak ngah aku jugak..2 org perempuan..pehtu si syahmi ni lah sorang lelaki...kire jenis permainan depa xsame...tu yg dia nk geng lelaki jugak..tp bile adik dia kuar lak...perempuan kan..nak wat lagu mana....tp paling kesian kat adik dia...kecik2 lagi..dah terpakse ikut selera si abangnya..kalo tak..kompem si abang akan mengamuk ok! barang-barang baby semua ikut citarasa abang ok! kompem si gegirl itu tidak akan minat pada katun princess or dora..tp lebih prefer ke ultramen ke tom&jerry lah...sebabnye..tilam, bantal, selimut semua katun yg xmencerminkan baby tu baby girl....

aku xleh nk snap gamba baby tu..sbb xberani..baby tu kene sakit kuning..even xterok kan....nak pegang pon guwe ngak berani ok! hehehe

nasib lah ibu syahmi..sbb kene melayan soalan budak kenapa.....hehehe

ha berita baru..skrg ni perangai ubah lirik dia makin menjadik-jadik...sebabnyer...kalo pak usu dia nyanyi...kompem ade jek kesalahan yg dia betulkan..layankan ajo....kang dia ngamuk semua org letey nak dengar dia menjeritkan...lirik dia..mmg hancusss ok! lagi-lagi kalo lagu abg tam aku..rase nak cekik2 jek dia..suke suki ubah..hehehheee

pape je lah syahmi oiii.....jgn buli atok ko selalu sgt.....ngan anak dia dulu..atok ko garang giller...kakak erun [dia panggil aku dengan name ni] pon takot..ko lak selambe kodok buli itu ini...tu lah..atok2 nih..ngan cucu jek kalah..kalo dulu..anak dia selambe jek tibai ngan batang mop tu...lah...getah pipe lah....hehehee ngeri jek...

5 comments:

ZzamzZ said...

ish cedihnye..dah 9 bulan tinggal skt mase je lg..tp tula kte kene redha dgn ketentuanNYA..klu aku tu xtau la jd cmne2.. sob..sob..huhuhu..

xy~han said...

huuuu...mmg kna jiwa kental nih!hopefully tu bkn anak 1st makcik ko. sedihnya...redha kn je lah kn..

blur42nd said...

to zam: baru 8 bln lah..hehehe

to xy~han: owh mmg bukan..dah yg 3org tu mane nk letak kan...:P tp mmg kene kental lah kan..kalo x, leh meroyan kan...rasenyer dia ok jek kot..redha jek...

Queenin Murni said...

ala...siannyer.. ko takde cerita pon..

eh..susu tu pam..bagi la anak2 dia minum...xsalah pon... :)


jgn pam kerap sgt udah ler..nanti lagi byk susunya... nak bagi tak bengkak susu aka boleh mengeringkan susu..sila pekup t*t*k dgn kobis...

sekian, petua dr aku.. :P

blur42nd said...

erm xterciter lagi jek...

erm tang tips tu..mak aku dah bg tips kat dia..hehehe lebey kurang jek tu...

da way nak kuar kan susu bile dah bengkak tu..jek..aku kate pam..mak aku pon setuju lah..cume mak aku xarip bab jenis2 pam tu kan..tp aku ade lah suggest beberapa yg jenis murah punyer...

yg sedihnyer...anak dia ngak minom susu itu lagik..memilih..nk jek aku penyekeh sesorang..huk33

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...