Skip to main content

Sarawak - Part 2 [Gambir]

ok lah uols..
aku kasik warm up citer pasal sarawak ngan story mory bout gambir

Apa itu gambir sarawak?
Gambir Sarawak Asli ialah sejenis getah kayu yang hanya boleh didapati di Bumi Kenyalang (Sarawak). Ia diperolehi di dalam hutan tebal kawasan pendalaman di bahagian ke-4 iaitu Long Panai, Marudi, Sarawak. Ianya boleh menolong anda dimasa kecemasan di waktu malam mahupun siang hari.
Mmg dia ubat kepada mcm2 jenis penyakit...keberkesanan nye aku xsure sgt...sbb lom penah cube...

menurut cerita pakcik yg jual itu..ianya boleh digunakan utk:-
1- sakit GG [ni lah sbb utama aku beli jugak menatang nih]
2- gigitan serangga yg berbisa
3- resdung [ni aku nk cube jugak]
4- mslh jerawat [maybe dia leh digunakan utk mengeringkan jerawat kot]
5- byk lg...malas nk ingat..janji yg sakit GG dah tersenarai..ahaks...

ya...aku beli...gambir ni yea kengkawan...jgn JELES...terutamanya kak sharna...jgn nk goda2 I plak tok pinjam semalam dua gambir ni..ahaks...

alah murah jek..uols leh beli online kalo mau...link nye ade kat bawah tu...rege utk 1= RM10, tp aku beli 3 = RM20 [sbb share 3 org]..jimat kan? kekeke

aku beli ni kat pasar satok...dari pakcik yg glemmer ni...[sila lihat rajah di bawah]

tangan-tangan manusia rakus yg ingin membeli utk merasai keberkesananya + kehebatan GAMBIR SARAWAK ni...hehehe :P

cool jek pakcik tu menunggu + melayan pengunjung yg sakan bertny di tempat beliau berniaga...

[Leh cek kat sini]

ini sajok...nnt aku smbung utk cerita yg len ok!

Comments

cyana said…
kantan... ko beli kan? kasi la jual satu kt akak.. diskaun.. tkpun adiah jek hiks!
blur42nd said…
manyak santek!
i beli 1 jek tok i ok!
Marvic said…
setahu aku org guna gambir ni utk kekuatan batin jugak kan..kan..kan...kekeke
blur42nd said…
hahaha tang ubat kuat batin ni..pakcik tu xterangkan kat I..sbb nye tu utk lelaki..

tp

ko leh tny kak sharna...dia arip tang ni..hahhahaa
teacher lyza said…
ako dh try gs ni...kebas2 jerawat ako...hahaha
blur42nd said…
ha ah lupe nk habaq kat ko..gambir ni mmg akan rase kebas..sbb tu bagus tok ubat sakit GG..negh33

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…